× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

ZModeler – přehlednost

[ http://programujte.com/profil/7799-martin-valent/ ]Google [ ?rel=author ]       10. 12. 2006       19 968×

1. Priehľadnosť.
2. V praxi.
3. Úloha.

Priehľadnosť:

V minulej lekcii som Vám vysvetlil, ako napodobiť efekt skla pomocou polopriehľadnosti. Teraz Vám ukážem ďalší tip priehľadnosti. Najprv si vytvorte nejakú paletu, napríklad takúto:

Aby ste získali dokonalejšiu priehľadnosť, tak musíte spojiť dve funkcie. Označte celý objekt funkciou objects alebo stlačte na anglickej klávesnici 4. Stlačte CTRL + A. Kliknite na rendering a vyberte „Always flat-shaded rendering“. Potvrďte stlačením OK. Kliknite na faces alebo stlačte na anglickej klávesnici 3. A nastavte polopriehľadnosť. Aby ste videli, že je objekt priehľadný, tak dám zaň nejaké teleso.
Výsledok by mal byť takýto:

V praxi:

Najprv si vytvorte päť paliet (také ako vidíte na 1. obr.). Vytvorte s nich podobu akvária. Odporúčam vytvoriť jednu a tu nakopírovať 4×, nasmerovať jednotlivé časti môžete pomocou funkcie otočiť a posun. Nastavte priehľadnosť (viz. postup hore). Do akvária dajte rôzne objekty aby ste videli, že je „sklo“ priesvitné. Mohli ste si všimnúť na viacerých objektoch, že je na povrchu odlesk okolitej „krajiny“. Aby ste aj vy docielili odlesk, kliknite na Material Editor, zaškrtnite reflexní a kliknite na načti… V pravom menu dajte přidat, otvorte priečinok kde mate uložený ZModeler. Tam otvorte priečinok textures a vyberte aké chcete okolie. Na výber máte chrome a chromez, samozrejme môžete pridávať aj iné. Potom už len potvrďte. Ďalej máte použít, najpoužívanejšie: Disabled, Mix with color, Light map. My použijeme light map.

Výsledok by mal byť takýto:

Ešte chcem upozorniť na to, že už je preklad na ZModeler 2.0.8, pre viacej info kliknite sem. [ http://programujte.com/clanek/2006120506 ]

Úloha:

Vytvorte nejaký priesvitný objekt, ktorý bude mať v odraze (lesk) logo programujte

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006112201-zmodeler-prehlednost/ ].