× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

3D Virtual Earth od Microsofu

[ http://programujte.com/profil/3225-jakub-lajmon/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       11. 11. 2006       12 247×
Virtual Earth 3D už umožňuje trojrozmernú prehliadku niektorých vybraných amerických miest. Momentálne sú poskytnuté mapy miest San Francisco, Seattle, Boston, Philadelphia, Los Angeles, Las Vegas, Baltimore, Dallas-Fort Worth, Atlanta, Denver, Detroit, San Jose, Phoenix a Houston. Microsoft však následne oznámil, že do leta 2007 by mali byť k dispozícii 3D-mapy stoviek miest už nie len z Ameriky, ale z celého sveta.

› „Scanovanie“ miest prebiehalo snímkovaním mesta z áut a lietadiel. Podľa štatistických údajov bolo na jedno mesto potrebných cca 10 miliónov snímkov. Ako prevencia pred zobrazovaním „dier“ v textúrach je fakt, že objekty boli fotografované z rôznych uhlov a vzdialeností… každá fotografia obsahuje aj pripojené GPS koordináty, ktoré umožňujú vytvoriť 3D mapy pre GPS, čo turistickým návštevníkom určite pomôže pri orientácii a navigácii.

› Gur Kimchi, šéf projektu Virtual Earth, vyhlásil, že týmto sa začína koniec klasických máp. Ako dodal Alex Daley, realizátor projektu, 3D mapy miest môžu otvoriť aj ďalšie obchodné príležitosti, napríklad možnosť umiestňovať na virtuálne budovy reklamné billboardy.

› Uvedenie projektu Virtual Earth 3D prinieslo samozrejme aj kritiku Microsoftu od niektorých svetový bezpečtnostných leaderov, že tieto mapy môžu napomôcť k dokonalejšiemu naplánovaniu teroristických útokov.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006110904-3d-virtual-earth-od-microsofu/ ].