× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Utility a zabezpečení Windows - 10. díl

[ http://programujte.com/profil/5720-shaimagal/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-nebyla-provedena-korektura/ ]Google [ ?rel=author ]       7. 8. 2007       11 898×

V tomto článku se dozvíte důvod, proč nepoužívat více než jeden antivir.

Někteří uživatelé si v 90 % případech myslí, že čím víc mají antivirů, tím je to lepší, ale opak je pravdou! Když nebudeme brát v potaz setabilitu systému a množství sežrané paměti, kterou ukousne jádro kažého antiviru a jeho moduly…

Zpomalení systému je značné, je zde řeč o více „aktivních“ antivirirech v jednom systému. U většiny antivitů platí, že z aktivního antiviru neaktivní neuděláte pouze vypnutim rezidentního štítu či ostatních na první pohled rezidentních částí/modulů. Tyto moduly a služby na pozadí budou nejspíše kolidovat s ostatními službami a moduly jiných antivirů, i když je vypnutý rezidentní štít.

Problémy jsou hlavně v tom, že antiviry se navzájem budou mlátit o práva k souborům a systém nebude vědět, komu má co předat. To způsobuje nestabilitu, vytvoří se smyčka, zamrznutí.

Příklad: AVG vezme soubor a chytí virus. Aktivita AVG při načtení souboru způsobí, že Norton ho začne skenovat taky a taky chytí virus. Pak bude chtít AVG se souborem něco provést a provede. Tím ho uvolní a vezme si ho Norton. AVG se zhroutí, protože nedokončil celou akci, ale jenom část akce a Norton nebude moci vyléčit soubor, co je již vyléčen, a proto ho dá do karantény. Není to moc časté, ale i toto se stává.

Například můj spolužák používá 3 antiviry a vůbec si nechce připustit nějaké kolize, myslí si, že je takhle pro viry nedobytnej, ale spletl se. Jelikož používal 3 antiviry, byly obrovské problémy, pořád se na pozadí mydlily a neměly čas se starat o jiné soubory. Většinou se zasekly ve smyčce, a tak vůbec nechránily PC. Jednoho dne mu někdo poslal I love you a jak ty antiviry byly zmatené, tak ho na to neupozornily a on stáhl I love you a spustil ho. A antiviry neměly ani nejmenší námitky :-D Docela komický scénář, podle mě mu ty antiviry už delší dobu nefungovaly.

Takže z toho plyne ponaučení: Nepoužívejte více jak jeden antivir! A to jsem se ani nezmínil o firewallu ;-)

Další článek bude o utilitě HijackThis.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006111623-utility-a-zabezpeceni-windows-10-dil/ ].