× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Wi-Fi v autě

[ http://programujte.com/profil/20356-martin-vavrusak/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       12. 2. 2007       18 081×

Budoucnost automobilového průmyslu nespočívá pouze v přechodu na ekologické zdroje pohonu. Kalifornská firma AutoNet Mobile ukazuje i jiné směry vývoje…

Auto už dnes není jen dopravní prostředek, ale pomalu se stává i madiálním centrem nacpaným všemožnou elektronikou zpříjemňující ať už delší, nebo kratší cesty. Mezi takové zpříjemnění cesty by se dalo zařadit i připojení na Internet. A právě na ten speciálně se zaměřila firma AutoNet Mobile pocházející ze San Francisca v Kalifornii.

Vzhůru do vln Internetu

Tato firma nabízí Wi-Fi router, který vám umožní připojit se k Internetu i na cestách. Router je napájen přes 12V zásuvku, stačí ho jednoduše připojit místo zapalovače, a tak změnit své auto na hotspot. Potom stačí pomocí Wi-Fi sítě zapojit jakékoliv zařízení vybavené touto technologií – jako například notebook, Wi-Fi kameru, VoIP telefon, PDA nebo třeba Sony PSP, atd.

Připojení je uskutečňováno pomocí 3G a 2,5G mobilní sítě. V čem je tedy jiný než jiné „přenosné“ routery a mobilní modemy (PC karty)? Je to právě díky technologii TRU vyvinutou a patentovanou touto firmou. Podle vyjádření společnosti by tato služba měla pokrývat 95 % území USA a měla by, oproti jiným technologiím, zajistit bezvýpadkový provoz i pokud zrovna projíždíte tunelem, po mostě nebo po dálnici. Jak tomu bude ve skutečnosti, uvidíme až podle zkušeností zákazníků.

Router nepotřebuje, narozdíl od jiných přenosných zařízení, PC kartu. Je samozřejmě možné ho odpojit a pomocí napájecího adaptéru provozovat i v domácnosti nebo kanceláři. Rychlost by se měla pohybovat mezi 400-800 kbps (Down) a 200 kbps (Up). Dosah zařízení bude 30 metrů. Teoreticky by mělo být možné, aby se k jednomu zařízení připojila blízko sebe jedoucí karavana aut.

Zabezpečení bude řešeno klasicky pomocí WEP klíče, dostupné by mělo být i filtrování MAC adres nebo omezení šíření signálu. Pro lidi pracující na cestách bude zajímavá podpora VPN (Virtual Private Network).

Kdy a za kolik?

Oficiální představení veřejnosti proběhlo v lednu tohoto roku na konferenci Consumer Electronics Show v Las Vegas. Od března tohoto roku bude služba nabízena v autech společnosti Avis Rent (pronájem aut) za 10,95 USD (240 Kč) na den. Pro ostatní zákazníky bude služba dostupná koncem jara. Cena Wi-Fi routeru bude 399 amerických dolarů (asi 8 700 Kč) a měsíční poplatek bude 49,95 USD (1 100 Kč). Což i v našich krajích není nijak přemrštěná částka. V Americe například za jeden den připojení k hotelové Wi-Fi síti zaplatíte kolem 7-20 USD (150-430 Kč). Díky možnosti provozu na adaptér ho bude možno provozovat kdekoliv. Třeba i doma, a zrušit tak stávající připojení k Internetu.

Budoucnost

Tato služba má rozhodně velký potenciál. Pokud bude úspěšná, velmi brzy se s ní budeme moci setkat i na našem území a mohla by se stát standardní výbavou všech vozů, tak jako třeba autorádio. Hlavním přínosem by mohla být informovanost řidičů o nehodách, hustotě provozu, uzavírkách, objízdných trasách, nebo třeba o počasí. Velmi zajímavé by mohlo být spojení s GPS přijímačem, kdy by se vyhodnocovala poloha vozidla, dostupné informace o provozu a systém by řidiče navigoval nejrychlejší objízdnou trasou, nebo by aspoň upozornil na možnost náledí a podobně.

Velké využití nalezne i pro všechny, kteří potřebují být ve spojení se svou kanceláří jako například IT pracovníci. Už nebudou muset věčně hledat hotspoty nebo zastavovat, jednoduše se připojí kdykoliv a kdekoliv. V neposlední řadě nalezne využití i pro zábavu dlouhou cestou znuděných spolucestujících. Zároveň by příchod nového poskytovatele připojení mohl přinést snížení cen internetového připojení, což by rozhodně nebylo na škodu.

Ať už pro zábavu, nebo zvýšení bezpečnosti a komfortu při dlouhých cestách, tento systém si rozhodně najde své zákazníky.

Zdroj:


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007021101-wi-fi-v-aute/ ].