× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Bad Day L.A.

[ http://programujte.com/profil/20356-jiri-podlipny/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-jan-metelka/ ]Google [ ?rel=author ]       25. 1. 2007       9 360×

Znáte to, jste klasický vyšinutý bezdomovec, který se ocitne uprostřed města, kde se stávají divné věci. Na obyvatele útočí Zombie, velké záplavy provázené tsunami nebo zemětřesení, které způsobí sesuvy většiny budov ve městě. K tomu všemu se ve městě objeví teroristé a snaží se udělat co nejvíce škod a vy, jako hlavní postava, máte za úkol jim v tom zabránit a pomoci obyvatelům L. A. přežít tento strašný den.

Jak už jsem napsal, hra se odehrává v jednom dni, kde se v městě Los Angeles dějí podivuhodné věci a vy jste přímo uprostřed dění. Hra začíná videem, kde padá letadlo s chemickou látkou, co proměňuje lidi v Zombie. Letadlo spadne čirou náhodou na dálnici kousek od vás (nevím, co může bezdomovec bez auta dělat uprostřed dálnice, ale tím se asi autoři nezabývali). Tlaková vlna vás odhodí na zem, kde vás vyléčí nějaký muž, který vám dá lékárničku a řekne, ať pomůžete co nejvíce lidem, to samozřejmě nemůžete odmítnout a jdete zachraňovat obyvatele L.A.

Nějak takto probíhá celá hra. Vždy potkáte nějakého „klíčového“ člověka, který vám řekne, co máte dělat a dá vám potřebné nářadí. Například jakmile se naučíte zacházet s obvazy, dostanete hasící přístroj, kterým hasíte oheň, ale funguje i jako lék proti „Zombioze“ (pokud s ním postříkáte Zombie, stane se z ní člověk). Když pomůžete nějakým lidem, tak dostanete plusové body a naopak, když uděláte něco nemorálního, nebo dokonce nezákonného, dostanete mínusové body. Podle počtu bodů se mění status, když jste pod nulou jste známý jako nějaký zločinec a lidé od vás utíkají, nebo na vás útočí, nejčastěji cihlami, ale uprostřed hry zjistí, že jde použít i samopal. Když jste nad nulou, lidé vám hodně často pomáhají, dokonce občas dělají „nepodstatné“ úkoly za vás. Do hry je vneseno trochu toho černého humoru, kdy například máte zachránit dva lidi z prvního patra domu, kterému upadly schody a co jiného vás nenapadne, než zbořit podpůrné sloupy domu a tím dostat lidi na zem.

Grafika hry je docela pěkná, kreslená. Objekty vypadají dobře, ale nejsou moc detailní, například auto je jenom taková kostka, všechno ostatní je na něm nakreslené. Lidé nejsou naštěstí kostičkovaní, ale už vypadají „normálně“, ale občas se vyskytne chyba v textuře a něco jim zmizí a zase se zobrazí. Pokud střílíte, tak ze zbraně létají takové žluté čáry. Nejdříve jsem si myslel, že je to mojí grafickou kartou, ale potom jsem na jejich webu viděl obrázky ze hry, kde to vypadalo jako u mě. Někdy po prostřední části hry se ve hře objeví také tanky s raketometem a jinou technikou, ale díky tomu, že jsem si koupil anglickou verzi, tak jsem nepochopil spoustu úkolů a nemohl dále pokračovat, ale nemyslím, že by to bylo tím, že neumím moc dobře anglicky, ale tím, že jsou úkoly špatně a málo popsané. Jinak jiné efekty, jako například výbuchy, jsou docela dobré a hodně podobné jako v GTA: Vice City, což je vlastně starší konkurent této hry. Další chybou je umělá inteligence (dále UI) postav a aut. Hlavní postavy mají UI ještě dobrou a dělají, co mají, ale normální postavy jenom tak zběsile běhají a je jim jedno, že běží do plotu nebo se jen tak snaží proběhnout betonovou zdí. Teroristé mají docela dobrou UI a to je asi proto, že se vůbec nepohybují, jenom se objeví na nějakém místě a začnou střílet. Občas je divné, že pokud začnou střílet, tak prostřelí všechno, dokonce i metr tlustou zeď, a to už potom není opravdu kam uniknout.

Tak co dodat nakonec, o zvukové stránce hry se ani nebudu zmiňovat, protože ve hře hraje jenom asi pět melodií, které se pořád opakují a po chvíli vám začnou lézt na nervy, tak si je radši vypnete. Zvukové efekty výbuchu, střelby a jiného jsou docela dobré, ale někdy se stane, že něco vybuchne a zvuk se vůbec nepřehraje, což je velká škoda a slabina hry. Jinak hra se mi líbila, úkoly nejsou moc složité a přijdete na ně během chvilky (pokud jim porozumíte). Postup ve hře je také rychlý, takže se nezaseknete například u toho, jak se mám dostat přes tuto propast nebo jak najít nemocnici. Vždy, když nevíte, tak vám hra napoví, třeba, že k vám někdo přiběhne a řekne vám, kudy kam. Hra není ani dlouhá ani krátká, hrací doba cca kolem 9 hodin (bohužel jsem neměl čest ji dohrát, tak toto čerpám z oficiálních stránek http://www.enlight.com/bdla/ [ http://www.enlight.com/bdla/ ] ).


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006111322-bad-day-l-a/ ].