× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

MathML - 1. část

[ http://programujte.com/profil/1100-tomas-bobek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       14. 11. 2007       16 475×

  • základní poznatky z MathML
  • způsob renderování
  • první jednoduchý příklad MathML

Úvod do MathML

MathML (neboli Mathematical Markup Language) je jazyk, s jehož pomocí můžete vytvářet různé matematické konstrukce, rovnice, funkce a mnoho dalšího. Jazyk obsahuje vlastní tagy podobné tagům z HTML, tyto tagy slouží k překódování textu na matematický prvek, například odmocnítka, mocniny, absolutní hodnoty, zlomkově čáry a další. V tomto kurzu se dostaneme od jednoduchých matematických operací ke složitějším a budu se snažit osvětlit vám každý kout MathML.

Renderování MathML

K renderování MathML existuje mnoho softwaru, kterým můžete vyrenderovat MathML kód do podoby obrázku, ovšem většina z nich je placená. Jednoduchou alternativou těchto programů je internetová stránka MathML Central, kde můžete renderovat své kódy zcela zdarma. Renderovat MathML lze také samozřejmě přímo prostřednictvím webového prohlížeče, ale řada prohlížečů k tomu potřebuje speciální plug-in, který pravděpodobně uživatel vašich stránek mít nebude. Proto je, dle mého názoru, renderování do obrázků nejlepší metodou.

Syntaxe

Syntaxe MathML je téměř totožná se syntaxí XHMTL – stejně jako v XHMTL jsou v MathML tagy párové a nepárové a zapisují se takto:

<nazev_elementu> </nazev_elementu>   // párový tag
<nazev_elementu />                   // nepárový tag

Stejné je i zapisovaní atributů elementů:

<nazev_elementu nazev_atributu="hodnota"> </nazev_elementu>
<nazev_elementu nazev_atributu="hodnota" />

Například základní atribut color a jeho použití:

<mi color="red"> a </mi>

První MathML příklad

Teď vám ukáži, jak pomocí tagů MathML můžete vytvořit jednoduchý matematický vzoreček.

<math xmlns='http://www.w3.org/1998/Math/MathML'>
   <mrow>
     <mi>a</mi>
     <mo>+</mo>
     <mi>b</mi>
   </mrow>
</math>

Výsledkem je:

První řádek math je obdoba tagu <html> → začíná se jím a ukončuje celá vaše matematická prezentace. O významu dalších elementů si řekneme více příště.

To je k první lekci vše. Seznámil jsem vás se základními poznatky jazyka MathML a ukázal první příklad použití MathML v praxi. V příští lekci se můžete těšit na seznam elementů (tagů) MathML a na další příklady použití.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007102004-mathml-1-cast/ ].