× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Anifest - 3. 5 2007

[ http://programujte.com/profil/20356-michal-vinduska/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       4. 5. 2007       9 754×

První den na Mezinárodním festivalu animovaných filmů Anifest 2007 v Třeboni.

A je to tady, máme za sebou první den festivalu animovaných filmů Anifest 2007. Tento den byl znamením pěkného slunného dne, a tak všichni návštěvníci spěchali pro akreditaci, aby se mohli zúčastnit všech akcí Anifestu. Já jsem neudělal jinak. V devět hodin, kdy se otevřely brány Akreditačního centra, jsem vstoupil. Vyzvedl jsem si akreditaci jako redaktor na celý průběh Anifestu a obdržel jsem dárkovou tašku. Poté jsem se vydal na obhlídku terénu.

Letošní změnou bylo přemístění Školiček animace: workshopy a animace dětí z výstavního sálu pod věží do staré radnice. Tím pádem se nám otevřel nový prostor a můžeme se tím těšit na novou výstavu Prolínačky, Komixový plakát a další. Podrobnější informace sdělím příště.

Po shlédnutí terénu jsem se zapletl do místního Majálesu, kde mezi sebou soutěžila 3 pohádková království. Přemohla mě touha shlédnout konečně nějaký první film, tudíž jsem zašel do místního kina Světozor na film Shrek 1.

Po ranním trmácení je tu večer a přichází chvíle, na kterou asi každý soutěžící i účastníci čekají – slavnostní zahájení Anifestu roku 2007. To se konalo jako vždy v městském divadle J. K. Tyla. A zase jako každý rok bylo uděláno formou divadelního představení, které opět bodovalo. Letos mělo toto představení téma Czech AniMiss 2007. Soutěžících bylo celkem 6:

  • Beruška z pohádky Ferda mravenec
  • Kočička z pohádky Pejsek a kočička
  • Ája z pohádky Maxipes Fík
  • Amálka z pohádky Víla Amálka
  • Žofka ředitelka zoo
  • Barka

Tyto pohádkové postavy (jinak herci) soutěžily ve třech kategoriích:

  • představení se a proč by ji měli lidé volit
  • zpěv
  • plavecký úbor

Tyto postavy působily velice legračně a nebylo jednoho diváka, co by se nezasmál. Soutěž zůstala otevřena a diváci měli tu možnost hlasovat na Miss sympatie. Já jsem zvolil Áju. Ještě před poslední disciplínou proběhla desetiminutová módní přehlídka.

Mezi tímto představením samozřejmě byli představeni sponzoři a porota ke každé kategorii. Nechyběla ani řeč pana starosty města Třeboně a Čestného prezidenta Raoula Servais, který obdržel skleněného čápa jako cenu za svoji úchvatnou dosavadní tvorbu. Více se dozvíte dále v článku.

Čestný prezident měl možnost tu odstartovat Anifest tím, že odpálí falešnou bombu s knotem, která měla ale hořet falešně. Co se nestalohellip; Prezident šňůru podpálil doopravdy :-). Bez problémů se vše povedlo uhasit. Nakonec byla puštěna hymna Anifestu.

Po skončení následovala ukázka z tvorby Raoula Servaise. Co vám budu povídat, písemně se to nedá vyjádřit, to se musí vidět. Ale aby se neřeklo, tak tady je popis jednoho ze snímků.

Vše je zbarveno do červené. Jakési stroje zvedají vzhůru bedny. Dva se mezi sebou poperou o jednu z beden, ta následně padá, vysypou se z ní bomby a ty se skutálí do moře… O kousek dál chytá rybář ryby, zabere mu a vytáhne bílou rybí kostru. Vzduchem poletují něco jako ptakoještěři, jejich zvuk je nepopsatelný. V přístavu je loď, mladý muž hraje na flétnu a vodou pluje mořská panna. Vše zmodrá. Panna fouká, loď má najednou plachty, avšak vrací se červena, vše mizí, panna odplouvá. Stroje chytají ryby hned vedle rybáře. Tomu zabere a vytáhne rybí kostru… Hned vedle vytáhne stroj taky kostru. To se opakuje i u dalších, ryby mají různé tvary. Až poslední vytáhne pannu. Zvedá ji, ona piští. Pouští ji a rozmázne se o zem. Rybář rychle volá policii. Ti hned přijedou a vyšetřují, jejich diagnóza – mrtvá. Vyšetřují dál, kdo to udělal. Rybář přemýšlí, dívá se na stroje, ale ty jsou však nehybné. Zatčen je tak rybář. Přijíždí záchranka a zoo – hádají se. Policie se mění na soudce a rukou spravedlivou rozděluje mečem pannu napůl, každý si odváži svou část. Na zemi zbyla bílá čára. Přichází námořník z lodi, chvilku stojí, stín dopadá jako by ležel vedle ní. Popojde, to ale stín stoji vedle ní dál. Obkreslí svůj stín křídou. Na nebi se mezitím vytvoří ze souhvězdí loď, ta připluje dolů a nabere obkreslené tvary. Odplouvá při hře na píšťalu námořníka, vše je modré.

Toto byl jeden z úchvatných snímků. Po shlédnutí všech snímků se konal raut v zámecké sladovně a že bylo z čeho vybírat.

Po vydatném jídle jsem se vydal na náměstí, kde v tu dobu promítali film Spláchnutej. Velice pěkný animovaný film. tak jsem jej shlédl až do konce a s příjemnými zážitky se vrátil domu. Omlouvám se za nedostatek fotografií. Ale jako loni se omlouvám že můj fotoaparát neumí fotit za tmy ve velkých prostorách. Není co dodat, jen že se těším na zítřek (4. 5. 2007).


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007050302-anifest-3-5-2007/ ].