× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Novinky na českých freehostinzích, aneb kvalita po půl roce

[ http://programujte.com/profil/4089-zdenek-vecera/ ]Google [ https://plus.google.com/+ZdenekVecera?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       9. 8. 2007       25 581×

Od námi prováděného testu freehostingů uplynulo více než půl roku. Ve světě IT je to dlouhá doba, proto jsme se podívali, co freehostingy nabízejí nyní. Došlo k moha změnám, novinkám, vylepšením a zhoršením.

Před půl rokem jsme přinesli velký test freehostingů [ clanek/2007010603-Velky-test-free-webhostingu ]. Nyní jsme se podívali, jaké jsou v současné době nabídky třech stále největších testovaných freehostingů: Hostuju, Internet Centrum a Web Zdarma (dle abecedního pořadí).

Domény třetího řádu

Hostuju přišlo s novou doménou cholerik.cz. Internet Centrum doplnilo své portfolio domén o dalších pět. Jmenovitě clanweb.cz, chytry.cz, vyjimecny.cz, okamzite.eu, webovka.eu. Web Zdarma v tomto ohledu žádné nové změny nepřináší.

Skriptovací jazyk PHP

Hostuju povýšilo z PHP 5.1.6-5 na verzi PHP 5.2.0-8+etch1. Internet Centrum zůstává u dvou verzí PHP 4.4.4-3 a 5.2.0-8, tedy stejně, jako před půl rokem. U Web Zdarma se také žádné změny nekonají. Zůstává u více než tři roky staré verze PHP 4.3.4.

Bude zajímavé sledovat, jakým způsobem hostingy Internet Centrum a Web Zdarma zareagují na oficiální ukončení podpory čtyřkové řady PHP. Možná se tak klienti Web Zdarma konečně dočkají i pětkové verze PHP.

MySQL 5 opravdu pro všechny

Před půl rokem nabízelo MySQL 5 pouze Hostuju, klienti Internet Centra se museli spokojit s verzí MySQL 4 pro PHP 4 a MySQL 5 pro PHP 5. Web Zdarma nabízelo pouze MySQL 4. V současné době přináší pětkovou verzi databáze MySQL všechny tři freehostingy, což je dobrá zpráva.

Rychlost, rychlost, rychlost

Hostuju se stoupajícím počtem klientů klesla rychlost včetně MySQL a FTP. Hovoří o tom i majitel Radovan Kaluža, který doporučuje [ http://www.owebu.cz/777-1177-HOSTUJU.CZ-VYPADKY ] zakládání nových hostingových účtů na nové doméně [ http://www.owebu.cz/freewebhosting/vypis.php?clanek=1105 ], z důvodu provozu na samostatném serveru.

Internet Centrum je na tom s rychlostí MySQL přibližně stejně jako před půl rokem, tedy docela špatně. Web Zdarma si v tomto ohledu zachovává původní tvář relativně dobré rychlosti.

Dostupnost, aneb pořádné zamíchání kartami

Měření probíhalo pomocí bezplatné varianty Monitoringu serverů [ http://www.monitoring-serveru.cz ], v období od 1. února 2007 do 7. srpna 2007. Stejně jako minule, i nyní jsme museli rozdělit měření u Web Zdarma na dvě domény z důvodu více serverů. U Hostuju a Internet Centra jsme měřili jednu doménu.

Pokud provedeme srovnání s měřením před půl rokem, uvidíme, že se toho dost změnilo. Začněme u Hostuju, které má od února katastrofální pokles dostupnosti. Jestli bylo Hostuju před půl rokem jedničkou, dnes tomu tak rozhodně není. Červencové měření (96,43 %) opravdu nejsou dobré výsledky.

Internet Centrum mělo nejhorší období v únoru a březnu, kde jeho dostupnost sahala až na 95,63 %. Od té doby jsou vidět velice lákavé dostupnosti, které neklesají pod 99,6 %. V červenci dostupnost Internet Centra dosahovala skvělých 99,91 %, které by mohly závidět i některé placené hostingy. U Internet Centra je tak vidět vzestup dostupnosti oproti měření před půl rokem, což jsou pro jeho klienty dobré zprávy.

Web Zdarma si stále drží relativně dobrou dostupnost, která je ale stagnující. Je také patrný rozdíl mezi rozdílnou dostupností mezi doménou kvalitne.cz a wz.cz, u které je dostupnost horší o cca 0,5 %.

Pro porovnání se ještě podívejme na další výsledky měření Hostuju [ http://mereni.kyblsoft.cz/hosting/Hostuju.cz ], Internet Centra [ http://mereni.kyblsoft.cz/hosting/IC.cz ] a Webu Zdarma [ http://mereni.kyblsoft.cz/hosting/WebZdarma.cz ], které nám přináší KÝBLSoft. Výsledky jsou prakticky shodné s výše uvedeným měřením.

Další novinky

Hostuju zareagovalo na námi vytýkaný problém, který spočíval v absenci odděleného hesla pro účet, FTP a MySQL databázi. Klienti Hostuju nyní mohou mít oddělené heslo alespoň pro účet a MySQL. Avšak stále se nekoná přihlašování přes zabezpečený SSL certifikát.

Internet Centrum přišlo na konci července s revoluční novinkou na českém trhu spočívající v možnosti hostování domén druhého řádu [ http://www.ic.cz/press_view.php?idp=1185144302 ].

Závěrečné hodnocení

Problémy s dostupností, výpadky a rychlostí již nemohou udržet Hostuju na prvním místě. Jediné prvenství si drží ve webovém prostoru 1 GB, který je ale pro většinu klientů prakticky zbytečný.

Velice nás potěšilo Internet Centrum s novými doménami, výbornou dostupností a možností hostingu domény druhého řádu. Škoda jen pomalejší MySQL. Pokud se podaří Internet Centru zvýšit rychlost databáze MySQL, bude to špičkový a ve většině ohledech bezkonkurenční freehosting.

U Web Zdarma není patrný pokles služeb (ať rychlosti nebo dostupnosti), ale ani žádný vzestup, což je docela škoda.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007080701-novinky-na-ceskych-freehostinzich-aneb-kvalita-po-pul-roce/ ].