× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Typografie 2. díl - Písmo

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       8. 11. 2006       29 843×

Pokračujeme výškovými proporcemi písmové kresby a akcentů, probereme podrobně písmovou osnovu.

V minulém díle jsem chtěl, abyste si ujasnili základní pojmy pro znaky, leč byly jen tři – verzálky, minusky a akcenty. Dnes přibudou další, a to dotažnice u písmové osnovy.

Písmová osnova

Písmová osnova je pouze pomyslná soustava vodorovných linek, které nazýváme dotažnice. Nikde ji neuvidíte, v žádném časopise ani novinách, osnova je důležitá při návrhu písma.

Základní dotažnice je linka, na které sedí jednotlivé znaky – písmena. Jedná se vlastně o řádek, kde tato základní dotažnice (nebo také účaří písma) představuje spodní linku řádku, resp. dolní okraj střední výšky písma.

Výšku minusek definuje vzdálenost základní a střední dotažnice. Tuto vzdálenost nazýváme střední výška písma nebo také x-height. Střední výška písma velmi ovlivňuje čitelnost písma – písma s větší střední výškou jsou čitelnější.

Mezi další pojmy patří dotahy. Dotahy jsou svislé tahy minusek a dle písmene se dělí na horní a dolní dotahy.

Horní dotahy jsou svislé tahy minusek „b, d, f, h, k, l, t“ a jejich velikost je určena vzdáleností základní dotažnice a právě horní dotažnice.

Tato vzdálenost je také u většiny písem výškou verzálek.

Pro česká písma je ovšem typické, že verzálky jsou o něco menší než horní dotahy minusek.

A to proto, aby akcenty nezasahovali do písma.

Dolní dotahy jsou také svislé tahy minusek, ale písmen „g, j, p, q, y“ a jejich velikost je určena vzdáleností základní dotažnice a právě dolní dotažnice.

Dalším pojmem je přetah. Ten nastává u oblých písmen jako „o, p, g“ apod. v minuskách i verzálkách. Kdyby přetah povolen nebyl, působila by tato písmena opticky menší.

Přetah je tedy místo, kde oblý tah znaku přesahuje přes nějakou z dotažnic. Je ovšem nutné si říct, že přetah je pouze u oblých tvarů daného znaku. U písmene „o“ je to pochopitelné, jiné než oblé tvary nemá a stejně na tom jsou i písmena „a, e“. Myšleny jsou samozřejmě oblouky na horní a dolní straně znaku, boční nemají význam. Jinak se ovšem chovají například minusky „b, d, q, p“, kde platí výše uvedené: přetah je pouze u oblých tvarů daného znaku. V praxi: písmenu „b“ se nemění základní ani střední dotažnice, ale v oblasti, kde má písmeno oblouk, vznikne přetah. I když má znak oblouky, jeho dotažnice se nemění, zůstávají stále stejné.

Mezi přetahy se počítají i ostré vrcholy písmen, například „V, A“.

Akcenty se umísťují do akcentové dotažnice, nejvýše položené písmové osnovy. Minuskové akcenty mají vlastní akcentovou dotažnici, ve většině případů se kryje s horní dotažnicí, tedy horní dotažnicí verzálek.

A nakonec přehledný obrázek s probranými pojmy.

V příštím díle budeme pokračovat s číslicemi a účařím.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006110602-typografie-2-dil-pismo/ ].