× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Silverlight 1.0 Released, Moonlight ve vývoji

[ http://programujte.com/profil/2843-lukas-chadraba/ ]Google [ :2:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       7. 9. 2007       13 294×

Včera byla dokončena finální verze Silverlight 1.0

Co je Silverlight?

Silverlight je podmnožina technologie WPF (Windows Presentation Foundation). WPF umožňuje tvorbu uživatelsky bohatých aplikací. U WPF již nemusíte tvořit aplikace v nějakém formuláři, ale můžete dle vašich představ plně využívat možností vektrové grafiky, animace, efektů a především multimédií. Silverlight je přesunutím této funkcionality i na pole webových aplikací. Více najdete v článku Něco málo k technologiím WPF a Silverlight [ http://programujte.com/clanek/2007051202 ].

Poslední novinky

Podpora WMV, WMA, MP3 a hlavně videa ve vysokém rozlišení díky implementovanému kodeku VC-1 (používá jej i HD DVD a Bluray) se stala samozřejmostí. Díky tomu umožní Silverlight tvorbu interaktivních aplikací jako archivy videa ve vysokém rozlišení a streamování audia o vysokém datovém objemu.

Jediný problém spustit Silverlight aplikace nastává v Opeře. Jeho řešení je probíráno v diskusi Opera community [ http://my.opera.com/community/forums/topic.dml?id=196048 ]. Jde pouze o přechodný problém. Pravděpodobně od verze 9.5 bude vše fungovat. Jde o to, že ze strany MS není zatím prohlížeč Opera oficiálně podporován.

Ukázky použití: Halo 3 Preview [ http://halo3.msn.com/videos.aspx ], MBL [ http://mlb.mlb.com/media/video.jsp ], ... [ http://silverlight.net/community/communitygallery.aspx ]

Stáhnout: Silverlight 1.0 [ http://www.microsoft.com/Silverlight/Install.aspx ].

Update Silverlight 1.1

.NET komunita usilovně pracuje i na update funcionality verze 1.0 na verzi 1.1, který přinese možnost užití jazyků VB, C#, JavaScript, Python, Ruby, Pascal… Půjde tedy o plnou mutaci technologie WPF do webového prohlížeče. Release updatu můžeme čekat do konce tohoto roku.

MS a Novell spolupracují na Moonlight

Samotný Silverlight je funkční na operačních systémech Windows a Mac OS. Na portaci technologie pod OS Linux a další unixové systémy spolupracuje MS s Novellem. Vzniklý projekt se nazývá Moonlight [ http://www.mono-project.com/Moonlight ]. Silverlight community zajistí podporu kodeků nutných k podpoře výše uvedených multimedií a Novell v rámci projektu Mono vytvoří 100% kompatibilní podporu pro aplikace vytvořené právě pro Silverlight.

Zdroj: Silverlight community

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007090601-silverlight-1-0-released-moonlight-ve-vyvoji/ ].