× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Novinky u PK-DESIGN

[ http://programujte.com/profil/90-ondrej-karas/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       10. 6. 2007       34 449×

PK-DESIGN připravuje nový programátor pro čipy AVR. My vám přinášíme první dojmy…

V minulosti jsem vás v seriálu zaměřeném na programování AVR informoval o vývojových deskách od PK-DESIGN s tím, že vývoj programů v seriálu bude pokračovat právě na těchto deskách. Bohužel nevýhodou pro vývojáře pracujících na přenosných počítačích byla absence programátoru pro USB port. Situace se má ale v nejbližší době změnit, protože výrobce vývojových desek mě informoval o tom, že v nejbližší době má být dostupný právě programátor pro USB.

Programujeme a ladíme

Nový USB programátor má sloužit nejen pro programování mikrokontrolerů AVR přímo v aplikaci pomocí ISP rozhraní, ale také pro jejich ladění přes rozhraní JTAG z AVR Studia. Je velmi překvapivé, že se výrobci podařilo do jednoho vývojového nástroje zapouzdřit obě tyto funkce. Programátor je také možné použít na jiné typy mikrokontrolerů či pamětí se sériovým komunikačním rozhraním. Za zmínku ještě určitě stojí uvedená vysoká rychlost programování a galvanické oddělení počítače od programovaného obvodu (v případě poruchy laděného zařízení zabrání zničení počítače).

Měříme…

V budoucnu se počítá i s jinou zajímavou vlastností programátoru. Zařízení má umět i měřit napětí a zřejmě jej bude možné použít i jako datalogger (např. pro měření teploty nebo napětí a proud na nabíjené/vybíjené baterii apod). Zřejmě by bylo možné vytvořit i jednoduchý logický analyzátor. Tyto vlastnosti si ale jistě vyžádají nějaký ten čas na vývoj, a proto vás budu při jejich uvedení v život samozřejmě informovat.

Kde to sehnat a za kolik

Jak jste se již přesvědčili u produktů uváděných v předchozích dílech seriálu o programování AVR, nabízí vývojové systémy od PK-DESIGN zajímavé možnosti za přijatelnou cenu. Dá se říci, že z profesionálně vyráběných kitů, je v ČR PK-DESIGN tou nejlevnější možností, jak si pořídit prostředky pro vývoj s AVR. Ne jinak tomu má být i u USB programátoru. Cena se má pohybovat do 1 000 Kč, pravděpodobně však 600-700 Kč bez DPH, což je při uváděných vlastnostech velmi slušná cena.

Po dokončení bude možné výrobek zakoupit přímo u výrobce na adrese PK-DESIGN.NET [ http://pk-design.net ] nebo na webu zabývajícím se programování jednočipů KVĚTÁKOV.NET [ http://kvetakov.net ].

Naměřené vlastnosti programátoru:

  • FULL-MEM programování AT-MEGA16 – 0,42 s read / 2,55 s write
  • FULL-MEM programování AT-MEGA128 – 2,55 s read / 10,78 s write
  • rychlost programování lze samozřejmě měnit

Zkušenosti autora

Již nějakou dobu pracuji se zapůjčeným kusem a musím uznat, že komfort, který USB programátor – JTAG – nabízí, je nesrovnatelný oproti klasickému ISP programování, a to nejen v tom, že není nutné přepínat do jiného programu pro nahrání software do čipu. Osobně jsem zkoušel ladění programu s tímto produktem a neshledal jsem jedinou chybičku.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007021705-novinky-u-pk-design/ ].