× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Sítě BitTorrent

[ http://programujte.com/profil/4764-petr-vojacek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       28. 12. 2006       36 450×

Úvod do sítí BitTorrent. Článek popisuje princip těchto P2P sítí.

Sítě Bit-Torrent

Snad všichni znají P2P (peer to peer) sdílecí systémy, které uživatelům umožňují nasdílet data na svém disku a stahovat od ostatních lidí z celého světa. Sítě jako Direct Connect (DC) [ programujte.com/clanek/2006061502 ] asi není třeba představovat.

Tento článek si rozdělíme na několik kapitol:

  1. Vznik
  2. Princip fungování
  3. Servery (trackery)
  4. Pojmy
  5. Klienti

Vznik

Autorem této P2P sítě je muž jménem Bram Cohen. Tento způsob sdílení dat je ještě poměrně mladý (byl uveden na CodeConu 2002), ale za to hojně rozšířený.

Princip fungování

Při přenosu souborů pomocí BitTorrentu jsou soubory rozděleny na několik malých bloků (jejich velikost se dá nastavit, ale standardně je to asi 250 kB). Všichni připojení uživatelé se označují jako peeři, ti se dále dělí na seedy – uživatele, kteří mají už všechny bloky staženy a poskytují je ostatním peerům; a na leechery – lidi, kteří bloky stahují od seedů a zároveň mezi sebou. V tom je taky největší síla BitTorentu – nestahuje se jenom od seedů, kteří mají všechna data u sebe v počítači, ale soubory si vyměňují i samotní leecheři mezi sebou. Z toho plyne, že čím víc peerů je připojených na torrent, tím je rychlost stahování větší.

Trackery

Tracker je označení pro server, na kterém jsou uloženy .torrent soubory. Tyto malé soubory obsahují informace jaká data stahovat a také announce adresu trackeru. Tracker není jenom úložištěm, ale plní taky jiné funkce. Jednotlivým klientům (peerům) posílá informace a adresy ostatních peerů, shromažďuje, který peer má jaké bloky, a v neposlední řadě také dělá statistiku a počítá ratio, což je poměr mezi staženými a nahranými daty. To je důležité zejména u takzvaných privátních trackerů.

Trackery dělíme (jak už jsem prozradil o řádek výš) na veřejné a privátní. Na veřejných trackerech většinou není potřeba žádná registrace a také nemusíte dodržovat žádné ratio (viz výše). Na největších veřejných trackerech jsou miliony uživatelů, ale torrenty mají většinou pomalou rychlost. Mezi nejznámější veřejné trackery patří například mininova.org, thepiratebay.org nebo například isohunt.com.

Na rozdíl od toho privátní trackery mají svá přísná pravidla, musíte zde dodržovat určitý poměr stažených a nahraných dat, a také chovat se k ostatním uživatelům slušně. Pokud některé z pravidel porušíte, můžete dostat ban nebo jiný postih. Při nedodržení ratia je vám omezeno stahování a máte několikadenní lhůtu na napravení. Pro vstup na tracker většinou potřebujete pozvánku od člena trackeru. Nejznámější privátní trackery jsou například: torrentleeech.org, demonoid.com a v Česku například TreZzor Tracker.

Pojmy

V této kapitole bych chtěl vypsat pojmy, o kterých píšu ve článku a které mají co dočinění s tématem BitTorrent.

  • torrent – Je buď soubor .torrent, tedy soubor metadat o downloadu, nebo všechny soubory, které jsou jím popisovány.
  • soubor .torrent – Obsahuje metadata o distribuovaných souborech. Obsahuje jména souborů, jejich velikosti a kontrolní součet (viz Hašovací funkce) jednotlivých bloků torrentu. Také obsahuje adresu trackeru (většinou php skript).
  • seed – Peer, který má kompletní kopii torrentu a stále nabízí upload. Čím více seedů je ve swarmu, tím větší bývá rychlost downloadu a také se zvyšuje šance na stažení kompletního souboru. Seedováním je torrent udržován v chodu.
  • peer – Instance BitTorrent klienta běžícího na počítači. Obvykle je peerem nazýván ten, kdo nemá kompletně stažený torrent.
  • leech – Je peer, který nemá kompletně stažený torrent. Když je download kompletní, leech se stává seedem. Termín leech bývá také používán pro neslušného peera, který má velmi malý poměr uploadu/downloadu, nebo který opustí swarm hned po tom, co se stane seedem. Leecheři obvykle spotřebovávají největší přenosové pásmo swarmu.
  • swarm – Všichni peerové, kteří sdílí torrent, se nazývají swarm. Například šest leecherů a jeden seed je swarm (svazek) sedmi.

Klienti

Mezi nejznámější a nejoblíbenější klienty patří rozhodně klient µTorrent a Azureus. V Česku se nejvíce používá µTorrent, jeho náročnost na počítač je velmi názká a možnosti nastavení jsou velice rozmanité. Více se o něm dozvíte na adrese www.utorrent.cz [ http://utorrent.cz ].

Doufám, že jsem vám tímto článkem pomohl pochopit, jak síť bittorrent funguje a osvětlil vám některé dosud pro vás možná neznámé pojmy.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006120302-site-bittorrent/ ].