× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (3/4)

[ http://programujte.com/profil/371-jan-smucr/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       24. 4. 2007       15 575×

Přemýšlíte nad pořízením nového LCD panelu, který by nahradil váš starý a objemný CRT monitor, a nevíte, co můžete od nového displeje očekávat a čím se řídit při koupi? Čtěte dále.

Již je to pár let, co se na trhu objevily první LCD panely v přijatelné cenové hladině a pod stávajícími zobrazovacími zařízeními se začaly houpat stoly. Dnes již ceny panelů klesly tak nízko, že už leckterý uživatel začíná uvažovat o jeho pořízení. Má to ale vůbec smysl? V čem se LCD od klasických „velikých“ monitorů liší? Vyplatí se taková investice? Tak na to se vám pokusí ve srozumitelné formě odpovědět tato série článků.

Postřehy aneb co vás může (nemile) překvapit

Tak. Překonali jste počáteční obavy před koupí a říkáte si, že už se nemůže nic stát. Alespoň vás v tom utvrdil prodejce, který vřele doporučoval okamžitě zavolat v případě nějakého problému a ujišťoval vás, že na vše je záruka.

Váš nový displej voní novotou a vy jej okamžitě zapojíte a spustíte. A pak nejspíše přijde ten moment překvapení.

  • Co to? Ten monitor má nějaký tmavý a nevýrazný obraz?!

    Není třeba panikařit. LCD displeje nesvítí samy od sebe, ale jsou ve většině případů podsvíceny svítivou trubicí umístěnou přímo pod zobrazovací plochou. A takové trubici chvíli trvá, než se zahřeje a rozsvítí naplno.

  • Ale i tak je ten obraz nějak zažloutlý!

    Ujistěte se, že se na displej díváte kolmo. Ne všechny displeje mají tak dobrý pozorovací úhel, abyste mohli sledovat obraz ze strany bez porušení barevnosti.

  • Dobře, koukám se kolmo, okraje obrazu mají stejně mírně vybledlé barvy, které se mění, když se pohnu!

    Nebojte, zvyknete si a pak už si toho ani nevšimnete. To je jeden ze symptomů užívání klasického monitoru.

  • Zdá se mi to, nebo je obraz v rozích nějaký tmavší?

    Nejspíše nezdá. Jak už jsem řekl, displej bývá podsvícen trubicí, která se vine podél celé obrazovky a to s sebou nese i jisté nevýhody, které se mohou projevit různým podsvícením na různých místech displeje. Opět je to ale věc, které si už za chvíli ani nevšimnete.

  • Na různých místech displeje mám nějaké podivné tečky…

    Nejprve zkontrolujte, zda to není jen prach. Pokud ne, jedná se nejspíše o vadné (sub)pixely, které nereagují na pokyny a tedy nemění svítivost/barvu. Zkuste se na onom místě displeje lehce dotknout. Pokud takový pixel nezmizel ani teď, je to důvod k reklamaci displeje. Doporučuji si přečíst, na co vše se vztahuje záruka na váš displej (pokud jste to neudělali ještě před koupí).

  • Mám nějaké rozmazané písmo! A to jsem byl ujišťován, jak mají LCD ostrý obraz!

    Podívejte se, jestli máte na displeji nastavené jeho nativní rozlišení. O tomto problému jsem se zmiňoval v předchozím dílu článku. Doporučuji přečíst.

Tak už víte, co můžete zhruba od vašeho nového displeje čekat. Aby bylo takových nepříjemností co nejméně, podíváme se příště na nejdůležitější parametry, které byste měli znát před koupí displeje. Jedině tak dokážete vybrat panel přesně podle svých představ a tím méně poté bude těch nepříjemných překvapení.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007042104-lcd-fakta-pravdy-lzi-a-prakticke-zkusenosti-3-4/ ].