× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Z *.py do *.exe s Py2exe

[ http://programujte.com/profil/1835-jakub-vojacek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       24. 2. 2007       46 147×

Znáte to, vytvoříte úžasný program, se kterým se chcete pochlubit přátelům, ale nechcete jim přidělávat práci s instalací Pythonu. Toto je řešení!

Tak toto je již delší dobu slibovaný článek o převádění vašich skriptů do *.exe. Já moc nedoporučuji toto převádění, radši nainstaluji Python. Občas může exe dělat problémy a špatně pracovat. Ale i mně se občas hodí převést některý program, jelikož moji spolužáci jsou líní či nezvládnou nainstalovat Python. Pokud vím, existují 3 programy, které tuto konverzi umožňují.

  • Py2exe [ http://www.py2exe.org/ ] (podporuje moduly jako Tkinter, wxPython, Pygame)
  • PyInstaller [ http://pyinstaller.hpcf.upr.edu/cgi-bin/trac.cgi ]
  • Freeze

Já mám nejlepší zkušenosti s prvním programem, tedy Py2exe. Jeho instalace se mi zdá jako nejjednodušší, a proto jsem ho zvolil jako ten, kterému se budeme věnovat po zbytek tohoto článku.

Po stažení a úspěšné instalaci můžeme přikročit k vytvoření pomocného souboru setup.py.

Jeho obsahem bude:

from distutils.core import setup
import py2exe
setup(console=[soubor])

Uložte si ho ve stejné složce, jako je soubor, který chcete zkompilovat, a místo soubor napište jméno vašeho souboru (ahoj.py). Nyní si zkuste normálně spustit soubor setup.py. Vyhodí vám to chybovou hlášku:

Traceback (most recent call last):
  File "F:\Moje tvorba\Crypt\setup.py", line 6, in -toplevel-
    setup(console=["al.py"])
  File "C:\Python24\lib\distutils\core.py", line 137, in setup
    raise SystemExit, gen_usage(dist.script_name) + "\nerror: %s" % msg
SystemExit: usage: setup.py [global_opts] cmd1 [cmd1_opts] [cmd2 [cmd2_opts] ...]
   or: setup.py --help [cmd1 cmd2 ...]
   or: setup.py --help-commands
   or: setup.py cmd --help

error: no commands supplied

Této chybě se vyhnete voláním toho souboru z příkazového řádku.

Pusťte si příkazový řádek a přesuňte se do složky, kde máte váš soubor. Pokud nemáte ještě zkušenosti s příkazovým řádkem, máte možnost naučit se pracovat s ním v našem kurzu [ search.php?rsvelikost=sab&rstext=all-phpRS-all&rstema=218&menu5f3be53332d2d4cb4e78b1d815034f83=218 ]. Jakmile se dostanete do složky s vaším souborem, stačí napsat do příkazového řádku následující:

python setup.py py2exe

Pokud vám příkazový řádek vyhodí chybu, že Python není názvem spustitelného programu, znamená to, že musíte do PATH přidat cestu, kde máte python.exe. Pro ty, kteří neví, jak si přidat cestu do PATH a mají Windows XP, stačí otevřít Ovládací panely → Výkon a údržba → Systém → Upřesnit → Proměnné prostředí → v systémových proměnných vybrat Path a zmáčknout Upravit a do nově otevřeného okna stačí přidat cestu ke složce, kde máte Python (C:\Python24). Nezapomeňte, že jednotlivé položky musí být odděleny středníkem (;). Pokud vám to tuto chybu nevyhodilo, začal se vytvářet exe soubor. Py2exe nejprve zjistí, které moduly importujete a zkompiluje je do *.pyc. Když nenalezne modul, který importujete, sice se to zkompiluje, ale je tam varovná hláška:

The following modules appear to be missing ['modul']

Py2exe taky nemůže kompilovat soubory se špatnou syntaxí a jinými chybami.

error: compiling 'modul.py' failed
    SyntaxError: invalid syntax (modul.py, line 1)

Po úspěšné kompilaci se vám v cílovém adresáři vytvoří dvě složky: dist a build. Složku build můžete s klidným svědomím smazat, není potřeba pro chod exe souboru. Ve složce dist se již nachází exe soubor se jménem jako kompilovaný soubor.

Při otevírání vzniklého exe se vám otevře „černé okno“. Pro ty, kteří využívají v programu příkazy jako print, se to samozřejmě hodí, ale pokud vytváříte okenní aplikace, je to překážka. Tohoto okna se dá zbavit lehkou změnou v souboru setup.py:

setup(windows=[soubor])

Py2exe poskytuje další možnosti jako přibalení dalších souborů, nastavení jména autora atd. Je dostupná i dokumentace [ http://www.py2exe.org/old/ ]. Zároveň lze vytvořit jedno velké exe, ve kterém budou zabaleny všechny soubory. Tuto možnost ale nedoporučuji, obvykle mi to nefunguje. Myslím, že toto stačí jako úvod do této problematiky, když se o to bude někdo zajímat více do hloubky, stačí, aby zapátral trochu na Internetu a jistě najde dost příkladů.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007021906-z-py-do-exe-s-py2exe/ ].