× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Jak na moderní web - příprava konceptu webu

[ http://programujte.com/profil/2843-lukas-chadraba/ ]Google [ :2:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       6. 4. 2007       25 916×

Nejdůležitější částí tvorby webu je jeho pečlivá příprava. Dnes se zaměříme na layout, rozmístění prvků na stránce, barvy a vyrovnanost grafiky a obsahu.

Layout

Optimalizace pro rozlišení

Tohle téma je předmětem sáhodlouhých diskusí. Do roku 2006 byla většina tvůrců webu zvyklá optimalizovat na rozlišení 800 × 600. Ovšem velké portály jako Yahoo, Centrum.cz nebo Atlas.cz přišly s novými verzemi svých homepage optimalizovaných pro rozlišení 1024 × 768 a oháněly se tím, že mají jenom zanedbatelný počet uživatelů s nižším rozlišením. Naopak portál Seznam, který běžně používají lidé s nižším rozlišením, si takový krok nemůže zatím dovolit. A dostáváme se k samotnému poučení. Optimalizujte v závislosti na aktuální situaci. Rozmyslete si, kdo bude vaším návštěvníkem, nebo se podívejte jednoduše do statistik přístupů, jakou cestu zvolit.

Tabulky nebo CSS layout?

Obě řešení mají svá pro a proti. Většinou to bývá tak, že na tabulkách se začíná a pokročilejší web designeři rychle, po přečtení některého názoru proti tabulkovému layoutu, změní svůj názor a vrhnou se na CSS layout. Nejinak tomu bylo u mne. Více výhod má ale vážně CSS layout. Tabulky se zobrazí až poté, co dorazí ke klientovi celé. Kód je dost nepřehledný, obzvlášť, když použijete vnořené tabulky a velikost stránky je několikanásobně vyšší. Pro malé weby to není důvod, ale co pro stránky Microsoftu?

Bowman předěláním microsoftích stránek do CSS ušetřil 62 % velikosti stránky. Ale protože se to některým může zdát málo, tak tedy ještě trochu přihodím. Podle Microsoftem zveřejněných údajů byla pak úspora na trafficu přes 300 terabytů za rok. To už je docela pěkná porce.
(http://blog.converter.cz/index.php?p=559&c=1 [ http://blog.converter.cz/index.php?p=559&c=1 ])

Je to jenom na vás! A rozhodně použít tabulky není neprofesionální.

Rozložení stránky

Znáte to. Nahoře hlavička, vlevo sloupec s menu, vpravo obsah a nějaká ta patka. Přemýšleli jste někdy nad změnou tohohle stereotypu? Obyčejný návštěvník (nemyslím tím ten kreativní) je konzervativní. Vadí mu sebemenší změna proti zaběhlým zvyklostem. Experimentujte, ale s rozmyslem.

Grafika vs. obsah

Může vám být jasné, že tu narážím na vyrovnanost grafiky a obsahu. Na osobní prezentaci si můžete dovolit spousty prostoru a hodně grafiky, ale na weby informačního charakteru se to nehodí.

Barvy

Každá z barev má svůj význam. Některé k sobě ladí a některé ne. Určité barvy se líbí více ženám, určité mužům. Berte ohled na kontrast, viditelnost a poutavost. K výběru barev doporučuji použít některý z mnoha nástrojů. Např. Generátor barevných schémat [ http://www.wellstyled.com/tools/colorscheme2/index.html ].

Závěr

Tenhle krátký článek vám nedává žádné praktické zkušenosti. Ono to ani nejde. Vše si musíte vyzkoušet, zhodnotit a důkladně promyslet sami.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007030808-jak-na-moderni-web-priprava-konceptu-webu/ ].