× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Opera 9.10 s anti-phishingovou ochranou

[ http://programujte.com/profil/4089-zdenek-vecera/ ]Google [ https://plus.google.com/+ZdenekVecera?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       21. 10. 2006       11 552×

Podvodný obsah, neboli phishing, dělá vrásky mnoha společnostem. Prakticky kde jsou peníze, tam se může phishing vyskytnout (většinou). Útočníci stále sázejí na nepřipravenost, neznalost a především důvěřivost uživatelů, resp. klientů společností.

Co je phishing?

Phishing není nic jiného, než že je vám podvržena stránka se stejným obsahem a vzhledem, ale na jiném serveru – na serveru útočníka. Na takové stránce jste většinou požádáni o zadání kreditních čísel, hesel či jiných vysoce citlivých údajů. Po zapsání těchto údajů a následném potvrzení data putují přímo za útočníkem.

Ochrana proti phishingu je zcela prostá:

  • Nikdy nezadávat citlivé údaje nikam, než přímo na oficiálních stránkách společnosti, kterou důvěrně znáte.
  • Nikdy nezadávat citlivé údaje do formulářů stránek, na které jste přistoupili přes odkaz z e-mailové zprávy.
  • Před zadáním dat kontrolovat adresní řádek, zda-li se skutečně nacházíte na požadované adrese (a nikoli na podvržené).

Ačkoliv se phishing České republice úspěšně vyhýbal, již tomu tak není. Jmenujme aféru Citibank, nebo nedávný „útok“ [ clanek/2006101201-Falesny-Servis24%A0%96-davejte-si-pozor,-kam-vkladate-udaje!URL ] na Českou spořitelnu, a.s.

Co přináší Opera?

V současné době je Operou zobrazen certifikát s identifikačními údaji na pravé straně adresního řádku (resp. na jeho konci). Nová verze Opery jde ještě trochu dál.

Pokud přistoupíte na stránku poprvé, Opera zkontroluje data s on-line databází, zda-li se jedná o bezpečné místo či o známé podvodné stránky.

  • Jestli stránky budou Operou známé a bezpečné, zobrazí se na konci adresního řádku „i“.
  • Pokud jsou stránky neznámé nebo neověřené, zobrazí se „?“.
  • V případě, že jsou stránky známé jako falešné, tak bude Operou zobrazeno okno s varováním a odepřen přístup uživateli na takové stránky (viz. obrázek níže).

Opera si bude údaje o bezpečnosti stránek ukládat lokálně na počítači, takže při další návštěvě stránek (v určitém časovém rozpětí) již nebude kontrola on-line prováděna.

Další novinky Opery

Nová Opera přináší i řadu oprav, především týkajících se JavaScriptu, problémy s ukládáním a také vylepšení stability. Bohužel přináší i některé problémy, jako například vysoké vytížení procesoru při procházení stránek Google Maps.

Můžete si přečíst kompletní seznam změn [ http://my.opera.com/desktopteam/blog/2006/10/20/rough-ride-weekly ].

V současné době můžete stahovat betaverzi [ http://snapshot.opera.com/windows/o910w_8629m.exe ] (9.10 build 8629, MSI instalátor), která není určena pro široké použití, ale pouze k testovacím účelům!


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006101905-opera-9-10-s-anti-phishingovou-ochranou/ ].