× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

„Válka” prohlížečů začíná

[ http://programujte.com/profil/5336-martin-simko/ ]Google [ https://plus.google.com/104110122892656564211?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       17. 3. 2007       23 996×

Rozjíždí se opravdová válka mezi prohlížeči, tedy alespoň co se anketové války týče. Který prohlížeč je nejvíce oblíbený a který skončí za pár let jen v koši?

Mezi internetovými prohlížeči vždy panovala jakási pomyslná rivalita. Uživatelé prohlížeče X vychvalují až do nebe ten svůj a pomlouvají prohlížeč Y, který často ani sami nevyzkoušeli nebo se jen někde dočetli, že má určitou chybu a už jen proto, když slyší jeho jméno, vidí rudě a rozsévají kolem sebe hněv.

Zřejmě i kvůli této rivalitě vznikl web browserwar.info [ http://www.browserwar.info/ ], na kterém můžete najít anketu vztahující se k webovým prohlížečům. V anketě máte na výběř pouze ze tří prohlížečů – Internet Explorer, Opera a Firefox. (Prohlížece uvádím podle pořadí v anketě, ne podle oblíbenosti.) Je zde také k dispozici fórum, kde se mohou tazatelé vyjádřit k tématu. Fórum je rozděleno na tři oddíly, podle prohlížečů. Asi si sami dovedete představit, jak to ve fóru vypadá. Když pominu dnes bohužel všudypřítomný spam, tak se ve fóru určeném pro Firefox nadává na Internet Explorer a Operu atd.

Anketu zatím vede Firefox, na kterého Internet Explorer ztrácí téměř 10 000 hlasů. Opera zatím zaostává a má zhruba čtvrtinu hlasů Firefoxu. Hlasovat a psát do fóra samozřejmě můžete také. Stačí navštívit web browserwar.info [ http://www.browserwar.info/ ] a dát hlas svému oblíbenému prohlížeči.

Asi před rokem a půl probíhala anketa týkající se prohlížečů i zde na Programujte. Vyhrál Firefox, na druhém místě byl Internet Explorer a hned za ním byla Opera. S odstupem několika hlasů byl dále Netscape a Konqueror.

V této starší anketě jde vidět, že popularita Internet Exploreru pomalu klesá. Vzpomeňte si ale na používání webových prohlížečů před pěti a více lety. V té době byl nejpoužívanější Internet Explorer. Bezesporu to bylo tím, že byl součástí Microsoft Windows jako integrovaný prohlížeč. Postupem času ale popularita IE klesala a klesá dodnes. Vinu na tom nese fakt, že se velmi pomalu vyvíjí. Vzpomeňme třeba jen dobu, kterou nebyl záplatovaný a aktualizovaný Internet Explorer 6. Nová verze Internet Exploreru – verze 7 – přišla na světlo světa až v listopadu minulého roku. Přesto i dnes zhruba 40 % uživatelů IE používá starou verzi 6.

O tom, který prohlížeč je nejlepší, je těžké diskutovat. Každý prohlížeč má své pro a proti. Například u Firefoxu lze vyzdvihnout množství rozšíření, díky kterým si ho můžete upravit k obrazu svému. Na druhou stranu však Firefox zabírá více operační paměti, než by možná měl. Mozilla ale slibuje do budoucna nápravu.

Pokud čekáte na závěr názor na to, který prohlížeč je nejlepší, musím Vás zklamat, nedočkáte se. To, který je nejlepší, si rozhodněte sami a ten používejte. Váš oblíbený prohlížeč nám můžete napsat do komentářů pod článek.

Zdroj: http://www.browserwar.info

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007031405-valka-prohlizecu-zacina/ ].