× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Pavel Höfner: se Savanou o Savaně

[ http://programujte.com/profil/135-jakub-fiser/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       1. 11. 2007       22 986×

S Pavlem Höfnerem o webhostingu Savana, Hofylandu, úskalích internetového podnikání a tvorbě projektů. Pořadím 4. díl rozhovorů z cyklu Kavárna, tentokrát prozradí důvody vzniku několika webů českého Internetu a nahlédne na jejich chod.

Pavel Höfner je na Internetu známý spíše pod přezdívkou Hofy než svým občanským jménem. Před více než 6 lety založil dodnes velmi oblíbený diskuzní server HOFYLAND [ http://www.hofyland.cz ], který také považuje za svůj srdcový projekt, a na kterém se učil webovému skriptování. Většina české internetové populace webdesignérů a PHP scriptérů jej ale pravděpodobněji bude znát jako provozovatele webhostingu Savana [ http://www.savana.cz ], na kterém spolupracuje s Kamilem Sopkem z Matrixway [ http://www.matrixway.cz ]. Kromě toho ještě provozuje internetový e-shop s hrami pro počítače a konzole Microgames [ http://www.microgamers.cz ].

Narodil se 13. 4. 1975 a mezi jeho koníčky patří především sport, práce s počítačem a v poslední době také syn. Můžete jej potkat též v diskuzi JakPsátWeb [ http://diskuse.jakpsatweb.cz ], kde se vyskytuje nejčastěji v oddělení Webhostingu [ http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vtopic&forum=6 ]. Vystudoval střední školu a v současnosti se živí jako živnostník.

Za jakých okolností jsi se poprvé dostal k Internetu, kdy to bylo a co se ti tehdy na něm líbilo?
Pokud se tomu dá říkat Internet, tak mé první zkušenosti se Sítí jsou přes BBSky. Konkrétně Infirma v Praze a Liane BBS v Liberci. Tam jsem se prvně setkal s chatem a koukal jsem na to ve svých 19 letech jak na Jiříkovo vidění. Pár měsíců poté jsem se dostal i ve svém zaměstnání na opravdový Internet, a to přes modem 19900 kbps a přes placené připojeni k Internetu pomoci PVT.NET. Tedy jen za účet, přes který se dá připojit, se muselo platit cca 1 200,- Kč. To byla doba.
Jaký důvod jsi měl k tomu, že jsi přestal vnímat svět Internetu pasivně, takže jen jako uživatel cizích služeb, ale začal si se do něj aktivně zapojovat vlastními stránkami? Zpracoval si třeba web o svých zálibách?
Úplně má první věc, kterou jsem umístil na Internet, byla někdy v roce 1999 má osobní stránka, kterou jsem dělal v době, kdy jsem byl s vážnou nemocí částečně doma a v nemocnici. Dělal jsem to s otevřenou knížkou na klíně a trávil tak spousty volného času. Má osobní stránka beze změn funguje stále na adrese www.mujweb.cz/www/hofy/ [ http://www.mujweb.cz/www/hofy/ ] a neměním ji právě z důvodu své historické hodnoty a nehodnotím kvalitu jak vzhledu, tak kódu. Je to prostě taková srdeční záležitost a vzpomínka na tehdejší těžkou dobu pro mou osobu.
Vytvořil bys podobné stránky ještě dnes? Myšleno po obsahové stránce.
Dnes již ne, tehdy to bylo právě z té situace, která mne potkala a já nevěděl, o čem mám stránky udělat. Tak jsem udělal stránky o mé osobě. Nebyl to úmysl mě propagovat, jen jsem si tehdy hrál.
Na svých stránkách uvádíš hned několik chatových kontaktů. Jak tě tato činnost zasáhla? Co pro tebe znamená? Byl to také jen jeden z dalších způsobů, jak se v tom období zabavit, nebo tě tato komunikace doopravdy bavila?
Tak chatování mě v té době zasáhlo velmi výrazně. Trávil jsem u toho hodiny i celé noci. Bylo to něco nového, úžasného, absolutně zábavného. Vždyť bavit se přes počítač s několika lidmi jsme tehdy viděli pouze ve sci-fi filmech a najednou jsem takto mohl komunikovat i já. To mi vydrželo zhruba 2 roky a poté jsem chat scénu úplně opustil, protože už mi to nic nedávalo. Zábavu už zde nehledám a informační zdroj je to nulový.
Ve které oblasti počítačové techniky, Internetu tedy hledáš zábavu nyní? Nebo možná ještě lépe, která činnost tě uspokojuje a máš z ní dobrý pocit? Přes které další koníčky, které tě zasáhly, jsi došel k současnému stavu?
Tak v současné době zábavu vyhledávám hned v několika směrech. Když je čas a mám klid, rád si něco zahraji na počítači či playstationu. Plně mě však uspokojuje jiná činnost, o které se nemohu zmiňovat před 22. hodinou. ;-) Po narození mého synka se můj život hodně změnil, najednou jsem měl daleko méně osobního času a aniž bych chtěl či nechtěl, tak je nutné se věnovat i jemu a přiznám se, že často mě to i baví. Je to báječný človíček. Rodičovství mě plně zasáhlo, a to ještě více, než kdybych dělal někde mimo domov. Teď prakticky trávím celou svou pracovní dobu doma, ve své pracovně.
Mohl by ses svěřit, čím se během pracovní doby zabýváš, co je její hlavní náplní? Podle toho, že provozuješ své podnikatelské záměry v prostředí Internetu usuzuji, že jsi živnostník.
Tak celý den řeším stále to samé, telefony, e-maily, pak úkoluji lidi, které mám najaté na určité činnosti, a také je kontroluji a často mě rozčilují, proč se to tak táhne. Já i když jsem kdysi zkoušel něco napsat, tak už jsem tuto činnost až na omezené krátké opravy v kódu již hotových projektů zanevřel a ani mě nikdy nebavila natolik, abych se programováním živil a navíc nemám s pipláním kódu trpělivost, chci mít vše hned.
Řídíš se nějakým systémem při tvorbě schématu a předávání podkladu programátorovi? Jaké základní vlastnosti požaduješ od každého programu? Kromě toho, že samozřejmě musí být bezpečný, požaduješ také třeba jeho budoucí rozšiřitelnost, použití OOP nebo jiné použité jazyky a styly programování?
Tak v tomhle uznávám systém pravidelného, řízeného chaosu a řešíme věci, jak přicházejí, protože u vytváření větších projektů to ani jinak nejde a nejde mít vše přesně nalajnované. Dávám projektům jen svou vizi a pár poznámek, které chci, aby to mělo a co by to mělo dělat, a pak často nechávám i volnost lidem, kteří to pro mě dělají, a já na to jen dohlížím a zastavím to, pokud je ten směr špatný nebo není podle mých představ. Co se týká jazyku a stylu, tak je to stále PHP a výstup v XHTML, nic extra.
Kolik lidí se v průměru vystřídá na tvoření jednoho projektu? Zaměstnáváš stále stejné programátory a kodéry nebo třeba hledáš často „novou krev“? Jaké máš zkušenosti s vedením lidí, na co si je třeba dávat pozor?
Lidé se moc nestřídají, používám stále stejný okruh kolegů, kamarádů, známých. Pokud chci ale něco nového, neokoukaného, hlavně když hledám designéra, tak jdu po nové krvi a základ je pro mě kvalita a a abych dostal to, co chci, a za kvalitu také respektuji vyšší cenu. S vedením lidí zkušenosti mám, ale jelikož komunikace přes Internet je úplně něco jiného, moc se používat zkušenosti z minulosti, kdy jsem měl pod sebou několik lidí, nedají. Je to jednoduché, neudělá, nezaplatím, to platí vždy a všude a je nutné mít dobře udělanou smlouvu.
Jak kontroluješ výslednou kvalitu napsaného kódu? Prohlížíš si jej třeba v editoru a zkoumáš, na jakém principu je vše napsané? Anebo máš raději nějaké formy praktického testování?
Kód moc nestuduji, jedu jen přes validátor a lidem se snažím důvěřovat a zatím se mi to víceméně oplatilo, až na malé výjimky. Zadávám práci již osvědčeným odborníkům. Stejně dávám větší váhu funkčnosti než nějaké 100% validitě, po které jdou jen fetišisté na čistotu kódu.
Jsi v tomto ohledu perfekcionista? Hledíš na detaily?
Nevím, zda to je zrovna perfekcionismem, ale chci, aby to bylo a vypadalo tak, jak to mám v hlavě uložené. Jak rozložením ovládacích prvků, tak i funkcemi.
Kolik projektů jsi už takto vytvořil? Jaký je asi průměrný časový harmonogram práce, za jak dlouho se dostaneš od původní myšlenky ke konečné realizaci a spuštění?

Moc projektů to nebylo, primárně se živím skrze Savanu, Microgames a Hofyland. Projekty, které tvoříme, jsou vždy pro mě samotného pro rozšíření portfolia, nedělám věci na zakázku pro druhý subjekt. Hofyland a Microgames jsem ještě před lety napsal úplně sám od kódu až po grafiku, celé to je má práce. U  Savany jsou mou prací už jen texty webu, ale grafika a kódy jsou již od kolegů. Teď je veliký projekt, který dokončujeme, Hofyland V3.0, který by mel být do pár dnů konečně hozen do poslední fáze testování a je u něj kladen velký důraz na rozšiřitelnost. V hlavě mám dalších X projektů, ale na ty přijde snad začátkem příštího roku.
Který z těchto tří projektů považuješ za nejdůležitější, případně jako srdcovou záležitost?
Tak jednoznačná srdcovka je Hofyland. To jsem psal jako svůj druhý projekt hned po těch mých úžasných osobních stránkách. Koupil jsem si místo knížky o HTML knížku o PHP a MySQL a už se jelo. :-) Ostatní věci jsou jen kšeft, i když dobrý, ale ptal jsi se na srdcovku.

Sám provozuješ webhosting, bylo to kvůli Hofylandu nebo prostě jen nápad a kalkul, kdy sis myslel, že by to mohlo začít vydělávat? Jaké jsi měl první zkušenosti s hostováním svého diskuzního (chatovacího) serveru?
Tak webhosting jsem začal dělat hlavně kvůli penězům. To nemělo s Hofylandem co dělat, jede na svém vlastním serveru a donedávna ve svém vlastním boxu úplně mimo můj rack. Když jsem před lety Hofyland dodělal, měl jsem problém, kam ho umístit. Ještě nebyla nabídka taková, jako je nyní, a hlavně ten projekt od začátku generoval slušnou zátěž, tak jsem dal na dobré jméno a šel k firmě IGNUM [ http://ignum.cz ], kde jsem byl jen asi měsíc, než mě odstřihli a do teď jsem nedostal a ani neřešil vrácení předplacených peněz zpět.
Tehdy se mě doslova ujal Kamil Sopko a jeho Matrixway.cz, za což jsem mu neskonale vděčný, a stali jsme se za ta léta kámoši a spolupracujeme právě na Savaně, která vychází z Matrixway.cz, ale jsou v ní jíž zakomponované mé vize, představy, on se stará o ten „zadek“, tedy administraci serveru apod.
Jaké speciální vize a nápady to byly, nebo asi raději jsou? Co jsi chtěl změnit?
Tak na Savaně jsem změnil úplně celé pojetí přístupu k zákazníkovi. Více jsem přiblížil tvar Savany proti Matrixway k zákazníkovi, a to k zákazníkovi nezkušenému, který nezná věci, a ani nemusí znát, kolem webhostingu, co je přesně potřeba atd. Hodně jsem do Savany napumpoval finančních prostředků, protože dnes se už hosting nedá pořádně dělat jen na 2-3 desktopech. Také jsem zvolil takový cenový model, aby byl zajímavý pro masy potencionálních zákazníků a aby je hned neodrazovala. Dá se říci, že jsem to manažersky vzal celé do svých rukou a zajišťuji propagaci, reklamu a také do současné chvíle i obchodní komunikaci se zákazníky. Do toho přidávám své další vize, jak by se to dalo vylepšit a vylepšit se toho dá hodně.

Jak jsi Savanu v počátku propagoval mezi potencionální uživatele? Přece jen bude asi rozdíl uvádět nekomerční aplikaci typu Hofyland a komerční webhosting.
Úplně na začátku právě skoro vůbec ne. Asi jeden rok to byl pomalejší rozjezd, kdy nebyla ještě spousta věcí jasná a bylo také hodně práce s jinými projekty, které jsem dělal ještě kdysi pro druhé subjekty. Jakmile jsem se mohl začít věnovat plně Savaně, začal jsem propagaci na Hofylandu, poté přes výměnnou bannerovou kampaň na Billboardu a také jsem koupil placené odkazy na Seznamu, Etargeu, Googlu a první rok také na Centru.
Dá se to tedy nazvat tak, že Savana strávila rok přípravou v nějaké beta verzi?
To úplně ne, běžela na dvou serverech a již tehdy mohla hodně nabídnout, jen jsme si nebyli jisti, zda je ten správný čas tam lidi masově přes inzerci nahánět, protože by to v tu dobu mohlo udělat více škody než užitku a dorbé jméno Savany by bylo ta tam. šlo o koordinaci obchodního modelu s tehdejší technologií a možnostmi, jak rychle nabídku a komfort Savany rozšiřovat. Vždyť úplně první verzi webu Savany jsem dělal opět celou sám a i když se mi v té době zdála být v pořádku, teď se mi zdá být hrůzostrašná.
Který z těch výše zmiňovaných propagačních prostředků se v praxi nejvíce osvědčil? Přinesl nejvíce nových zákazníků?
To tedy moc netuším, sice kontroluji odkazy, odkud kdo přišel, ale přesně to neřeším. Důležité je být vidět a aby o nás zákazníci věděli. Myslím si, že většina nových zákazníků jsou lidé, kteří dali na doporučení již stávajících zákazníků.
Máš zmapované, která funkce webhostingu je pro současné zákazníky nejužitečnější (z jejich pohledu)? Respektive co nejvíce oceňují a co by se mohlo stát obsahem takového doporučení?
Náš hosting nabízí PHP a MySQL, což většině lidem stačí, a naše veliké plus je také úplně vlastní administrace webhositngových účtů, žádná licencovaná věc.
Myslíš, že zákazníkům vadí používat třeba Plesk nebo cPanel namísto vlastní administrace webhostera? Samozřejmostí je český překlad.
To si nemyslím, že by jim to mělo vadit. Zákazníkovi to je úplně jedno, v čem si může vytvořit e-mail či databázi. Jde hlavně o to, že my nejsme ničím omezováni ve vývoji a v možnostech administrace, protože si to píšeme přímo „na tělo“ a náš systém umí přesně to, co potřebujeme. Nemusíme se přizpůsobovat administraci, ale administraci přizpůsobujeme hostingu.
Jak podle tebe vnímají uživatelé všechny aplikace ve firemních barvách? Spousta webhosterů, kteří nasadili právě nějakou hotovou aplikaci změnili snad jen logo v levém horním rohu. Zákazník pak vidí základní grafickou úpravu, kterou vytvořili vývojáři z firmy s hostingem kromě užívání nástrojů nijak nespojitelnou. Necítí se uživatelé lépe, když při procházení aplikačním zázemím webhostingu cítí nějakou formu provázanosti? Administraci má ještě skoro každá hostingová společnost vlastní, ale třeba u webftp přístupu a webmailu k tomu dochází.
V případě webmailu, webftp atd. nemá moc smysl tvořit něco vlastního. Je lepší využít nástroje, které jsou již volně šiřitelné k dispozici. U těchto nástrojů zásadně neměníme logo. Bylo by to jako vytrhnout hvězdu z Mercedesu a nalepit tam křídlo Škodovky. Tím nemyslím kvalitativní stránku, ale dle mě to není vhodné a oblbovat zákazníky nechceme.
Kolik procent možností administrace využívá běžný zákazník? Psal jsi, že jsi základní koncept Savany vytvořil bližší nezkušenému uživateli, je v současné době více těch technicky schopnějších, nebo ne?
Tak nad tím nemám přehled. Každopádně naše administrace je udělaná kaskádovitě a velice přehledně. Nenabízí kvantum info položek, ale opravdu jen ty věci, které uživatel potřebuje a také je bude využívat. Každý se v administraci rychle zorientuje a různé věci při opakované návštěvě v ní nehledá, ale jde najisto. Nerozlišuji mezi zkušeným a nezkušeným uživatelem.
Jaké procento zákazníků kontaktuje denně technickou podporu?
Minimální.

V nabídce jsou položky jako PostgreSQL, dvě verze PHP nebo speciální tarif upravující omezení e-mailů. Je o tyto služby zájem?
Když jsme zaváděli PostgreSQL, čekali jsme nával nových zákazníků, kteří tuto DB vyžadují, a také jsme měli hodně dotazů, zda tuto DB podporujeme. Když se tak stalo, tak do dnešního dne u nás neběží ani 20 těchto DB. To bylo určitě pro mě překvapením. Co se týká PHP, tak to byla nutnost z důvodu kompatibility a nečiní nám to problém. Právě díky naší administraci a technologii cluster hosting můžeme zajistit změnu interpretace kódu na jiném PHP, protože prostě požadavek řeší server s PHP5. Není nutná změna koncovek skriptů či kód přenášet na jiné servery. To je dle mého jednoznačný komfort, který nabízíme. Na druhou stranu, PHP4 už nemá oficiální vývoj a ani podporu a my jsme se rozhodli jej někdy na jaře v příštím roce u nás také nepodporovat a zůstane jen PHP5, dokud nepřijde PHP6 :-). Mailbox Plus je služba, která bourá hranice omezení velikosti jedné schránky. Je to opatření ani ne tak, aby to přineslo nové peníze, ale šlo o to, aby naše servery nebyly úložištěm e-mailů, které již nikdo nečte a nejsou tedy potřeba, ale uživatel svůj mailbox nepromaže, dokud jej nemá plný, a to platí, když má mailbox velikost 100 MB, ale i 5 GB, prostě jednou dojde. Zároveň jsme nechtěli mít zbytečnou překážku pro uživatele, kteří to vážně vyžadují a potřebují hlavně z důvodu používání protokol IMAP, kdy veškeré maily zůstávají na serveru. O tuto službu je zájem přesně takový, jaký jsme čekali, a mají to u nás předplacené desítky účtů.

Co se týče e-mailových služeb, registruješ nějaký vliv společností Google a Microsoft s jejich službami poštovní schránky na vlastní doméně?
Občas něco zaslechnu, že to je možné, ale nevěnuji tomu pozornost. Většina lidí o tom ani neví a té druhé, co o tom ví, se s tím nechce dělat a vyhovuje jim to, co jim nabízíme my, protože psát, číst a odesílat e-maily jim nabízíme a to oni potřebují. Na Google či MS jde mizivé procento lidí, spíše tací fajnšmekři či techničtí inženýři, kteří musí vše vyzkoušet a nemůžou usnout, když nemají něco, o čem si myslí, že je nejlepší. Znáš to, jak jsou lidé, kteří si každý rok kupují nový počítač, protože prostě kamarád má rychlejší, i když to vlastně není potřeba, ale jim to udělá dobře? :-)
Samozřejmě, také rád zkouším nové věci.
V zahraničí jsou populární hostingy s neomezeným trafficem, nebo alespoň vyšším počtem domén pod jedním účtem a omezené třeba „jen“ na zátěž serverů. V různých diskuzích se začínají objevovat názory, že se snažíte o něco podobného se svojí možností více domén 2. řádu. Jak tento nápad vznikl, jaké jsou výsledky a jak jej hodnotíš?
V zahraničí je nabídka služeb opravdu dál než u nás, ale tam těží z toho, že v praxi zákazník nevyužije ani 10 % nabízeného prostoru či možnosti počtu domén a s tím ony společnosti počítají. Proti tomu máme dost signálů, že pokud člověk jen trochu začne využívat to, co ony nabízí téměř beze zbytku, tak jsou potíže, že neomezený traffic není zas až tak neomezený, že prostor, který nabízí, není garantovaný atd. Počet více domén nabízíme už cca 2 roky a byl to takový bonus k vyšším programům, kde člověk dostane za to, co u nás využívá, možnost si na svůj hostingový účet „uklidit“ i svou soukromou doménu, aniž by musel za provoz platit extra peníze. Před dvěma měsíci jsme změnili rozvržení služeb a nabídky a již provoz více prezentací na vlastní doméně 2. řádu nabízíme u druhého nejnižšího programu SAVANA 1000.
Jak je tato služba využívána?
Každý druhý účet, který má vyšší tarif jak S500, tuto službu využívá.
Jak se stavíte k velice zátěžovým webům?
Většinou se nám daří si je na hosting vůbec nepouštět. Nemám filozofii, že je nutné získat každého zákazníka a tím omezit ostatní. Pokud se ale i tak u nás takový klient objeví, snažíme se dohodnout na řešení.
Pokud nešlo o absolutní přetěžování serveru z důvodu chyby v optimalizaci jejich kódu atd., tak jsme nikoho ještě neodpojili. Vždy tomu předchází možnost dohody, např. i zvýšení ceny, pokud opravdu nechtějí přecházet jinam. to je právě výhoda clusterového řešení, že se zátěž rozvrhne mezi několik serverů a tudíž nejsou poškozeni uživatelé na serveru s005.
Co pro Savanu znamená „vysoce zátěžový web“?
To se nedá popsat. Někdo má denně návštěvu 5 000 UIP a nedělá takový traffic a zátěž jako web, kam chodí denně 50 lidí.
Považuješ clusterovou technologii za konkurenční výhodu?
Jinak bychom do toho nešli. Hlavně v kombinaci s load balancingem to má smysl hlavně pro zákazníky. Když spadne jeden server, převezmou jeho práci jiné servery, to samé platí o zatížení. Požadavky jsou vždy na nejméně vytížený server.

Do jaké míry máte předimenzovanou svoji serverovou farmu pro případ špičky? Kolik vlastně spravujete strojů?
Tak počet strojů a jejich konfiguraci si může prohlédnout [ http://www.savana.cz/webhosting/hardware/ ] každý. Ve špičce je zatížení cca na 40 procentech. Momentálně je vše hodně předimenzováno. Pokud není nějaký výpadek či porucha, stránky jedou rychle bez zbytečně dlouhé odezvy.
Jak často řešíte útoky na servery? Jakého typu tyto útoky jsou? Jaké vytížení serverů obvykle takový útok dokáže vygenerovat?
Bez komentáře. O bezpečnostní otázce se nechci a nebudu vyjadřovat.
V době největšího šílenství okolo internetové peněženky PayPal jste zavedli tento platební kanál. Používá jej někdo?
No nemyslím si, že jsme ho zavedli v době nějakého šílenství. Řešili jsme otázku, jak u nás platit pomocí kreditních karet, a implementace PayPalu do systému se nám zdála nejrychlejší a nejlepší řešení a tento názor máme i dnes. Tento platební kanál využívá měsíčně několik desítek zákazníků. Ani jsme takový zájem nečekali.
Nedávno jste také začali provozovat věrnostní systém. Požadovali po vás zákazníci vyšší diskové kvóty? Kolik procent přidělených prostředků průměrný uživatel využije?
Dlouho jsme zvažovali jak odměnit a zároveň si k sobě přivázat věrné zákazníky. Jelikož cena je už teď na spodní hranici rentability, musel zákonitě na řadu přijít jiný způsob a jediné, co se nenabízelo, byla možnost přidávat každý rok více prostoru za odměnu. Moc lidí to nevyužije, ale je to psychologický efekt. Lidi mají rádi víc, než potřebují. Je to základní lidská vlastnost. Průměrný uživatel využívá cca 50-100 MB.
Proč Savana?
Byl to nápad, který přišel během pár minut a po deseti minutách od nápadu již byla doména moje. Tento název mi přišel hezký, dobře se to píše, ještě lépe pamatuje, je to krátký název a hlavně jsem nechtěl mít název tak neoriginální, jakých tu jsou desítky se slovem hosting či webhosting v názvu. Suprových, giga, mega, tera hostingů je tu již dostatek. My jsme chtěli nabídnout plochu bez hranic s dlouhým obzorem a to přesně vystihuje slovo Savana.
Má nějaký důvod uvádět ceny bez DPH?
Ano, vypadá to lépe, jsou více kulaté. Dokud konkurence bude tyto ceny udávat bez DPH a nebude přímo v zákoně stanoveno, že je nutné udávat ceny včetně DPH, tak to nezměníme.
Děkuji za rozhovor.
Není zač.

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007091301-pavel-hofner-se-savanou-o-savane/ ].