× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Top 7 pravd a lží o Linuxu

[ http://programujte.com/profil/3632-michal-blazek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       23. 12. 2006       24 688×

  • Linux je zdarma: Pravda × Lež
  • Linux není stabilní a bezpečný: Pravda × Lež
  • Linux nemá GUI (nebo není uživatelsky přívětivé): Pravda × Lež
  • Linux je těžký na konfiguraci a ovládání: Pravda × Lež
  • Linux nepodporuje všechna hardwarová zařízení: Pravda × Lež
  • Nebudu moci pracovat se soubory doc/xls (mp3, jpg,…): Pravda × Lež
  • Linux není pro mě: Pravda × Lež
Nejste si jistí některou z odpovědí? Čtěte dále!

O Linuxu koluje hodně řečí, zahrnujících mýty i lži. Myslím, že je čas zničit některé z lží a potvrdit fakta. Následující článek je jen malé zrekapitulování názorů na GUI, textový režim, cenu, software, bezpečnost,…


Linux je zdarma: Pravda

Hodně lidí zaměňuje pojmy „Linux“ a „operační systém.“ Linux je pouze jádro (anglicky – kernel, core) operačního systému. Pro představu, jádro je v operačním systému něco jako „mozek“ v lidském těle. Ale teď si představte, že máte pouze mozek a můžete přidat tělo, ruce, nohy… To je Linux! A je naprosto zdarma. Po stáhnutí (www.kernel.org [ http://www.kernel.org ]) s ním můžete dělat vše, co budete chtít.


Linux není stabilní a bezpečný: Lež

Dost uživatelů si myslí, že když je software open-source, může v něm každý nalézt „díry“ a hacknout ho. Ve skutečnosti, většina virů, trojských koní apod. může napadnout pouze Windows a pro Linux jsou neškodné. „Zavřený kód“ může způsobit svým vývojářům hodně těžkostí a komplikací s odhalením bezpečnostní trhliny. Mimochodem, velké množství bezpečnostních trhlin bývá ignorováno, poněvadž vývojáři spoléhají na neznalost této chyby (popřípadě chyb). Naopak, hierarchie „otevřeného kódu“ popudí komunitu k odstranění bezpečnostních mezer. Takže open-source software má méně chyb. Linux je tedy bezpečnější (za předpokladu dodržení bezpečnostních zásad) a stabilnější než jeho alternativa (teď nemyslím Mac OS). Důkazem je počet serverů pracujících pod Linuxem.


Linux nemá GUI (nebo není uživatelsky přívětivé): Lež

Windows i Linux disponují grafickým i textovým uživatelským rozhraním. Linux má dvě hlavní GUI – KDE a Gnome. Myslíte-li si, že Linux je pouze textové rozhraní, prohlédněte si nejdříve screenhosty Kubuntu, Mandrivy nebo SuSe Linuxu. Výhodou unixových operačních systémů je obrovská flexibilita nastavení uživatelského rozhraní, které si může pokročilý uživatel nastavit k obrazu svému a nebo každý může používat standardní GUI, které je v některých distribucích skutečně nádherné.


Linux je těžký na konfiguraci a ovládání: Lež

Linux si můžete přizpůsobit tak, že Windows bude jen tiše žárlit. Velká část nastavení se ovšem týká pouze pokročilých uživatelů, ale pro začátečníky bohatě stačí standardní nastavení, s kterým můžete surfovat na Internetu, pracovat s LAN, sledovat DVD, poslouchat mp3, vytvářet dokumenty, měnit tapetu pracovní plochy a to vše bez speciálních znalostí. Většina systémových nastavení a konfigurací je v srozumitelném GUI.


Pro Linux není dostatek programů: Částečně pravda

Linux je perfektní softwarové řešení pro kancelář (dokumenty, tabulky, prezentace), multimédia, grafiku, Internet, síť a 3D design. Již existuje i Adobe Photoshop pro Linux (alternativou je open-source – Gimp), můžete si na Linuxu zahrát kvalitní 3D hry (Need for speed, GTA,…). Ve vývoji her pro Linux vidí část herního průmyslu obchodní šanci. Linux je tedy 90% alternativou pro Windowsové programy a hry. Toto číslo by se ještě zvětšilo, brali bychom v úvahu použití emulátorů pro Win programy (např.: Wine), ale 100 % by nedosáhlo.


Linux nepodporuje všechna hardwarová zařízení: Pravda

No, Windows také nepodporuje všechen hardware na světě. Zkuste na Windows nainstalovat myš s detekcí otisků prstů. Myslím, že budete mít nemalé problémy. Každopádně ale Windows podporuje více hardwaru než Linux. Nevyložte si předchozí větu jinak, než má být. Linux nepodporuje o nic víc ani míň hardwaru než Windows, nýbrž pro Windows je psáno více ovladačů než pro Linux, proto bývá problém zprovoznit některá zařízení pod tímto OS. Linux již v základní instalaci podporuje velké množství zařízení (základní desky, video karty, web kamery, tiskárny, modemy, bluetooth,…). Situace se v poslední době docela zlepšila, takže za několik let se může tvrzení: “Linux nepodporuje všechna hardwarová zařízení„ změnit na „Lež“.


Nebudu moci pracovat se soubory doc/xls (mp3, jpg,…): Lež

V Linuxu můžete efektivně pracovat se všemi typy dokumentů, videa, audia, grafiky,… Pro práci s dokumenty a prezentacemi se nabízí kancelářský balík OpenOffice, který dokáže bez problémů pracovat se soubory kancelářského balíku MS Office.


Linux není pro mě: To je na vás

Jste-li spokojeni s tím, co máte, není důvod něco měnit. Tento článek nebyl srovnáním, co je lepší – Windows, Linux nebo MacOS. Každý si může svobodně vybrat, který operační systém mu vyhovuje.


Vše, co jsem zde napsal, nejsou žádné vědecké závěry, nýbrž pouze mé názory. Přiznejme si, že Linux může být Windows rovnoceným konkurentem nebo již je?

Zdroj: Youtux
Top 7 Facts and Myths About Linux
[Internet] 15. 12. 2006 [21. 12. 2006]
[http://www.youtux.org/content/view/56/2/].

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006121802-top-7-pravd-a-lzi-o-linuxu/ ].