× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Puppy Linux Live

[ http://programujte.com/profil/288-martin-starman/ ]Google [ :4:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       19. 12. 2006       15 908×

Tento článek se vám pokusí přiblížit live distribuci Puppy Linux.

Puppy Linux je live distribuce Linuxu. Tato distribuce je vhodná pro všechny, kteří chtějí mít stejný operační systém, ať jsou kdekoliv. Díky své velikosti (necelých 90 MB) se bez problémů vejde na mini CD nebo flash disk. Hardwarové nároky jsou takové, že by nemělo být problém ho nainstalovat i na starší stroje. Autor doporučuje 128 MB paměti a procesor Pentium 166 MHz. Problém by neměl nastat i na něco slabších počítačích.

Mezi jeho výhody patří, že se dokáže celý zapsat do paměti, umí se zpět zapsat na CD, obsahuje všechny základní programy pro práci a je rychlý. Navíc nebude těžké zvykání i pro začátečníky, kteří přecházejí z Windows, neboť grafické rozhraní je velmi podobné.

Do 90 MB se vešel internetový prohlížeč SeaMonkey, Xarchive (archivační nástroj), Write (obdoda OpenOffice nebo Microsoft Office Word), mtPaint (grafický editor, nic extra, ale o několik tříd lepší než Malování ve Windows), nechybí zde ani „kecálek“ Gaim, e-mailový klient, kalkulačka a mnoho dalšího.

S těmito programy můžete Puppy Linux ihned používat a uspokojí i náročnější uživatele. Nechybí tu ani přehledný kalendář. Díky schopnosti zápisu zpět na disk můžete svá data a údaje zachovat i pro další práci.

Samozřejmě tu najdeme i nějaké ty hry. Jedná se o velmi jednoduché hry, ale v případě dlouhé chvíle dokáží dostatečně zabavit.

Já jsem zkoušel verzi 2.02. Nyní již můžete stahovat verzi 2.12 [ ftp://ibiblio.org/pub/linux/distributions/puppylinux/ ]. V některých věcech se může trochu lišit. Nejnovější informace získáte na oficiálních stránkách [ http://www.puppylinux.org ] systému. Plno programů na Linux najdete i na tomto FTP [ ftp://ibiblio.org/pub/linux/distributions/puppylinux/pupget_packages-1/ ].

Tato live distribuce je velmi povedená a určitě stojí za to ji vyzkoušet. Je rychlá a minimalistická. Mezi její nevýhody patří například chybějící čeština a odlišné ovládání od osatních systémů (dá se zvyknout, ale někomu to může déle trvat).

Užitečné odkazy


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006121006-puppy-linux-live/ ].