× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Jste připraveni na Windows Vista?

[ http://programujte.com/profil/20356-david-budai/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       22. 2. 2007       12 253×

Microsoft nemá vodítko. Překlad článku ze serveru The Register.

Brzy budu mít to potěšení zhodnotit testovací verzi Windows Vista v sérii článků pro server The Register, které budou zaměřené na uživatelské zkušenosti, administrační nástroje a bezpečnostní novinky. Chtěl jsem se proto ujistit, že je tento nový OS kompatibilní s mým hardwarem.

Naštěstí má Microsoft web [ http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/default.mspx ] zabývající se touto otázkou. Možná je to trochu domýšlivé informovat potenciální zákazníky o tom, zda jsou připraveni na Vistu, namísto toho, aby informoval o jiných věcech. Vlastně je to trochu iritující, protože jediná otázka, která by měla být zodpovězena, je, zda už MS a jeho partneři mají dostatek funkčních ovládačů a zda už vymýtil všechny bugy z tohoto velkého monstra. A to tak, aby bylo schopné provozu na vybavení, které vlastní většina uživatelů. Uvědomme si, že operační systémy jsou tu proto, aby byly provozovány na počítačích. Je povinností OS běžet na počítači, není povinností počítače rozběhnout systém. Vysvětlete to ale Microsoftu.

Abych zjistil, jak dobře pojede Vista na mém stroji, nainstaloval jsem a spustil utilitu Microsoftu Vista Update Advisor, od níž jsem předpokládal, že by mi měla dát odpovědi, které jsem potřeboval a že mi měla doporučit jednu z edicí, která by mi nejlépe vyhovovala.

Vím, že můj systém má všechny zdroje potřebné pro snadný provoz rozhraní Aero i pod mohutným multitaskingem: Intel Core 2, 2 GB RAM, nVidia GeForce 7900 a 500GB disk. Systém je tedy více než dostačující. Zůstává však stále obava z ovládačů, zpětné kompatibility starších aplikací apod. Chtěl jsem si být jistý, že moje výkonové předpoklady budou takové, jak se očekává. Přirozeně jsem nepředpokládal nějaké problémy, protože všechno v mém počítači je mainstream, jak má být.

Takže si představte moje překvapení, když Advisor oznámil, že několik zařízení nemusí být kompatibilní s Vistou. Konkrétně to jsou tyto „problematické“ položky: nVidia GeForce 7900, Creative X-Fi Audio Processor, Intel 82566DC Gigabit Network Connection, Intel ICH8 Family Universal Host Controller, Intel ICH8 Family USB2 Enhance Host Controller.

Takže teď, po reportu Advisoru, jsem nahlodán pochybnostmi, zda Vista pojede na mém hardwaru. Což je z mého pohledu zásadní existenční podmínka. (Samozřejmě, z úhlu pohledu MS je prioritní prodejnost).

Podobně jsem byl varován, že některý můj software by nemusel být kompatibilní. Na seznamu sice nebylo nic, co by se týkalo mě osobně nebo mé chystané recenze, nicméně jsem byl celkem překvapen, že byl zahrnut i Windows Messenger. Snad každý by očekával, že produkty MS budou Vistou akceptovány.

Bylo by určitě zajímavé, kdyby Vista na mém počítači řádně nefungovala. O této skutečnosti bych se samozřejmě dopodrobna rozepsal. Ovšem být zákazníkem, asi bych po konzultaci s Advisorem dvakrát nadšený nebyl. Toto mi navodilo první špatný dojem z operačního systému.

Je nepochybné, že hlavním účelem Advisoru je dát zákazníkovi určitou představu o produktu, nicméně v této fázi vývoje to může dát jen zmatek a zvýšit pochybnosti. Samozřejmě, že velká část odpovědnosti leží na samotných výrobcích produktů, jejichž poslední ovladače by měly Vistu podporovat. Pro příklad uvedu, že po dokončení činnosti Advisoru jsem aktualizoval ovladače grafické a zvukové karty a spustil ho znova. Creative Labs stále neměly ovládač, který by program rozpoznal, ovšem nVidia měla. Což bylo nakonec uklidňující. Vista je schopna používat moji grafickou kartu. (Vlastně bych měl říct, že grafická karta může provozovat Vistu.)

Bez ohledu na to, jak moc budeme obviňovat výrobce nebo samotný MS, Vista Upgrade Advisor je řádný marketingový krach. Správně to měla být utilita, která by měla pomoct zákazníkům vybrat vhodnou edici a ujistit je, že mohou upgradeovat, pokud chtějí, a to bez nutnosti nákupu nového vybavení. Místo toho ukázala fakt, že Vista je stále jaksi nedokončený systém. Nikdo si nepůjde koupit produkt, když ví, že není připraven ho bezproblémově provozovat. Advisor mi tak dal trochu jiný pohled na věc.

Můžu s klidem říct, jsem zcela připraven na Windows Vista, stejně tak mnoho dalších uživatelů. Problém však je, že tomu tak není u všech.


Tento článek byl publikován 29. ledna 2007 na serveru The Register [ http://www.theregister.co.uk/ ] autorem Thomas C. Greenem.

Zdroj: theregister.co.uk

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007021502-jste-pripraveni-na-windows-vista/ ].