× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Prohlížení modelů z 3Ds Max na webu

[ http://programujte.com/profil/20356-rudolf-tomsu/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       10. 3. 2007       22 557×

Stalo se vám někdy, že jste chtěli své výtvory z 3Ds Maxu nebo i jiného 3D programu pro modelování prezentovat na webu a pouhý obrázek vám nestačil? Tento návod vás naučí, jak můžete volně rotovat či procházet 3D modely přímo na webu za použití prohlížeče.

Při kreslení 3D modelu ve strojařském programu Autodesk Inventor 10 jsem jedou potřeboval udělat nějaké úpravy v dobře známém programu od stejné firmy, 3D Studio Max. Pracoval jsem na firemní prezentaci pro web a přemýšlel jsem, jak tyto modely efektivně prezentovat na webu. K tomu jsou oba nástroje od f-y Autodesk perfektně navrženy.

Model z Inventoru importujeme do 3Ds Maxu (můžeme importovat jak jednotlivé díly *.ipt, tak i celé sestavy *.iam), anebo jej rovnou vymodelujeme v 3Ds Maxu, záleží na zadání. V nabídce File vybereme možnost Export. Jako typ souboru vybereme VRML97 (*.WRL). V menu exportu můžete vybrat třeba stupeň kvality, nebo typ vykreslování, ale pro začátek můžete nechat nastavení, jak je vám nabídnuto. Nepodařilo se mi přijít na to, jak správně zobrazovat průhledné materiály jako sklo, nejspíš tato funkce není podporována.

Po exportu soubor s příponou WRL spustíte v Internet Exploreru – ovšem za předpokladu, že máte nainstalován potřebný plug-in [ http://www.fagus.cz/download/BS_Contact_VRML_61.exe ].

Výsledek vypadá skvěle, můžete si součástí volně rotovat v prostoru, anebo ji libovolně procházet; vše si můžete nastavit přímo v okně prohlížeče při kliknutí pravým tlačítkem myši v prostoru okna. Můžete se podívat na můj výsledek práce [ http://www.fagus.cz/?clanek=7 URL ] spolu s přesným návodem, jak krok za krokem nainstalovat plug-in a spustit prezentaci. Návod je v angličtině, němčině a samozřejmě v češtině, přeji hodně zdaru.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007022801-prohlizeni-modelu-z-3ds-max-na-webu/ ].