× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Mafia vs. dnešní hry

[ http://programujte.com/profil/6567-petr-hartl/ ]Google [ :2:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       7. 2. 2007       30 403×

Mafia je výborná hra z Čech, kterou klidně můžeme považovat za legendu! Ovšem mnoho novějších her je považováno za lepší jen kvůli tomu, že jsou právě novější. Já se vám snažím ukázat, že Mafia je i nyní, po šesti letech od vydání, lepší než hry, které vyšly relativně nedávno…

Mafia je 3D akční hra od vývojářů z Illusion Softworks. Hra je z pohledu třetí osoby, odehrává se ve 30. letech minulého století, které prožijete v roli gangstera Thomase Angela. Hra byla vydána v roce 2001. A i dnes je lepší než většina nových her. Má výbornou grafiku, kvalitní příběh, výbornou hratelnost, dlouhou herní dobu a velmi kvalitní dabing! Možná se pozastavujete nad tím, proč píši o tak staré hře. Pointa je prostá. Kromě recenze porovnáme s Mafií další dvě hry, která jsou o hodně novější a právě kvůli tomu jsou považovány za lepší. Můj cíl je dokázat, že ji můžeme označit za legendu a že některé dnešní hry jsou v mnoha směrech horší než právě Mafia: The City of Lost Heaven.

Recenze

Jak to všechno začalo

Celá hra je Tomovo vyprávění detektivu Normanovi jeho zajímavého příběhu.

Tommy byl taxikář, jednou na podzim večer čekal na zákazníka, když v tom k němu přiběli gangsteři, kteří potřebovali odvoz – Tomas je naložil a už to začalo. Úkol byl prostý, zbavit se pronásledovatelů! Ve svém taxíku se Tommy řítíl ulicemi, dokud se jich nezbavil. Po této akci vám jeden z gangsterů řekl, aby jste je odvezl do Salieriho baru. Až tak učiníte, mafiání odešli do baru (jmenovali se Paulie a Sam) a Sam vám přinesl obálku s penězi a nabídl vám, zda-li se k nim nechcete přidat. Tommy o této nabídce ani neuvažuje, ale když mu po nějaké době pronásledovatelé z honičky přijdou rozmlátit auto a nakopat mu zadek, nabídku přijme…

Kampaň, mise, jízda

Jak jsem již zmínil, hrajete příběh, který vypráví Tommy detektivu Normanovi. Začínáte jako taxikář, po přijatí do Salierovi mafiánské rodiny jste spíše jejich řidič, ale postupem času se z vás stává uznávaná osoba. Misí je 20 + volný mód s názvem Jízda + bonusový mód odemčený po dohrání hry – tvz. Extrémní jízda. Mise jsou různorodé, ale smysluplné a propracované; jednou jedete závod, podruhé odstřelujete politika, vykrádáte banku, pašujete alkohol, vybíráte výpalné, děláte bodyguarda a mnoho dalšího.

V jízdě si žijete svůj vlastní život, cestujete si auty kam se vám zachce, kupujete zbraně jak se vám zachce a co vaše imaginární peněženka dovolí, zabijíte lidi, mafiány a policisty, přivyděláváte si taxikařením, … je toho mnoho.

V Extrémní jízdě, která se vám zpřístupní po dohrání poslední mise v kampani, plníte bláznivé úkoly, za které dostáváte prototypy vozidel.

Město, mapa, lidé

Hra se odehrává ve městě Lost Heaven s velikou rozlohou a okolní přírodou. Celá mapa má takřka 15 km2. Po městě si klidně chodí lidé s různými vlastnostmi, vzhledy, mluvou a obleky. Mimo civilistů se po městě pohybují policisté a mafiání, ale to je asi každému jasné. Město je plné barů, restaurací, skrýší, servisů a podobně. Ve hře je 50 postav, všechny jsou vysoce kvalitní a jejich pohyb byl nasnímán za pomoci technologie Motion Capture.Všechny postavy jsou výborně dabované osobami jako Linda Rybová, Marek Vašut, Petr Rychlý a mnoho dalších!

Dopravní prostředky

V Mafii je 60 druhů aut – jak civilních, policejních, sanitek, hasičských vozů, tak protoypů automobilů, které získáte v Extrémní jízdě, vše můžete řídit. Kromě automobilů po městě jezdí také tramvaj a nadzemka, v těchto dvou prostředcích hromadné dopravy se můžete také vozit, ale bez možnosti řídit je. Po řece také proplouvají lodě, není tedy nic neobvyklého, když uvidíte zvednutý most a pod ním proplouvající loď, lodě nemůžete nijak použít, tedy až na jednu misi, ve které musíte zabít radního, ta se odehrává na parníku a prcháte z něj na motorovém člunu, ale ovládat jej stejně nemůžete.

Zbraně

Ve hře použijete velké množství zbraní, od Coltu 1911, Coltu Magnum, Thompsonů a brokovnic přes Molotov koktejly a granáty až k baseballovým pálkám, nožům a boxerům. Od každé mrtvoly můžete zbraň sebrat. V jízdě máte možnost si zbraň i koupit. Každá zbraň má jiné vlastnosti a parametry.

Technologie ve hře mafia

(technologie přepsány z www.mafia-game.cz [ http://www.mafia-game.cz ])
  • LS3D engine, vyvinutý interně v Illusion Softworks, umožňuje realistické vykreslování obrovských exteriérů i detailních interiérů.
  • Efekty jako zrcadla, „environmental mapping“, real time stíny, real time deformace a další.
  • Plně „motioncapturované“ animace postav, dokonce i animace obličejů a synchronizace pohybu úst s řečí.
  • Jeden z nejrealističtějších fyzikálních modelů aut, jaký kdy byl vytvořen. Každý vůz má více než 100 parametrů identických v maximální možné míře se svojí skutečnou předlohou.

Srovnání

The Godfather

The Godfather je také hra z pohledu třetí osoby. Odehrává se v průběhu deseti let 1945-1955, tzn. po válce, zatímco Mafia před válkou. V této hře máte možnost vstoupit do mnoha interiérů, i když jsou většinou stejné. V Mafii tuto možnost nemáte, ale s nainstalovaným modem CityBars [ http://mafia.czech-games.net/CityBars_Mod_v1.0.exe ] dostáváte možnost vstoupit a prozkoumat zhruba 20 interiérů. Ve hře Godfather je velmi malý počet typů aut. V Mafii je tomu právě naopak, jezdí zde 60 typů vozidel! The Godfather je na námět knihy. Mafia nikoli – Mafia kromě situace, doby, zbraní, aut atd. žádnou knižní ani filmovou předlohu nemá. Godfather má poměrně dlouhý příběh, ale po krátké době se stává stereotypní. Mafia je také poměrně dlouhá, ale mise jsou ojedinělé, různorodé a pokaždé mají čím překvapit! The Godfather je od týmu Electronic Arts, tedy ze zahraničí, zatímco Mafia je od českého týmu Illusion Softworks. The Godfather byl vydán v roce 2006, Mafia již v roce 2001!

GTA: San Andreas

GTA: San Andreas je hra, kterou není nutno dlouze představovat. Odehrává se v 90. letech minulého století a celou hru prožijete, jako tradičně, z pohledu třetí osoby. Jak jsem již napsal, hra se odehrává v devadesátých letech, zatímco Mafia se odehrává ve třicátých letech také minulého století. Příběh je dlouhý, ale po pár hodinách hraní stereotypní, Mafia je také poměrně dlouhá, ale mise jsou rozličné, jedinečné! San Andreas nemá moc dobrou grafiku, Mafia – hra vydaná v roce 2001 – má grafiku mnohokrát lepší než GTA: San Andreas. GTA: San Andreas je od zahraničního týmu Rockstar Games a bylo vydáno v roce 2005.

Závěr

Tyto dvě hry jsou asi nejznámější podobné Mafii. Blížíme se ke konci článku, takže ještě zauvažujeme. Zajímalo by mě, zda-li má název města Lost Heaven, v překladu Ztracené nebe, nějaký hlubší význam.

Mafia se dnes prodává za pouhých 249 Kč, zatímco The Godfather za 499 Kč a GTA: San Andreas dokocne za 799 Kč! Ceny jsou uvedeny podle ceníku serveru Xzone.cz/tiscali. [ http://www.xzone.cz/tiscali/ ]

Takže, doufám že jsem napsal dostatek informací o Mafii, dostatečně vás seznámil s rozdíly oproti GTA: San Andreas a The Godfather a dokázal, že Mafia je nejlepší hra svého žánru!


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007020203-mafia-vs-dnesni-hry/ ].