× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Recenze iriver T10 a T10FM

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       2. 1. 2007       20 941×

Konstrukce, výdrž, display, sluchátka

S velikostí je na tom T10 trošku hůře než konkurenti a jeho rozměry (š, v, h; mm) 86×41×29 a hmotnost 49 g s baterií jej řadí do kategorie těžších a větších přehrávačů. Důvodem je použití baterie tužkové AA nebo chcete-li HR6, která přehrávači zajišťuje dobu hraní i přes 50 hod a to při 2 400 mAh, poloviční hlasitosti a vypnutém displeji platí pro soubory mp3 s datovým tokem 128 kbps.

Konstrukční provedení přístroje je velice kvalitní, ani po 8měsíčním neustálém nošení a používaní nevykazuje vůle a dokonce se mi zatím nepovedlo ho ani poškrábat, přestože ho mám neustále u sebe. Použitý plast je velice kvalitní a příjemný, kryt displeje se snadno zapaple, ale poškrábat ho je už obtížnější, ani ten se mi, stejně jako tělo, zatím nepovedlo poškrábat, a to přesto, že si přístroje kupuji pro to, aby žily se mnou a ne proto, abych je musel opečovávat.

Největší konstrukční výhodu tohoto přehrávače nyní vidím v jeho sponě. K přehrávači je dodáváno i poutko na krk, ke kterému jste mohli T10 připnou a nosit jej na krku – toto řešení mě ovšem vůbec nenadchlo, tak jsem poutko na krk zahodil někam do šuplíku, ovšem možnost připnout si ho za poutko u riflí mě naprosto nadchla, přehrávač tak mám stále po ruce a nemusím kvůli přepnutí písničky šmátrat do kapsy. Nosím jej displejem k riflím (– opačně to ani dost dobře nejde) a při tomto způsobu nošení se uplatňuje i tzv. samočisticí efekt, displej přístroje se při chůzi o rifle (můžete nosit i jiné kalhoty, ale já to prakticky nedělám) čistí :). Spona je kovová a pevná a zkrátit přehrávač připnutý sponou, snad krom urvání poutka, není ani možné.

Takovým sporným řešením v oblasti ergonomie přístroje je umístění zdířky pro konektor jack. Ta je napravo v horní části přístroje. Často jsem slyšel názor, že její otočení o 90 stupňů tak, aby byl výstup na pravé straně přístroje, by konstrukci přístroje prospělo, mně však praxe ukázala, že umístění zvolené tvůrci ze společnosti iriver je mnohem praktičtější.

Díky barevnému displeji si na přehrávači může prohlížet i soubory typu bmp, ovšem něco jako je zoomování nebo podobné vymoženosti zatím firmware neumožňuje. Takže je to spíš zbytečná funkce. Displej umožňuje zobrazení 65 tisíc barev a jeho úhlopříčka je jeden palec. Kvalita displeje je diskutabilní, na mp3 přehrávač ovšem plně dostačující, přece jen ono barevné podání je mnohem příjemnější než monochromatické. Viditelnost na slunci je špatná, stejně jako u většiny barevných displejů CSTN, tedy u displejů pasivních. Ale používat aktivní display do mp3 přehrávače by bylo poněkud zbytečné. V položce nastavení displeje najdeme, mimo jiné, nastavení jeho světlosti, i když pod položkou LCD Contrast.

Dodávaná sluchátka jsou vyráběna firmou Sennheiser. O tom, že by to byly šmejdy, se tedy nedá mluvit, ale já, zastánce zavřených sluchátek, jsem je vyměnil za jiný model stejné značky a tyhle přihodil k řetízku na krk do šuplíku. Na rozdíl od řetízku na krk po nich ale sem tam sáhnu.

Zvuk, hudba, nahrávání a rádio

Začal bych katalogovými údaji, ve kterých stojí frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz, výkon 15 mW na každé sluchátko při 16 Ohmech a plné hlasitosti. Hlasitost je dostatečná (jen málokdy jdu přes půlku) a měla by stačit i posluchačům, kteří vyžadují velice hlasitou hudbu. Odstup signálu od šumu je dle katalogu 90 dB pro formát mp3. Kvalita zvuku je, jak je již u značky iriver zvykem, výborná. Přehrávač má 10 přednastavených equalizerů, uživatelské equalizéry SRS a USER EQ. Druhý zmíněný umožňuje přes 28,5 milionu kombinací. Takže zvuk může být opravdu přesně podle vašeho gusta.

Přehrávač podporuje hudební soubory mp3, wma, ogg a asf, a to s bit ratem od 8 do 320 kbps. Zde někoho možná zamrzí absence formátu AAC. Nevím jak u ostatních formátů, ale u ogg, na rozdíl od mp3, nefunguje možnost zrychlení či zpomalení, takže když chcete poslouchat křečky na héliu, volte formát mp3.

Nahrávání pomocí diktafonu je vcelku slušné kvality, konce nahrávek jsou ale znehodnocené hlasitým lupáním tlačítek, takže je nutné sestříhání. Rozsah kvality lze volit 32, 64 a 128 kbps. Lze využít i funkce, kdy je nahráváno pouze při překročení určité hlasitosti zvuku a lze nastavit 5 úrovní citlivosti. A dobu až 10 sekund nahrávání poté, co úroveň hlasitosti poklesne pod nastavený limit.

Rádio má frekvenční rozsah 87,5 až 108 MHz, odstup signál-šum je 60 dB, jako anténa pro rádio slouží sluchátka. Z rádia lze samozřejmě také nahrávat. A to ve stejných kvalitách jako pro běžné nahrávání. Rádio ale poskytuje pouze model T10FM, který se na náš trh dostal teprve nedávno. Model T10FM, který je na fotografii, u nás běžně neseženete, je totiž dovezen z USA, kde jejich prodej započal poněkud dřív.

Funkce závislé na času a funkce displeje

Iriver T10 obsahuje hodiny podporující formát s AM a PM. Budík s širokou možností nastavení (např. buzení jen ve všední dny), s tím souvisí nutnost nastavit krom času i datum. Budík má rozdílný způsob buzení podle toho, zda hraje nebo nehraje hudba – pokud hudba nehraje, tak se zapne a začne normálně hrát. Pokud hudba hraje začne do ní navíc pípat. Další funkce poskytují možnost uspání přístroje po určité době nebo jeho vypnutí po určité době, když nehraje žádná hudba. Zařadil bych sem i funkci resume, která po zapnutí přístroje začne přehrávat tam, kde jste minule skončili.

Displej přehrávače vám, kromě barevného zobrazení, nabídne na výběr tři spořiče; velkou variabilitu doby, po kterou má zůstat zapnutý (od 5 sekund až k tomu, že je zapnutý neustále). Můžete si zvolit také vlastní „pozdrav“.

Co nám nabízí nový firmware:

Mezi spoustou zajímavých věcí je především možnost tvořit vlastní playlisty, tuto funkci považuji na přehrávači za jednu z nejzdařilejších věcí vůbec. Drobnou vadou na kráse je to, že písničku můžete přidat do playlistu, pouze když neprobíhá přehrávání. Stejně tak je tomu u mazání.

MPT vs. UMS

T10 podporuje jako základ protokol MPT a dnes běžně používaný UMS získáme přehráním firmwaru. Tuto úpravu doporučuji. Je to záležitost několika minut.

Barvičky a kapacita

Barevné rozlišení:

  • Zelený: 256 MB
  • Červený: 512 MB
  • Oranžový: 1024 MB
  • Žlutý: 1024 MB s FM rádiem
  • Černý: 2048 MB s FM rádiem

Barevné rozlišení pro americký trh:

  • Vínově červený 512MB s FM rádiem
  • Modrý: 1024 MB s FM rádiem
  • Černý: 2048 MB s FM rádiem


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006122001-recenze-iriver-t10-a-t10fm/ ].