× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Utility a zabezpečení Windows - 4. díl

[ http://programujte.com/profil/5720-shaimagal/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-nebyla-provedena-korektura/ ]Google [ ?rel=author ]       24. 12. 2006       12 449×

V tomto článku se budeme zabývat čistícímy utilitami.

Předchozí články pojednávali o rootkitech, spywaru a virech. Dnes se podíváme na pár užitečných utilit pro Windows. Začal bych asi tak shrnutím všeho, co budeme probírat + pár nějakých utilitek. Plánuji, že vydám na toto téma aspoň další 3 články. (Pro přesnost budu uvádět nějaké termíny v angličtině – pro lepší pochopení). Budou zde popisovány aplikace, které vám pomohou s prací na PC, ať už více, či méně související s problematikou bezpečnosti.

WinXP Manager

Jako první bych zmíňil WinXP Manager; tento všestranný nástroj produkuje Yamicsoft, umí snad naprosto všechno, co si člověk dokáže představit. Je to elita mezi produkty tohoto typu. WinXP Manager umí čistit registry, mazat junk files, umí opravit asociaci souboru. Dokonce umí i obnovit celý systém. Fixuje opravdu spoustu věcí! Doporučuji.

Download: WinXP Manager [ http://shaimagal.org ]

CCleaner

Dalším nástrojem, co bych rád zmínil, je CCleaner, tento nástroj slouží k pročištění PC od junk files. Myslíte si, že když vysypete koš, tak se data nenávratně ztratila? Omyl! Data se dají obnovit pomocí speciálního softwaru, většinou se neobnoví v pořádku, ale přesto se z nich dá něco málo vyčíst. Spočívá to v tom, že tato data se přemazávají. Nejlepší způsob je zapojit disk do sítě a obnovit data tímto způsobem – bohužel na toto nejsem odborník, a tak znám pouze teorii, takže je možné, že zde budou nějaké nepřesnosti.

CCleaner je vybudován proto, že umí tzv. Secure file deletion, využívá technologie Simple Overwrite (1 pass), DOD 5220.22-M (3 passes) a konečně NSA (7 passes). Mazání pomocí NSA je celkem kvalitní a dokáže udržet vaše smazané soukromé věci v bezpečí, bohužel na úkor času. (Ccleaner používám asi půl roku a jsem s ním velice spokojen.). Program je FREEWARE.

Download: Ccleaner [ http://ccleaner.com/download/ ]

Ace Optimizer Utilities

Když už jsme začali o čištění počítače, tak budu pokračovat a popíšu ještě jeden prográmek na čistění PC. Povím vám něco o Ace Optimizer Utilities, dále jen AOU.

AOU maže logy, junk files, historii všeho možného, prádné složky, opravuje chybné zástupce a čistí registry. Dá se zde nastavit i automatické spuštění v určitý čas. Podobně jako CCleaner, má Secure file deletion, ale, narozdíl od CCleaneru, využívá metodu mazání pomocí Gutmannovi metody a Pseudorandom data, jinak řečeno přemazává soubor náhodnými daty. Gutmannova metoda je mnohem lepší než NSA, NSA používá 7 passes, ale Gutmannova rovných 35! Takže Gutmanova metoda je velice slušná. Mimo jiné si zde můžete nastavit vlastní metody mazání. Program je SHAREWARE.

Download: AOU [ http://acelogix.fileburst.com/au.exe ]

V příštím díle vám povím nějaké podrobnější info o Smitfraudfix a Mwavu.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006111205-utility-a-zabezpeceni-windows-4-dil/ ].