× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Hry našich otcov, alebo zaspomínajme si na staré časy I.

[ http://programujte.com/profil/20356-jan-ivancik/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/7799-martin-valent/ ]Google [ ?rel=author ]       6. 7. 2007       20 391×

Nie som si istý, či vás táto téma zaujme, ale som si istý, že na svete sú stále ľudia, ktorí majú v láske staré hry a znovu sa k nim vracajú. Hoci nie som ešte dôchodca, rád sa do tejto kategórie pridám, preto som si pre vás nachystal tento seriál. Ak máte záujem, prečítajte si dnes o…hre hier WOLFENSTEIN 3D…

Za čias, keď si počítač nemohol kúpiť, ani zďaleka, každý a keď o internete väčšina z nás iba snívala (alebo ani nevedela čo to je), prišla firma ID Software na revolučný nápad, ktorý úplne zmenil ponímanie počítačovej hry. Vyvinula totiž prvú first person shooting game, čo v podstate znamená prvú hru, kde ste hrdinom vy a strieľate po ostatných :)

Aby sme nahliadli aj trošku do deja (ktorý nie je príliš bohatý) je tu nasledujúci odstavec. Hra sa odohráva v roku 1943. Agent William „B.J.“ Blazkowicz je poslaný na tajnú misiu, počas ktorej má odhaliť program nacistického Nemecka - krycí názov je Operation Eisenfaust. Blazkowicz je však pri akcii prichytený a uväznený v kobke hradu Wolfenstein. Vašou úlohou je sa dostať opäť na slobodu, neraz sa pri tom budete musieť naozaj zapotiť, pretože proti vám nestoja len obyčajní nemeckí vojaci…

Zbrane sú na výber len štyri, a to nôž, pištoľ, samopal a guľomet. Vďaka vtedajším programátorským možnostiam a schopnostiam do všetkých zbraní pasujú rovnaké náboje, praktický rozdiel je len vtom, že lepšie zbrane vystrelia viac nábojov za sebou.

Je pochopiteľné, že umelá inteligencia, ktorú autori nasadili proti vám bude viac než „neinteligentná“, ale to je vykompenzované počtom a tým, že velitelia vydržia naozaj dosť. Je sympatické, že sa dá nastaviť aj obtiažnosť hry (čiže počet nepriateľov), takisto je k dispozícií aj prevratná novinka, čiže save :)

Je taktiež možné zbierať rôzne predmety, ktoré vám pridávajú body, teda hráte o čo najlepšie skóre. V tom prípade sa oplatí nazrieť aj do bonusových levelov, pretože tam je bodov viac než dosť.

Nedovolí mi prejsť k záveru bez toho, aby som opísal menu, ktoré počas celej hry svieti na spodku obrazovky. Nachádza sa tam, pochopiteľne, počet nábojov, život, kľúče od dverí, skóre, level, v ktorom práve ste, zbraň, ktorú držíte a najlepšie na koniec: hlava hrdinu (čiže vás), ktorá sa podľa počtu životov mení. Tá sa stala naozaj kultová a obľúbená natoľko, že je využívaná aj v novších hrách.

Nuž, na záver krátke zhodnotenie. Od tejto hry si definitívne nesľubujte oku lahodiacu grafiku, rozmanitosť alebo námahu pre mozog. Čo však na svet priniesla je revolučné, a to hry, ako ich poznáme dnes a možnosť konečne postrieľať všetkých nacistov :) Ja osobne si túto hru veľmi cením a počas informatiky si vždy potichučky zastrieľam, čo provokuje ctenú pani učiteľku do krajnosti, ale ja si to skrátka neodpustím (chcem už len vyvrátiť mienku o školských počítačoch, po tej poslednej vete). Inak hra stále nie je abandonware, čo značí že si ju treba na legálne užívanie zakúpiť :)

Ak vás tento článok zaujal, môžete sa tešiť na ďalšie pokračovanie seriálu.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007051102-hry-nasich-otcov-alebo-zaspominajme-si-na-stare-casy-i/ ].