× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Elektronické bankovnictví v Česku: Vtip ze strany bank?

[ http://programujte.com/profil/4089-zdenek-vecera/ ]Google [ https://plus.google.com/+ZdenekVecera?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       21. 11. 2007       18 124×

eská televize v úterní podvečer odvysílala další díl pořadu Testoviny. Hlavní diskutovanou událostí reportáže bylo citlivé téma „Poplatky v bankách“. Jak je všeobecně známo, Česko má jedny z nejvyšších poplatků za bankovní služby, mezi kterými je i nutnost platit vedení účtu. Je třeba zmínit, že mnoho klientů evropských bank poplatek za vedení účtu vůbec nezná.

Člověk si tedy řekne, že jsme vlastně v Česku, takže ať jsou alespoň zaměstnanci bank ochotní, všechno nám vysvětlí a ať dokáží poradit. Chyba lávky, i s ochotou a znalostmi jsou problémy.

V dnešní době internetového bankovnictví je samozřejmé, že se tato forma „manipulace s účtem“ zpřístupňuje i méně technicky znalým jedincům. A zde je kámen úrazu, protože kdo jiný má takovému klientovi vysvětlil nutnost zabezpečení a možná rizika, než zaměstnanec banky. Největší problém nastane, když ani zaměstnanec banky prostě „neví“.

Sami se můžete přesvědčit. Reportáž je ke shlédnutí na stránkách České televize [ http://www.ceskatelevize.cz/program/207452801311121.html?page=video ].

Je pochopitelné, že dnešní „paní“ na přepážce má mnohem větší úlohu, než tomu bylo před dvaceti lety. Dříve stačilo překontrolovat podpis a občanský průkaz. Protože se ale banky od té doby dostatečně aklimatizovaly, přišly i s novými službami (elektronické bankovnictví), u kterých je třeba trochu „technické zdatnosti“ a „zdravého rozumu“. Bohužel se nezvýšila znalost zaměstnanců v takové míře, jak by bylo potřeba. Zamyslíme-li se nad současným stavem, kdy jsme často informováni o phishingu a o dalších rizicích, tak se zdá, že banky svoji úlohu moc nezvládají.

Pro férovost musíme zmínit, že taková „nízká“ informovanost je třeba (a pouze) u jednoho z deseti zaměstnanců. Nic to ale nemění na faktu, že se jedná o bankovní ústavy a jakékoliv chyby mohou mít fatální následky. I ten poslední a nejméně významný klient má právo na úplné a pravdivé informace.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007112100-elektronicke-bankovnictvi-v-cesku-vtip-ze-strany-bank/ ].