× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Typografie 1. díl - Písmo

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       5. 11. 2006       24 890×

Nový seriál, věnující se typografii, vás seznámí se základy počítačové typografie, pravidel sazby a návrhů, základy tiskových technologií, historií i současností výroby písma.

Cílem seriálu je seznámit vás, jak je již uvedeno v perexu, s počítačovou typografií. Co přesně si pod tímto pojmem představit? Co vlastně je typografie? Proč se dnes mluví o typografii na webu, je důležitá? Na všechny tyto a další otázky se budu snažit odpovědět v tomto seriálu.

Typografie není určena pouze pro absolventy polygrafických škol, je určena všem, kdož o ni projeví zájem. Možná si i vy vzpomenete alespoň na jedno typografické pravidlo, například „nenechávat na konci řádku samotné písmenko“.

Na začátku seriálu se budeme věnovat písmu – jeho typům, rodinám, klasifikacím, měřením, kresbou a osnovou. Ovšem abychom mohli proniknout do tajů písma, musíme se nejdříve seznámit s písmařskými pojmy.

Znak

Znak, to je číslice, písmeno nebo i interpunkční či diakritické znaménko. Pokud potřebujeme něco sepsat, potřebujeme nějaký základní soubor znaků – abecedu.

V našem rodném jazyce ovšem potřebujeme dále i diakritická znaménka, kterým říkáme akcenty. Pokud použijeme toto diakritické znaménko spolu s písmenem, vznikne akcentovaný znak (ě, š, č, ř, ž…ŕ, ľ). Samotných akcentů je pak velké množství: krom čárek a háčků existuje dále cedilla, přehlasovací znaménko, okáň a další. Ovšem pro náš projev potřebujeme větší rozsah, než nám poskytuje klávesnice – kromě alfanumerickým znaků a již zmíněných akcentů potřebujeme i slitky, pomlčku, dolní a horní uvozovky a mnohé další znaky.

Vraťme se již ke známým pojmům. Všichni jste se zajisté setkali s velkými písmeny (hůlkovým písmem). Velká písmena se nazývají verzálky a malá minusky.

ZAPAMATOVAT

akcenty – diakritická znaménka
verzálky – velká písmena
minusky – malá písmena

Tím první pilotní díl končí. Příští díl totiž bude obsáhlejší, a proto nemůže být rozdělen, mimo jiné bude i složitější na pochopení. Věnovat se budeme písmové ose, tedy velikosti verzálek, minusek a akcentovaných znaků. Znova upozorňuji, že zapamatování těchto pojmů je velice důležité pro další díly.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006110501-typografie-1-dil-pismo/ ].