Opera 9.10 s anti-phishingovou ochranou
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Opera 9.10 s anti-phishingovou ochranouOpera 9.10 s anti-phishingovou ochranou

 

Opera 9.10 s anti-phishingovou ochranou

Google       Google       21. 10. 2006       11 538×

Podvodný obsah, neboli phishing, dělá vrásky mnoha společnostem. Prakticky kde jsou peníze, tam se může phishing vyskytnout (většinou). Útočníci stále sázejí na nepřipravenost, neznalost a především důvěřivost uživatelů, resp. klientů společností.

Co je phishing?

Phishing není nic jiného, než že je vám podvržena stránka se stejným obsahem a vzhledem, ale na jiném serveru – na serveru útočníka. Na takové stránce jste většinou požádáni o zadání kreditních čísel, hesel či jiných vysoce citlivých údajů. Po zapsání těchto údajů a následném potvrzení data putují přímo za útočníkem.

Ochrana proti phishingu je zcela prostá:

  • Nikdy nezadávat citlivé údaje nikam, než přímo na oficiálních stránkách společnosti, kterou důvěrně znáte.
  • Nikdy nezadávat citlivé údaje do formulářů stránek, na které jste přistoupili přes odkaz z e-mailové zprávy.
  • Před zadáním dat kontrolovat adresní řádek, zda-li se skutečně nacházíte na požadované adrese (a nikoli na podvržené).

Ačkoliv se phishing České republice úspěšně vyhýbal, již tomu tak není. Jmenujme aféru Citibank, nebo nedávný „útok“ na Českou spořitelnu, a.s.

Co přináší Opera?

V současné době je Operou zobrazen certifikát s identifikačními údaji na pravé straně adresního řádku (resp. na jeho konci). Nová verze Opery jde ještě trochu dál.

Pokud přistoupíte na stránku poprvé, Opera zkontroluje data s on-line databází, zda-li se jedná o bezpečné místo či o známé podvodné stránky.

  • Jestli stránky budou Operou známé a bezpečné, zobrazí se na konci adresního řádku „i“.
  • Pokud jsou stránky neznámé nebo neověřené, zobrazí se „?“.
  • V případě, že jsou stránky známé jako falešné, tak bude Operou zobrazeno okno s varováním a odepřen přístup uživateli na takové stránky (viz. obrázek níže).

Opera si bude údaje o bezpečnosti stránek ukládat lokálně na počítači, takže při další návštěvě stránek (v určitém časovém rozpětí) již nebude kontrola on-line prováděna.

Další novinky Opery

Nová Opera přináší i řadu oprav, především týkajících se JavaScriptu, problémy s ukládáním a také vylepšení stability. Bohužel přináší i některé problémy, jako například vysoké vytížení procesoru při procházení stránek Google Maps.

Můžete si přečíst kompletní seznam změn.

V současné době můžete stahovat betaverzi (9.10 build 8629, MSI instalátor), která není určena pro široké použití, ale pouze k testovacím účelům!

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

2 názory  —  2 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor publikuje na Programujte.com a Živě.cz, zabývá se vývojem a použitelností internetových aplikací a stará se o spokojenost návštěvníků Laser Game v Brně.
Web     Twitter     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý