× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Naprogramujte si vlastní hru v Macromedia Flash MX 2004

[ http://programujte.com/profil/20356-jan-ricanek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       30. 11. 2006       20 003×

Recenze na knihu „Naprogramujte si vlastní hru v Macromedia Flash MX 2004“.

Kniha Naprogramujte si vlastní hru v Macromedia Flash MX 2004 pojednává o tvorbě her v jazyce Flash. Skládá se z 10 kapitol, z 8 kapitol je kniha o tvorbě jednotlivých her, jedna kapitola je úvodní a jedna kapitola o uložení a zobrazení výsledku hry na webu. Kniha nás provede základními technikami tvorby her ve Flashi a budeme zasvěceni do používání ActionScriptu. Postupně si vytvoříme několik vzorových typů her, které nám poslouží jako základy pro budoucí tvorbu.

  • Logické hry
    • Autoškola
  • Deskové hry
    • Flash Arkanoid
    • Pexeso
  • Karetní a kasino hry
    • Jednoruký bandita
  • Plošinovky
    • Závody motokár
    • Had
    • Flash Mario

Obsah

Kniha obsahuje celkem deset kapitol, první kapitola je úvodní, po ní následuje již tvorba her a také návod, jak ukládat výsledky hry na server. Rozdělení knihy je výborné – začíná se poměrně jednoduchými hrami a postupně se propracováváme k složitějším. Po zvládnutí všech těchto kapitol bychom měli být schopni vytvářet své vlastní hry (i když mně chyběly dva typy her, akční a strategie, ovšem akční hry se dají odvodid z hry Arkanoid (střelba a ničení protivníků), ale je to značná práce, dle mého názoru by bylo leppší zařadit i nějakou akční hru). V samotném úvodu knihy, jsme seznámeni s obecnými informacemi o programování a také o jazyku Flash (delší úvod do práce s programem Macromedia Flash MX by neškodil).

Pro koho je kniha určena

Kniha je určena pro zkušenější uživatele počítače, ale pro grafiky, webdesignery a programátory začátečníky. Ovšem doporučoval bych mít nějakou zkušenost alespoň s programem Macromedia Flash MX, protože jinak je zpočátku tvorba her pokus-omyl. Jazyk Flash je intuitivní a dá se lehce naučit, tedy pokud chcete začít s tvorbou her, tak bych zvolil tuto knihu.

Hodnocení

Kniha je výborná jak pro začátečníky, tak i pokročilé. Ovšem musíme jí vytknout, že nás více neuvede do zacházení s programem Macromedia Flash MX a také to, že chybí některé typy her, a možná by kód mohl být psán jasnější formou. Ale Naprogramujte si vlastní hru v Macromedia Flash MX 2004 má daleko více kladů, ať už to, že jsou vysvětlené jednotlivé funkce jazyka velmy dobře nebo že se nezabývá pouze tvorbou her, ale i ukládaním výsledků či nás nezahrnuje zbytečnou odbornou terminologií. Rozhodně bych doporučil tuto knihu koupit.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006112603-naprogramujte-si-vlastni-hru-v-macromedia-flash-mx-2004/ ].