× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

CSS – úvod

[ http://programujte.com/profil/20356-pavel-gajdos/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-michal-zima/ ]Google [ ?rel=author ]       18. 11. 2006       20 028×

Začíná nový seriál na téma CSS. Co ta zkratka vlastně znamená? Proč CSS používat? Na tyto a další otázky najdete odpověď v dnešním úvodním dílu seriálu.

CSS je zkratka Cascading Style Sheets, česky kaskádové styly. Vznikly z důvodu oddělení obsahu od vzhledu (formátování). Jejich historie sahá až do roku 1996, ale v tuto dobu skoro žádný prohlížeč nepodporoval CSS zcela úplně. S každou novou verzí prohlížečů to však bylo lepší a lepší.

Proč používat CSS?

Asi si kladete otázku proč kaskádové styly používat. Odpověď je jednoduchá. Mnohem lépe se formátuje obsah stránky pomocí CSS než pomocí HTML tagů. Raději to uvedu na příkladu. Na stránce používám nadpisy (např. <h2>) a mám jich tam zrovna několik. Pomocí HTML tagu <em></em> se nadpisy <h2> zvýrazní kurzivou. Ale později se rozhodnu změnit nadpisy, a to tak, že je nechci kurzivou, ale pouze normálně. Teď bych musel u každého nadpisu měnit jejich formátování. Ale naštěstí je tady CSS. Jednoduše si nadefinuji formát tagu <h2> pomocí CSS, a to pouze jednou (o možnostech zápisu si povíme v příštím díle), a pokud potřebuji změnit formát, tak to nemusím dělat několikrát, ale pouze jednou. Užitečné, že? CSS má spoustu dalších výhod. Některé věci dokonce nejdou v HTML udělat (např. pozicování).

Literatura a ostatní zdroje

Recenze knihy CSS pro webdesignéry od CPress na Programujte [ /clanek/2005121303-CSS-kaskadove-styly-pro-webdesignery ]
HTML a CSS – velká kniha řešení [ http://knihy.cpress.cz/Pocitac/Book.asp?ID=2041 ]
CSS hotová řešení [ http://knihy.cpress.cz/Pocitac/Book.asp?ID=1394 ]

On-line učebnice CSS na Jak psát web [ http://www.jakpsatweb.cz/css ]
Knihovna hotových CSS řešení na Intervalu [ http://css.interval.cz ]

V příštím díle se podíváme na způsoby zápisu CSS.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006111324-css-uvod/ ].