× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Závislost na Internetu

[ http://programujte.com/profil/5336-martin-simko/ ]Google [ https://plus.google.com/104110122892656564211?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       26. 8. 2007       18 982×

O závislosti na počítačích a Internetu se mluví již nějakou tu chvíli. Nyní přišel psychiatr z Tel Avivské univerzity Dr. Pinhas Dannon s tím, že internetová závislost má velice blízko ke gamblingu, kleptomanii a závislosti na sexu. Ve své poslední studii označuje internetovou závislost jako patologický stav, který může vést k úzkosti a těžké depresi.

Internetová závislost je v současnosti odborníky na duševní zdraví klasifikovaná jako „utkvělá nutkavá porucha“ (Obsessive Compulsive Disorder) – bouřlivý stav mysli, který nutí zabývat se rituálními myšlenkami, jako je častější umývání rukou, a v případě internetové závislosti se jedná o neustálé surfování na webu.

Doktor Dannon říká, že internetová závislost není pouze touha po Internetu, je to víc a pokud společnost nezmění pohled na tuto závislost, nebude s ní v budoucnu moci efektivně bojovat.

Nejvíce „ohroženi“ internetovou závislostí jsou teenageři a osamělí lidé. Těžko se ale diagnostikuje, kdo už na Internetu závislý je, a kdo nikoli. Dá se to však poznat podle určitých klíčů, jako je například nespavost, úzkost po dobu, kdy není člověk na Internetu, odcizení od rodiny nebo kolegů, deprese…

Doktor Dannon věří, že by se s internetovou závislostí dalo mnohem lépe bojovat, kdyby ji lidé a doktoři vnímali stejně jako jiné těžké závislosti. Tím pádem by se na tuto závislost mohly předepisovat léky jako hormon serotonin a další medikamenty, které se užívají například při léčbě kleptomanie.

Podle Dannona byla internetová závislost nevyhnutelná s postupem času a vývoje. Stejně tak jako se lidé stali závislí na kávě, mobilních telefonech apod. Jak se mění svět, tak se mění i naše závislosti.

Zdroj: http://www.tgdaily.com/content/view/33445/113/

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007082102-zavislost-na-internetu/ ].