× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Jak bude vypadat reklama na webu?

[ http://programujte.com/profil/2843-lukas-chadraba/ ]Google [ :2:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       18. 2. 2007       12 663×

Jaké jsou aktuální trendy internetové reklamy? Do jaké reklamy se vyplatí investovat? V jakém druhu reklamy je budoucnost?

Vloňském roce bylo do reklamy na Internetu investováno přes 1 miliardu (celkově do reklamy 18 miliard). Je zcela jisté a logické, že trend zvyšování podílu internetové – lépe říkat on-line – reklamy se bude zvyšovat. A to hlavně na poli mobilních zařízení.

Současná situace

Všichni uživatelé Internetu si na reklamy zvykli stejně jako na reklamu v rádiu a televizi. Klasické bannery jsou ale už asi minulostí, čím dál častěji se začíná objevovat video reklama a obří promotion kampaně.

Reklamní zadavatelé se bohužel stále zaměřují na klasická média (především TV). Ale v budoucnu tomu musí být zákonitě jinak.

Český Internet v loňském roce zasáhl boom v podobě kontextové reklamy, zásluhou Sklik, Adfox a hlavně českých Google Adsense. České weby už vydělávají samy sobě a především provozovatelům výměnných, kontextových systémů sta tisíce korun měsíčně, ale stále to není tak vysoká částka jako v klasických médiích.

Budoucnost je v interaktivitě a cílení

Pro Čechy je masovou záležitostí televize, a tak se není čemu divit, že má na reklamním trhu vyšší podíl než tištěná, ale dokážou obě cílit reklamní sdělení správným potencionálním zákazníkům? Nedokážou! Tedy zatím. Interaktivní televize je ovšem pro český reklamní trh vzdálenou hudbou – vždyť za sebou nemáme ještě ani digitalizaci. Copak sedmnáctiletou slečnu zajímá reklama na přípravky proti inkontinenci nebo starou babičku reklama na hip hop festival?

On-line reklama umožňuje daleko vyšší cílení. Kontextová reklama zobrazuje na vašich stránkách reklamu, která se zaměřením podobá tématu webu. Ale co třeba uživatelům 14-20 let nabídnout nejen reklamu spjatou s obsahem webu, ale i reklamu např. na elektroniku (empétrojky, noutbůky,…). Právě druh zobrazené reklamy by měl být vybírán pomocí odhadu zájmu „proklikaře“ – statistikami jeho předchozích kliknutí a tím, co hledal ze svého počítače ve vyhledávači. To bohužel zatím nefunguje (začátek února 2007).

Mobilní zařízení a reklama

Mobilní zařízení – chytré telefony, PDA, MDA, notebooky se stále více rozšiřují i mezi domácí uživatele. Google před půl rokem oznámil odvážnou vizi. Podle něj by měly být mobilní zařízení a Internet zcela zdarma a měla by je hradit reklama, která se na nich bude zobrazovat. Přičemž by si uživatel, co by o reklamu nestál, zaplatil plnou cenu. Je to „jenom“ nadnesená představa, nebo možná realita?

V příštím roce by se měly objevit i první pokusy o výměnný reklamní systém pro podcasting, webcasting a videocasting. Tento krok umožní další netušené možnosti.

(AKTUALIZOVÁNO) Věda: Už jenom účinné reklamní kampaně

Jedna reklamní společnost začala testovat účinnost reklamy pomocí počítačového tomografu a měření aktivity mozku za asistence vědeckého institutu. Toto testování umožní zjišťovat účinnost reklamních spotů a ty neúčinné půjdou prostě rovnou do koše. Testem prošla např. reklama na Coca Colu, která vypadá jako počítačová hra (na mládež jistě zajímavý efekt). Mezi testovanými se nenašel nikdo, kdo by projevil, že se mu reklama nelíbí. Tuto reklamu můžete shlédnout aktuálně i na našich televizích.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007013006-jak-bude-vypadat-reklama-na-webu/ ].