× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

HTML II – 7. lekce

[ http://programujte.com/profil/1743-radek-bouda/ ]Google [ :?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-michal-zima/ ]Google [ ?rel=author ]       22. 12. 2006       21 530×

Dokončení kurzu HTML II. Tentokrát se podíváme na DTD.

Každý dokument obsahuje nějaké prvky, nějaké tagy. DTD znamená Document Type Declaration a slouží k tomu, abychom prohlížeči ulehčili práci s nimi. Proto můžeme (a k validaci navíc musíme) na začátek každého HTML dokumentu použít deklaraci DTD. Tím určíme, jaký obor prvků je v dokumentu použit a jaké má prohlížeč očekávat. DTD nepatří do HTML a není jeho tag ukončen. Pokud bychom ho tedy nazvali tagem, tak jedině nepárovým, ale, jak jsem již řekl, do HTML nepatří.

HTML 4.01

Transitional

Klasické DTD, kdy máte „normální“ dokument, např. obsahující divy, spany atd.
Pro vložení DTD vložíme na první řádek dokumentu následující kód:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

Strict

DTD, kde se musíte držet přesných standardů. Někdy bývá težké se tohoto držet a problémy dělá i reklama u freehostingů, ale zato validní kód pak vypadá přehledně (avšak to je velmi relativní, pozn. korektora). DTD:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">

Frameset

Jak již název napovídá, jedná se o DTD do dokumentů, kde jsou použité rámce párovým tagem frameset. DTD:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd">

Domácí úkol

Za domácí úkol udělejte stránku, ve které bude tabulka s formulářem na vyplnění osobních údajů (nebude se nikam odesílat), prostě jen <form>. Potom bude na stránce odkaz na Google a ještě na něco dalšího, třeba na vaši stránku nebo prostě na cokoliv. Stránka bude obsahovat české kódovaní, generátor a popis (v hlavičce). Napište mi tam názor na kurz, ale text bude mít změněnou barvu (libovolnou) a bude v odstavci. Dole pak bude vložený rámec 500×500 px, do kterého se bude načítat stránka Programujte.

Rozloučení

Tento kurz dnešním dílem končí. Chtěl bych přednostně poděkovat všem za jejich pozornost a komentáře. Doufám, že vám kurz alespoň trochu pomohl a něčemu jste se přiučili. Pokud by mě však ještě něco napadlo, co jsem vám neřekl, nebo by to napadlo vás, napište to do komentářů a napíši o tom ještě další článek. Děkuji.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006121603-html-ii-7-lekce/ ].