× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Savana.cz – ještě lepší webhosting

[ http://programujte.com/profil/4089-zdenek-vecera/ ]Google [ https://plus.google.com/+ZdenekVecera?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       12. 8. 2007       38 274×

Jak zní reklamní slogan, oblíbený webhosting s pohodlnou administrací není třeba blíže představovat. Jedná se o jeden ze stovek českých hostingů, který si na rozdíl od konkurence drží solidní tvář s férovým přístupem ke klientovi, což zákazníci viditelně oceňují chválou na nejednom českém diskuzním fóru. Nejlepší reklamou je spokojený klient. Právě tímto heslem kráčí i Savana [ http://www.savana.cz ].

Solidní dostupnost, jistoty a garance

V současné době je v trendu mánie honby za každým megabajtem. Webhostingy se předhánějí, který přidá další gigabajt za ještě výhodnější cenu. Klient je pak zlákán několika gigabajtovou nabídkou webového prostoru, kterou stejně v 99 % nevyužije. Daleko důležitější a mnohdy opomíjený parametr webhostingu je jeho dostupnost. Savana.cz garantuje dostupnost 99,4 %, přičemž z nezávislého měření KýblSOFTU [ http://mereni.kyblsoft.cz/hosting/Savana.cz ] můžeme vidět, že dostupnost v průměru neklesá pod 99,8 %.

Všechny plánované výpadky jsou řádně hlášeny v informacích a novinkách na webových stránkách Savany. Pro odběr těchto zpráv můžete využít i RSS zdroj.

Další heslo Savany zní: „Nejlepší technická podpora je taková, která není potřeba.“. Savana poskytuje technickou podporu na telefonu, e-mailu a ICQ v pracovní dny od 9.00 do 18.00 hod. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že komunikace s technickým a obchodním oddělením Savany je zcela bezproblémová, a lze se dočkat odpovědi i o víkendech a nočních hodinách.

Mnoho čtenářů si plete pojmy technická podpora a technický dohled nad servery. Pokud by nastal nějaký výpadek serveru v sobotu brzy ráno, neznamená to, že technické oddělení bude čekat na vyřešení problému až do pondělí. Technické problémy se řeší ihned díky nepřetržitému monitorování serverů GSM technologií, která pomocí SMS a volání upozorní techniky na výpadek serveru.

Čtyři hostingové programy, které uspokojí i nejnáročnější

Savana nabízí čtyři hostingové programy, které se liší především velikostí diskového prostoru a v počtu dostupných e-mailů, FTP účtů atd. Začněme s tím, co Savana nabízí všem bez rozdílu. Je to především profesionálně zpracovaná administrace celého hostingového účtu. Můžete vše jednoduše a pohodlně nastavovat v přehledném webovém rozhraní.

PHP 4 a PHP 5

Savana podporuje PHP 4 a PHP 5. Než bude na Savaně PHP 4 zrušeno (pravděpodobně od jara roku 2008), můžete si v administraci účtu nadále jednoduše zvolit verzi PHP, jakou chcete na (sub)doménu interpretovat.

MySQL a PostgreSQL

Skriptovací jazyk PHP by byl bez databáze docela zbytečný, proto Savana poskytuje MySQL 4.1 a MySQL 5.0 s výběrem úložišť MyISAM, MEMORY, MRG_MYISAM a nově také InnoDB. Savana také nabízí osmičkovou verzi databáze PostgreSQL. Pro administraci databází jsou využívané aplikace phpMyAdmin a phpPgAdmin, kde veškerá správa probíhá přes zabezpečenou vrstvu SSL. Dostupná je i možnost vzdáleného přístupu k databázi pro vybrané IP adresy.

E-mailové schránky

K e-mailům můžete přistupovat přes webové rozhraní (SquirrelMail [ http://www.squirrelmail.org/ ] a nově také RoundCube [ http://roundcube.net/ ]) nebo pomocí protokolu POP3 či IMAP. Pro odesílání emailů je využit klasický SMTP. Veškerá komunikace probíhá opět přes zabezpečenou vrstvu SSL. K e-mailům je dále dostupný antivir a antispamový filtr. Nastavení e-mailů nabízí přesměrování či zasílaní kopií na další e-mailové adresy, možnost zasílání upozornění na mobil, přiřazení aliasů, automatické odpovědi, filtr nežádoucích a žádoucích odesílatelů (e-mailových adres), automatické mazání spamu, automatické mazání zavirovaných e-mailových zpráv a doménový koš.

Domény a subdomény

Můžete vytvářet neomezený počet subdomén domény. U každé (sub)domény lze nastavit primární IP nebo CNAME záznam, primární a sekundární nameserver, primární a sekundární mail server. Můžete si vytvářet a používat vlastní SSL certifikáty a měnit hodnoty parametrů register_globals, magic_quotes, fopen wrapper a open_basedir.

Možnosti adresářů

Pro jednotlivé adresáře můžete nastavit práva přístupu pomocí HTTP autentizace a omezení na vybrané IP adresy. Také je možné povolení listování v adresáři a nastavení vlastních stránek 401, 403, 404 a 500.

Další vlastnosti

  • K uploadu souborů na server (a práci se soubory) můžete využít (nezabezpečené) FTP, WebDAV [ http://www.webdav.org/ ] nebo net2ftp [ http://www.net2ftp.com/homepage/screenshots.html ].
  • Pro automatické spouštění skriptů je dostupný plánovač (CRON). Plánování lze nastavit minimálně v hodinových intervalech s ohledem na jednotlivé dny a měsíce.
  • Můžete si sami editovat vlastní mod_rewrite pravidla v souboru .htaccess (pro hezké SEO adresy [ clanek/2006091901 ]).
  • Veškeré statistiky vaší (sub)domény jsou zajišťovány aplikací Advanced Web Statistics [ http://awstats.sourceforge.net/ ].
  • Savana provádí každý den zálohy webového prostoru, databází a e-mailů s možností historií záloh až 14 dní zpět (všechny zálohy máte dostupné).

Nabídka hostingů začíná na 50 Kč za měsíc

Nejlevnější program SAVANA 500 začíná na 50 Kč/měsíc (bez DPH), což činí pouze 714 Kč za rok včetně daně. Kromě všech vlastností uvedených výše získáte vyhrazený prostor 2 000 MB (2 GB), který si můžete nově rozdělit mezi e-maily, databáze a samotný web. Maximální velikost e-mailové schránky je omezena na 50 MB. Můžete si vytvořit 20 e-mailových adres, 10 databází, 5 FTP účtů, 1 subversion a můžete hostovat 1 doménu. Paměť pro PHP skripty je 32 MB, tedy stejně jako u následujícího programu.

Za 80 Kč/měsíc si můžete pořídit program SAVANA 1000, kde máte vyhrazeno 5 000 MB (5 GB), maximální velikost schránky je omezena na 100 MB. Můžete vytvořit až 40 e-mailových adres, 10 databází, 10 FTP účtů, 2 subversions a možnost hostování 2 domén.

Předposlední tarif SAVANA 2000 za cenu 120 Kč/měsíc nabízí vyhrazený prostor o velikosti 10 000 MB (10 GB) s maximální velikostí schránky 150 MB, 80 e-mailovými adresami, 20 databázemi, 20 FTP účty, 3 subversions, 3 doménami a pamětí o velikosti 64 MB pro PHP skripty.

Nejvyšší tarif SAVANA 3000 poskytuje kromě paměti 64 MB pro PHP skripty také 20 000 MB (20 GB) vyhrazeného prostoru. Maximální velikost schránky je omezena na 200 MB. Můžete vytvořit až 200 e-mailových adres, 50 databází, 50 FTP účtů, 4 subversions a hostovat až 20 domén. To vše za cenu 390 Kč/měsíc.

Rozšíření kapacity e-mailové schránky a více domén

Pokud vám nebude dostačovat maximální velikost e-mailových schránek jednotlivých programů, můžete si za příplatek 20 Kč/měsíc objednat službu Mailbox Plus, která umožní zvětšení kapacity e-mailové schránky až do velikosti vyhrazeného prostoru daného programu. Za příplatek 30 Kč měsíčně můžete hostovat další doménu.

Savana neuplatňuje žádné restrikce trafficu v rámci FUP. Jinými slovy, přenos dat je neomezený (samozřejmě dokud toho nezačne někdo zneužívat).

Kompletní popis programů naleznete na oficiálních stránkách Savany [ http://www.savana.cz/webhosting/ ].

Trumf Savany: clusterové technologie

Savana nabízí hosting s technologickým řešením na bázi HA (high-availability) a LB (load-balancing) linuxového clusteru. Clusterové technologie poskytují jeden z nejmodernějších přístupů k zajištění vysoké dostupnosti služeb. Princip HA clusterového řešení spočívá v tom, že požadavky uživatelů obsluhuje více strojů a v případě výpadku jednoho ze strojů přebírají zátěž odstaveného serveru do určité stanovené doby (u Savany 60 sekund) ostatní uzly clusteru.

Pravděpodobnost jakéhokoliv většího výpadku služeb je tím omezena na minimum. Řešení Savany kombinuje s HA i druhý přístup, LB cluster. LB cluster pracuje tak, že o zátěž, generovanou uživateli, se dělí více strojů, přičemž v ideálním případě je zátěž rovnoměrně rozdělena mezi jednotlivé uzly clusteru.

Dva výše uvedené odstavce jsou použity z oficiálních stránek Savany.

Věrnost se vyplácí

Webhosting Savana připravil pro klienty věrnostní systém, který každý rok přidá k vyhrazenému prostoru několik stovek megabajtů navíc (množství závisí na programu). U nejnižší varianty dostanete ročně navíc 200 MB, u nejvyššího programu získáte 500 MB. Příjemné je, že Savana započítala navýšení i zpětně.

Demo hosting, aneb hosting pouze na zkoušku

Pokud jste se ještě nerozhodli, Savana nabízí možnost plného vyzkoušení hostingu na 30 dnů za 79 Kč. Získáte bezplatně doménu třetího řádu cokoliv.savana.cz. Pokud se rozhodnete u Savany zůstat, stačí uhradit hosting na další rok.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007081202-savana-cz-jeste-lepsi-webhosting/ ].