× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Skype čte BIOS vaší desky

[ http://programujte.com/profil/6567-petr-hartl/ ]Google [ :2:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       8. 2. 2007       16 296×

Program Skype není nutné dlouze představovat. Skype je program, který umožňuje volání zdarma přes Internet, dokáže přenášet soubory z jednoho počítače na druhý, podporuje live chat a několik dalších věcí. To vše je velmi pěkné, pohodlné, kvalitní. Společnost Skype Technologies S.A. však nikdy žádné firmě nezveřejnila zdrojový kód svého programu Skype. To znamená, že program může číst informace o vašem počítači, odesílat je někam na server a vy o tom ani nemusíte vědět. Program je vytvořen tak, aby prošel přes všechny překážky, které by mohly zkomplikovat používání programu a komunikaci s ostatními lidmy.

Jak uvedl server ROOT.cz [ http://root.cz ], Skype se při startu programu snaží získat unikátní sériové číslo vaší základní desky, které obsahuje BIOS. Zatím není jasné, proč to program dělá, k čemu tuto informaci potřebuje a jestli ji odesílá z vašeho počítače.

Jak dále uvádí ROOT.cz, o této činosti se nevědělo do doby, než byl Skype spuštěn na 64bitových verzích OS Windows. V této situaci kvůli nekompatibilitě není Skype schopen nastartovat jednu z drobných utilitek. ROOT.cz dále uvedl, že po jejím disassemblování byl objeven kód načítající BIOS.

Možná jste četli článek 10 důvodů proč nepoužívat Skype, který také zveřejnil server ROOT.cz. Článek je sestavem do deseti bodů, z toho jsou všechny velmi zajímavé. Jak se dočtete například v bodě číslo 6, Skype je možno se svolením soudu odposlouchávat. Doporučuji přečíst všechny body článku a následně zvážit, jestli tomu věříte či nikoli. Rozhodně bych nedělal unáhlené závěry.

Zdroj: http://www.root.cz/zpravicky/skype-cte-bios-vasi-desky/

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007020706-skype-cte-bios-vasi-desky/ ].