× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Macromedia Flash MX 2004 – Názorný průvodce

[ http://programujte.com/profil/1181-peter-orosz/ ]Google [ :2:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-nebyla-provedena-korektura/ ]Google [ ?rel=author ]       6. 8. 2008       40 227×

Recenzia knihy „Macromedia Flash MX 2004 – Názorný průvodce“ od vydavateľstva CP Books.

V dnešnej dobe bleskurýchleho internetu a úchvatných počítačových animácií už so svojou „klasickou HTML“ stránkou dieru do sveta neurobíte. Ak chcete svoj web urobiť dynamickejším, zaujímavejším a prispôsobivejším, máte na výber viacero možností: naučiť sa jazyk PHP [ http://programujte.com/clanek/2005110105-PHP-a-MySQL ], pracovať v platforme .NET (napríklad v jazyku C# [ http://programujte.com/clanek/2006062501-C#-Programujeme-profesionalne ]), alebo v mnohých iných jazykoch – napríklad Perl [ http://knihy.cpress.cz/Pocitac/Book.asp?ID=466 ]. Jednou z alternatív je aj webdesign vo Flashi.

Potrebujete pripraviť pre svoju firmu peknú prezentáciu, v ktorej predstavíte všetky jej prednosti a otvoríte dvere potencionálnym zákazníkom. Problém je vybrať si vhodný softvér na výrobu prezentácie. Samozrejme, môžete si zvoliť Microsoft PowerPoint [ http://knihy.cpress.cz/Pocitac/Book.asp?ID=1368 ] či jeho freeware náhradu OpenOffice Impress [ http://www.openoffice.org/product/impress.html ], narazíte ale na veľmi veľký problém – dynamika a interaktivita. PowerPoint môžete použiť na výrobu jednoduchých a neinteraktívnych prezentácií, no na výrobu dynamickej prezentácie musíte použiť Flash.

Chceli by ste vytvárať vlastné animácie, či dokonca krátke animované filmy na profesionálnej úrovni? Určite siahnite po programe Flash, s ktorým je tvorba videa hračkou – ak, samozrejme, disponujete aspoň kúskom vrodeného talentu.

Čo je to Flash?

Flash začal svoj život ako Future Splash Animator – malý a šikovný program pre vytváranie a animovanie vektorovej grafiky. V roku 1997 Macromedia získala Future Splash, zmenila názov na Flash a propagovala svoj výrobok ako nástroj pre tvorbu grafického obsahu inteligentných webov. Dávny Flash vynikal ako nástroj pre design internetových stránok, pretože ponúkal všetko potrebné k zostaveniu vizuálne zaujímavej webovej stránky.

Dnes už ide o všestranný a plne profesionálny program, ktorý najnovším skriptovacím jazykom ActionScript 2.0 zvýšil interaktivitu a dynamiku všetkých flashových výrobkov. Takisto pribudli mnohé nové nástroje, ktoré slúžia na efektívnejšiu prácu s hudbou a videom. Na svoje si prišli aj webdizajnéri, ktorí už dlhšiu dobu profesionálne pracujú s dátami a formulármi.

Zameranie knihy

Kniha Macromedia Flash MX 2004 – Názorný průvodce je zameraná najmä na výučbu Flashu pre začiatočníkov, či už s grafikou alebo webdesignom. Po úspešnom dočítaní knihy by sa z vás mal stať grafik s hodnotením pokročilý. Ako webdesignér však po dočítaní knihy skončíte „iba“ ako niečo medzi začiatočníkom a pokročilým, keďže pravdou je, že kniha sa orientuje skôr na techniku animovania (videá a samozrejme môže ísť aj o prezentácie) ako webdesignu. Ak ale pri tejto knihe chytíte veľmi solídne základy Flasha, kvalitným webdesignérom sa môžete pomocou internetových tutoriálov stať ľahko.

Kompletný obsah knihy [ http://knihy.cpress.cz/DataFiles/Book/00001391/Download/obsah_K0960.pdf ] (vo formáte *.PDF)

Kniha je navrhnutá aj pre začiatočníkov s počítačom, keďže každý jeden krok je do detailov vysvetlený a autorka knihy nepredpokladá, že ste sa už s nejakým grafickým nástrojom či programovacím jazykom stretli. Ak áno, potom sa vám kniha bude čítať dvakrát rýchlejšie. Pre knihu je ďalším veľkým plus to, že akýkoľvek postup je popísaný tak na operačnom systéme Windows, ako aj Mac OS. Teda nemajte obavy z rozličných postupov a odlišnej „kompatibility“ knihy. No a hoci je celá kniha ladená do čiernobiela, obrázky sú naozaj pekné a prehľadné. Okrem klasického textu sa popri vysvetľovaní objavujú pomerne často aj rámčeky Tip (rôzne tipy, triky a finty) a Tajomstvo (detailné vysvetlenie istého nástroja či udalosti). Jednotlivé lekcie knihy na seba presne nadväzujú, takže sa jednoducho nemôže stať, že sa stretnete s niečím, čo ste ešte v živote nevideli (narozdiel od Referenčných príručiek či rôznych publikácií štýlu Tipy a Triky alebo Profesionálne programovanie).


Medzi menšie nevýhody obsahovej stránky patrí mierna neaktualita. Kniha totiž pracuje s verziou Flashu MX 2004 (v poradí siedma. Takisto patrí medzi nevýhody mäkké viazanie – to je síce plnofarebné, ale iba z tvrdšieho papiera. Kniha je tak pri neopatrnom zaobchádzaní náchylnejšia k poškodeniu. Takýmto „syndrómom“ však trpia skoro všetky knižné tituly o informatike, čiže ako nejaké veľké mínus sa to charakterizovať nedá.

Plusy:
› Detailné vysvetlenie učiva.
› Ukážka postupov na Windows aj Mac OS.
› Náväznosť knihy.
› Rámčeky Tip a Tajomstvo.
Mínusy:
› Mierna neaktuálnosť.
› Bezfarebné strany.

Verdikt

Všeobecne sa dá o knihe povedať, že ide o veľmi vydarený titul. Ak s Flashom začínate, už do niekoľkých hodín budete schopní vytvoriť prvú animáciu. Postupovaním v kapitolách sa vaše schopnosti budú zlepšovať, až dosiahnu úroveň pokročilého grafika. Po dočítaní knihy budú pre vás akékoľvek internetové tutorialy hračkou, pretože Macromedia Flash MX 2004 – Názorný průvodce vám poskytne veľmi solídne základy Flashu. Poprípade môžete siahnuť na nejaký ďalší knižný titul, ktorý sa Flashu venuje profesionálne. Bezpochyby ide o najlepšiu počítačovo-orientovanú knihu, akú som doteraz čítal.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007020903-macromedia-flash-mx-2004-nazorny-pruvodce/ ].