× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Vývojári zo Samby sú proti zmluve Microsoftu s Novelom

[ http://programujte.com/profil/3225-jakub-lajmon/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/7799-martin-valent/ ]Google [ ?rel=author ]       17. 11. 2006       9 341×

Novell totiž s Microsoftom dohodol okrem iného aj vzájomnú toleranciu, čo sa týka patentov. Táto dohoda sa však nevzťahuje na celý svet slobodného softvéru, iba necháva Novell kotviť v bezpečnej zátoke – a to berú vývojári Samby ako zradu. Slobodný softvér sa totiž riadi istými myšlienkami a morálnymi zásadami, od ktorých závisí súdržnosť celej komunity.

Ostatne Samba má s ochranou týchto zásad svoje skúsenosti. Keďže ide o softvér, ktorý umožňuje zdieľanie súborov, tlačiarní a služieb medzi počítačmi s Windows a *nix, veľakrát sa ocitol pod paľbou právnikov Microsoftu. Podobné spory nie sú vo svete vôbec ojedinelé a ich prežitie je neraz otázkou súdržnosti komunity. Novell svojím paktom s Microsoftom vystúpil z tohto kruhu a dostal sa do bezpečnej zóny, pritom však naďalej hodlá využívať ovocie licencií, ako je GPL. Tým porušuje základné princípy týchto licencií – umožniť všetkým, aby požívali rovnaké výhody a čelili rovnakým obmedzeniam, a to sa týka aj prípadných patentových sporov.

Novell už teraz mnohí prirovnávajú k prípadu SCO, je možné, že prípadu sa chytia právnici pre porušovanie slobodných licencií.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006111703-vyvojari-zo-samby-su-proti-zmluve-microsoftu-s-novelom/ ].