× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

V hledáčku: Software 2007

[ http://programujte.com/profil/1100-tomas-bobek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       29. 12. 2007       25 823×

Na úvod bych vás zasvětil do toho, o co v tomto článku půjde. Budu se vám snažit zhodnotit softwarové novinky za rok 2007 jak subjektivním, tak objektivním názorem. Pokud bych měl zmínit veškeré novinky ve sféře softwaru, tak to do konce roku nedokončím, tudíž pojmu pouze nové produkty od předních softwarových dodavatelů, jako je Microsoft, Apple, Adobe, Autodesk, Corel, Zoner, Borland a ESET.

Adobe

Řada produktů CS3

Na úvod výčet toho, o čem se bude hovořit – Photoshop CS3 + ImageReady CS3, Illustrator CS3, InDesign CS3, Flash CS3, Dreamwaever CS3, After Effects CS3, Premiere Pro CS3 a Lightroom. Nejlepší bude, když napíši, co se k čemu používá, a poté to vše v jednom odstavci shrnu.

  • Adobe Photoshop CS3 – mezi 2D grafiky snad nejpoužívanější nástroj, pracuje s rastrovou grafikou a dá se použít k úpravě fotek, zpracování webové grafiky, návrhům layoutů, vytváření textur a mnoha dalším grafickým pracím.
  • Adobe Illustrator CS3 – program se specifickými prvky pro kreslení a práci s barvami, hodí se pro vytváření artworků pro tisk, pro váš web nebo třeba pro váš mobilní telefon.
  • Adobe InDesign CS3 – nástroj pro vytváření webových layoutů, zahrnuje efektivní práci s designovými prvky a export do XHTML
  • Adobe Flash CS3 – velmi populární aplikace, dříve velmi známá pod jménem první jeho vývojářské firmy – Macromedia. Dá se využít k práci s rastrovou i vektorovou grafikou, můžete v něm tvořit animace, hry, webové stránky či na grafiku bohaté a vzhledné aplikace.
  • Adobe Dreamweaver CS3 – editor pro kódování webových stránek, zahrnuje mnoho možností pro pohodlnou práci s XHTML kódem a CSS styly, během vývoje webu vám umožňuje nahlédnout, jak v daný moment web vypadá, což je velmi užitečné.
  • Adobe After Effects CS3 – zahrnuje aplikace Adobe Photoshop CS3 a Adobe Flash CS3 a umožňuje vylepšení grafiky v nich vytvořené, export videa pro mobilní telefony, či nové nástroje pro práci s animacemi.
  • Adobe Premiere Pro CS3 – zahrnuje aplikace Adobe OnLocation CS3 a Adobe Encore CS3, jedná se o aplikaci pro práci se zvukem a videem, lze v ní vytvářet videa o velmi vysoké kvalitě pro mobilní telefony, DVD i Blu-ray disky.
  • Adobe Lightroom – přehledná a jednoduchá aplikace pro správu vašich fotogalerií.

Adobe je velmi pověstný kvalitou svých výrobků a je velmi málo grafiků či webových vývojářů, kteří by nebyli s těmtito produkty spokojeni. Jak jste mohli zpozorovat, tyto produkty jsou určeny pro širokou sféru práce s grafikou – to je od úpravy fotografií, až po úpravu filmových snímků. Má osobní zkušenost zahrnuje aplikace Photoshop, InDesign, Flash a Dreamweaver a mohu vše jen doporučit. Adobe Photoshop je pro mě nejlepším přítelem v oblasti návrhu webové či jiné 2D grafiky. Tyto nástroje se posunuly již tak daleko, že člověk není omezen počtem funkcí, nýbrž vlastní představivostí, kreativitou a dovedností převést své myšlenky na obrazovku. Ono se jeví, že se tyto aplikace sice s novými verzemi moc nemění, že přibyla jedna, dvě funkce, ale opak je pravdou. Nových funkcí tolik, pravda, nezaznamenáváme, ale zato ty již dobře známé jsou se svou kvalitou úplně někde jinde. Řada CS3 udělal velký krok dopředu a mnoha grafikům zefektivnila práci. Aplikace jsou rychlejší, přehlednější a o mnoho kvalitnější. Všechny produkty z řady CS3 můžete volně stáhnou s 30denní trial licencí na oficiálních stránkách Adobe [ http://adobe.com ]. Na závěr tohoto odstavce bych rád upozornil na některé tutoriály pro práci s Photshopem v sekci Grafika zde na Programujte.

Apple

Mac OS X Leopard v10.5

Zde se moc dlouho zastavovat nebudu (i když by to za to stálo), neboť nemyslím, že mnoho z vás vlastní Mac. Ani já nejsem jeho uživatelem, takže budu čerpat z toho, co si o něm ostatní myslí a co se o něm lze dočíst. Mnoho uživatelů Macu není, ale ta trocha, co ho používá, je s ním podle mého zjištění velmi spokojená. Vyjmenuji vám některé nástroje specifické pro Mac. Quick Look vám umožní rychlé a snadné prohlížení obsahu vašeho počítače a spolu s Finderem vám zajistí pohodlné vyhledávání dat. Aplikace iChat vám zprostředkuje kvalitní videohovory. Stejně jako Windows má Internet Explorer, tak i Leopard má svoje Safari. A poslední, pro příznivce Windows vítanou, vlastností je možnost nabootovat na Macu do Windows. Mac všeobecně nabízí mnoho specifických možností, které Windows postrádá a které jsou pro obyčejného uživatele nevyužitelné. Všechny novinky ve verzi 10.5 naleznete na oficiálních stránkách Apple [ http://www.apple.com/macosx/features/300.html ]. Jednu svou myšlenku bych vám přeci jen sdělil. Myslím si (a nejsem sám), že vývoj softwaru i hardwaru u Applu je o krok dál než vývoj u Microsoftu a ostatních dodavatelů operačních systémů. Ne závěr bych tu měl screenshot, jen pro představu plochy Mac OS X.

Autodesk

3Ds Max 2008

Nemálo, ba dokonce drtivá většina, grafických vývojářů pracujících s prostorovou grafikou využívá kvalit 3D Studia Max. Já sám s ním mám jen dobré zkušenosti. 3Ds Max využívá široká škála grafiků – od architektů po herní vývojáře. Ve verzi 2008 byla velmi zdokonalena a usnadněna práce se složitými a komplexními scénami, čímž je myšleno dokonalejší zobrazování ve výřezech, dokonalejší práce s objekty i materiály. Důležitou novinkou v MAXScriptu je MAXScript ProEditor, který vám ulehčí přizpůsobení si programu dle vašeho gusta. Verze 2008 přináší i úsporu výkonu počítače. Pokud jste již s Maxem pracovali, určitě víte, že čím více objektů a polygonů vaše scéna měla, tím náročněji působila na vaši sestavu a nejednou ji dovedla ke zhroucení. Nový Max toto redukuje tím, že v určitých vývojových fázích miniaturní objekty nezobrazuje a objekty ve veliké dálce zobrazuje méně detailně, než tomu bylo doposud. Na výsledném renderu to však nic nemění. Pokrok zaznamenala také oblast práce s kostmi a kostrami. Max 2008 zahrnuje nové možnosti pro jednodušší vytváření koster pro křídla a další neobvyklé části těl. Svoje kostry můžete rovněž exportovat do speciálního formátu a znovu používat. Další zlepšenou oblastí je oblast renderování, kde bylo velmi pečlivě zapracováno na osvětlení a stínování objektů, aktualizován byl i systém denního světla a oblohy. Jako ke předchozím verzím, i k 2008 naleznete materiálovou knihovnu Architectural a nově i Design.

Maya 2008

V nové verzi Mayy oceníte zvýšení rychlosti a dokonalosti pracovních nástrojů pro vývoj charakterů, animací či jen prostých scenérií. Verze 2008 zahrnuje nové nástroje pro vytváření meshů ve vysokém rozlišení a poskytuje nové pracovní prostředí pro práci s charaktery a pohyblivými „bytostmi“. Toto naznačuje, že nové generace softwaru Maya se specifikují a upravují především pro herní vývojáře jak pro PC, tak pro ostatní herní konzole. Velmi zjednodušený je ve verzi 2008 sytém smoothování MeshSmooth. Novinkou v oblasti renderování je podpora vícevrstvých textur, vícenásobných UV sad, či možnost renderu do negativu. Pro renderování používá Maya 2008 mental ray 3.6 Core. Maya má i personal learning edici, která je zadarmo, ovšem není určena ke komerčnímu využití. Stáhnout ji můžete na webu Autodesku [ http://www.autodesk.cz ], stejně jako trial verzi Maya 2008 a 3Ds Max 2008.

AutoCAD

AutoCAD je vynikající nástroj pro architekty či osoby setkávající se s rýsováním výkresů každý den v práci. Mnoho těchto lidí si toto uvědomuje a AutoCAD používá. Podívejme se však na novinky ve verzi 2008. Novinkou je pokročilejší možnost práce s vysvětlivkami. Bylo zdokonaleno vrstvení a zobrazování ve výřezech. Umožňuje propojení s MS Excel tabulkami – můžete využívat dynamických odkazů na hodnoty v tabulce. A nakonec ve verzi 2008 najdete nový panel pro práci se spojovacími linkami. Trial verze AutoCADu je opět k mání na webu Autodesku [ http://www.autodesk.cz ].

Inventor 2008

O tomto nástroji pouze krátce. Používá se pro převedení nákresu z AutoCADu do trojrozměrné formy. Verze 2008 byla zdokonalena snad ve všech směrech kvality budování a zobrazování 3D výsledků a stejně jako všechny předchozí produkty i Inventor má volně stažitelnou trial verzi.

Borland

Vývojové nástroje

Borland vydal kruh vývojových nástrojů, které na sebe v průběhu vývoje aplikace navazují. Jedná se o aplikace Tempo – Caliber – Together – Silk&Gauntlet – StarTeam. Tou návazností je myšleno (psáno popořadě stejně jako produkty): plán – definování – design – testování – ovládání/správa. Jelikož jsou všechny nástroje od jednoho výrobce, tak můžete očekávat vynikající vzájemnou kompatibilnost. Další výhodou je, že vás tyto produkty mohou provázet celou cestu při práci na vašem projektu a nemusíte si zvykat na jinak stavěné produkty od jiných výrobců. Sám jsem neměl tu možnost tyto nástroje vyzkoušet, ale po krátkém průzkumu Internetu jsem se setkal s mnoha kladnými ohlasy. Ke stažení jsou na webu Borlandu [ http://www.borland.com ] demoverze.

CodeGear

CodeGear je souhrnné označení pro vývojová prostředí. Jedná se kompilátory jazyků C++, Java a Delphi. Kompilátor C++ je již velmi dobře známý C++ Builder. Nám všem určité známým jazykem je Dephi, ne každý ho má v lásce a troufám si říct, že jeho používanost velmi slábne. Borland však stále dodává stejnojmenné vývojové prostředí Delphi. Zajímavým produktem je CodeGear RAD Studio 2007, které umožňuje práci s windowsáckou platformou .NET 2.0 pro systémy Windows 2000, XP a Vista. Java vývojáři určitě znají JBuilder. Ten zůstává téměř nezměněn jako vývojové prostředí pro open source a webové aplikace. Novinkou však je JGear Plug-ins for Eclipse, jedná se o plugin pro JBuilder zahrnující nový rychlejší způsob kompilace, rozšíření možností práce s grafikou či UML modelováním. S jazykem Ruby se tolik nesetkáváme, ale u Borlandu se na něj nezapomíná. Jeho vývojovým prostředím je 3rdRail – zahrnuje kódovací a vizualizační nástroje. Turbo je vývojové prostředí pro jazyky Turbo Delphi (a to i pro .NET platformu) a Turbo C++ a zahrnuje všechno potřebné pro vývoj jednoduchých a zábavných aplikací. K dispozici jsou samozřejmě trial verze.

Corel

DRAW Graphic Suite X3

Pomocí tohoto komplexního souboru grafických nástrojů se můžete pustit do celé řady projektů, od vytváření loga a grafiky pro webové stránky po vícestránkové marketingové brožury nebo poutavé reklamní tabule. Počínaje novým vektorovým trasováním rastrů v nástroji Corel PowerTRACE, novými funkcemi pro úpravu fotografií v nástroji PHOTO-PAINT, novými výukovými nástroji prostupujícími celou sadu a vylepšeními, pokud jde o ilustrace a rozvržení stránky, kombinuje tato sada návrhářské funkce a snadné použití při cenové dostupnosti, které se nevyrovná žádný jiný grafický software. Verze X3 přináší přes 40 nových funkcí a přes 400 vylepšení na produktu.

Paint Shop Pro XI

Paint Shop Pro je plný jedinečných fotografických nástrojů, které zaručeně potěší i nejnáročnějšího fotografa. Proto je Corel Paint Shop Pro Photo XI ideální volbou pro každého, jehož cílem je vytvářet výjimečné fotografie. Díky integrovanému výukovému středisku, jež pomůže rychle zahájit práci i uživatelům, kteří tuto aplikaci používají poprvé, představuje nejsnadnější způsob, jak rychle vytvořit profesionálně vypadající fotografie. Paint Shop Pro zahrnuje různé sady pro speciální efekty a sady filtrů a jak už bylo řečeno, je určen především k experimentování s fotografiemi.

Word Perfect OFFICE X3

Jedná se o nástroj, jak už název napovídá, podobný Microsoft Office. Word Perfcet OFFICE X3 však nabízí další funkce, které v MS Office nenaleznete. Je to například soubor funkcí pro práci s PDF a grafikou. Můžete velmi pestře pracovat s grafikou a grafickými prvky a vytvářet tak velmi vzhledné a působivé PDF prezentace. Lze vytvářet i jednodušší flashové prezentace. Tento nástroj je ideální pro větší organizace a společnosti, ale také pro náročné jednotlivce.

Painter X

Nová aplikace Corel Painter X je nejvýkonnějším softwarovým nástrojem pro simulaci přirozené malby a kresby s rozhraním Natural-Media® s jedinečnými digitálními štětci, výtvarnými materiály a texturami dokonale imitujícími vzhled a vlastnosti svých reálných protějšků. Digitální umělecké studio Corel Painter X nabízí nové kompoziční nástroje, mimořádný výkon a nový systém malby RealBristle, který zcela revolučním způsobem simuluje tradiční štětce až na úrovni jednotlivých vláken. Určeno pro výtvarníky, návrháře a fotografy a… novou generaci tvůrčích pracovníků jako například průmysloví designeři, výtvarníci pracující v zábavním průmyslu, profesionální fotografové, výtvarní umělci a také studenti. Všechny produkty mají své stažitelné trial verze, které naleznete na webu Corelu [ http://www.corel.com ].

ESET

NOD32 Antivirus 3.0

ESET NOD32 Antivirus 3.0 nabízí tu nejlepší proaktivní ochranu na trhu. Využívá pokročilou technologii, která je schopna zachytit i škodlivé kódy, které ještě nejsou obsaženy ve virové databázi a tak chránit až před 90 % tzv. „zero-day“ útoků. V jednoduchém uživatelském rozhraní stačí program nainstalovat, spustit a zapomenout. Roky prověřená kvalita technologie ThreatSense® zajišťující detekci škodlivého kódu byla dále zdokonalena a vznikl tak nový ESET NOD32 Antivirus. ESET NOD32 Antivirus 3.0 je bezpečnostním řešením zahrnujícím antivirovou a antispywarovou ochranu. Chrání tak PC před průnikem škodlivého kódu s využitím technologie ThreatSense, včetně rozšířené heuristické analýzy a generické detekce se schopností odhalit dosud novou a neznámou hrozbu. Sám jsem byl několikaletým spokojeným uživatelem antivirové ochrany NOD32 (dokud jsem nepřešel na Smart Security) a mohu říct, že za tu dobu jsem odrazil nemálo virových útoků a předešel několika situacím, kdy se můj počítač mohl nakazit spywarem. Jako běžnému uživateli či správci sítě mohu NOD32 doporučit pro jeho jednoduchost, efektivnost a pohodlné uživatelské rozhraní.

Smart Security

ESET Smart Security vám i vaší rodině pomůže ochránit ta nejcennější data před infiltracemi a hackerskými útoky a obtěžujícími spamovými zprávami. Díky jeho minimálnímu zatížení jej můžete spouštět prakticky na jakémkoli počítačovém systému bez obav přetížení z jeho výkonu a ze snížení úrovně ochrany. Účinnost a síla produktu si obvykle vyžadují vysoké náklady. Ty nejúčinnější počítačové aplikace zároveň vyžadují značné množství systémových zdrojů, což je na druhé straně vyrovnáno vynikajícími výsledky. Takto by ale neměla fungovat bezpečnostní řešení, jejichž cílem je ochránit váš počítač a zároveň zachovat maximální výkon. ESET Smart Security není bezpečnostní balík složený z různých modulů, z nichž každý nabízí svou jedinečnou technologii, ale jedná se o inteligentní řešení poskytující několikanásobnou funkčnost na úplně nové úrovni.

ESET Smart Security bylo vyvinuto jako úplně nové, vysoce optimalizované řešení integrující 4 funkcionality v jednom, což zajišťuje ten nejvyšší výkon při minimálním zatížení a spotřebě paměti. ESET Smart Security byl navržen tak, aby poskytoval maximální funkčnost a přitom používal pokročilé technologie proaktivní detekce a tím zajistil maximální ochranu proti virům, trojským koňům, červům, adware, spyware, phishingu, rootkitům a jiným internetovým hrozbám. To vám dovolí surfovat na Internetu, hrát hry, pracovat s multimédii nebo posílat e-maily přátelům pohodlně v klidu domova. Roky prověřená kvalita technologie ThreatSense zajišťující detekci škodlivého kódu byla dále zdokonalena a spolu s personálním firewallem a antispamem vytvořila nový produkt, kde jednotlivé moduly spolupracují v dokonalé synergii: ESET Smart Security. ESET Smart Security je komplexním řešením pro bezpečnost PC v síti. ESET Smart Security zahrnuje mimo jiné antivirus a antispyware. Před síťovými útoky pak chrání personální firewall se systémem IDS a komfort uživatele zvyšuje antispam filtrující nevyžádanou poštu včetně phishingu. Oba texty – o NOD32 i Smart Security jsou opsané z oficiálního webu ESETu [ http://www.eset.cz ], jelikož sám bych lepší formulace těžko hledal. Smart Security používám asi 3 měsíce a stejně jako s NODem jsem s ním maximálně spokojen a mohu vám ho doporučit, protože poměr kvality a ceny je velmi dobrý.

Microsoft

Windows Vista

Snad nejprobíranější a nejdiskutovanější novinkou od Microsoftu za rok 2007 je právě Windows Vista. Sám jsem si vyslechl mnoho skeptických názorů za dob očekávání této nové verze operačního systému. Po kratší době, co Vista oficiálně vyšla, mi to nedalo a musel jsem si ji sehnat a vyzkoušet. Ze svého okolí jsem vyslechl tuny řečí, jako „Neinstaluj si to, je to k ničemu.“, „Já jsem slyšel, že Vista je hrozná, nech si radši XP“. A potom, co už jsem ji měl, to byly další řeči typu „No snad si to nechceš nechat, vždyť je to příšerný…“. Je zajímavé, že každý dokázal hodnotit, ale přitom žádnou osobní zkušenost s Vistou neměl a to, čím mně argumentovali, byly pouze názory jiných lidí (možná ani ti neměli s Vistou zkušenost). Já se ovšem ničeho nezalekl a Vistu na svůj PC nainstaloval. Na první pohled mě zaujal poutavý design a „uživatelské pohodlí“, které mi Vista nabídla. Dále jsem byl potěšen efektivní virovou ochranou zajištěnou programem Windows Defender se spolehlivou spyware ochranou a novou verzí firewallu a mnoha implementovanými užitečnými utilitkami. Jediné, co mě v tu dobu zaráželo, byla spotřeba operační paměti, která činila něco přes 500 MB. Po celkovém zhodnocení bych označil Vistu za něco nového, za něco dobrého, ovšem také za něco, čemu bude chvíli trvat, než se dostane do podvědomí lidí a než si na něj zvyknou.

Snad největším problémem byla nekompatibilita Visty s ostatním softwarem. Slovo problém bych dal do uvozovek, neboť to není zdaleka taková pravda, jako spíš utkvělá domněnka z dob testování alpha a beta verzí. Finální Vista má s kompatibilitou minimální problémy a já jsem na ní rozběhl vše, co jsem potřeboval, a pokud jsem náhodou narazil na zádrhel, tak již na daný software existoval upgrade pro Vistu volně ke stažení.

Ti z vás, co používají počítač jako centrum zábavy, určitě ocení systém Windows Media Center. Ten vám umožní sledování filmů ve vysoké kvalitě, sledování televizních pořadů, prohlížení si svých fotogalerií či jen poslech své oblíbené hudby. Majitelé přenosných počítačů ocení funkce Centrum nastavení mobilních zařízení, Centrum síťových připojení a sdílení a Centrum synchronizace, které vám pomohou s připojením a aktualizacemi. A nakonec všichni oceníte Automatické optimalizace výkonu, technologie samoopravení, integrované diagnostické nástroje a nástroje pro opravu chyb umožňují, aby počítač pracoval na plný výkon a byl automaticky aktualizován.

Visual Studio 2008 + SQL Server 2008

Další, poměrně aktuální, softwarová novinka roku 2007. Nová verze Visual Studia byla .NET vývojáři netrpělivě očekávána a tento rok ji již můžeme kupovat či používat její express edici, která je volně ke stažení. Zde bych chtěl upozornit na článek [ http://programujte.com/index.php?akce=clanek&cl=2007072701-visual-studio-2008-a-net-3-5-beta-2 ] od Dušana Janošíka (DeaLer), který se právě vydání verze 2008 věnuje. K tomuto vývojovému prostředí mohu opět připojit svůj názor, neboť jsem jeho spokojeným uživatelem. Visual Studio 2008 společně s .NET Frameworkem 3.5 poskytuje uživateli velmi pohodlné vývojové prostředí, pro sestavování desktopových aplikací či ASP.NET webových prezentací. Já osobně používám Visual Studio pro programování v C# a poskytuje mi vše, co pro vývoj aplikací potřebuji. Nezbývá mi, než vám Visual Studio 2008 doporučit, neboť lepší vývojové prostředí pro vývoj .NET aplikací zřejmě těžko najdete.

Expression Studio

Balíček softwarových nástrojů, jimiž se Microsoft očividně snaží konkurovat Adobe, se skládá ze 4 aplikací – Expression Web, Expression Blend, Expression Design a Expression Media. Expression web je profesionální nástroj pro tvoření moderní standardizovaných webových prezentací. S tímto nástrojem jednoduše převedete své znalosti XHTML, CSS, XML a ASP.NET v kvalitní internetové stránky. Expression Blend je aplikace vhodná pro návrh profesionálních webových layoutů. Nikterak neomezuje vaši kreativitu a má mnoho užitečných nástrojů oproti jinému grafickém editoru. Velmi užitečný je export do XHTML či efektivní návrhy formulářů bez psaného kódu. Ovšem nejširšího využití dosahuje ve spolupráci s Visual Studiem a Silverlightem (zejména jazkykem XAML). Expression Design lze využít také pro vytváření webové grafiky, ale i grafiky pro desktopové aplikace. Jeho velkou výhodou je možnost práce jak s vektorovou, tak rastrovou grafikou. Nabízí funkce pro vytváření dynamických animací a efektů. Poslední z rodiny Expression Studio je Expression Media. Ten vám usnadní orientaci ve vašem počítači a zefektivní vaši práci s médii. Můžete si v něm přehledně roztřídit svá data nebo vytvářet osobní prezentace.

Zoner

Photo Studio 9.0

Photo Studio od Zoneru je profesionální nástroj pro správu vašich fotografií. Novinkou je propojení s GPS navigací (podobné Google maps), díky níž můžete poukázat na přesné místo, odkud byla fotografie pořízena. Ve Photo Studiu si můžete vytvořit vlastní on-line galerii svých fotografií, aniž byste museli umět jakýkoliv značkovací či skriptovací jazyk. Jistě oceníte i hromadnou úpravu fotek. Galerie mnoha fotografů čítají na stovky stovkách i tisíce fotografií a upravovat je jednu po druhé ručně je opravdu náročné, Photo Studio má nástroje, co vám tuto zdlouhavou práci urychlí.

Callisto 5

Zoner Callisto 5 je nástroj podobný již zmiňovaným Adobe Photoshop CS3 a Microsoft Expression Design. Jedná se o aplikaci pro práci s grafikou – na úpravu fotografií, vytváření různých map či webové grafiky. Zahrnuje i speciální PDF maker, tudíž můžete vytvářet estetické galerie vašich výtvorů a různé kalendáře nebo jiné grafické a dokumentační prvky v PDF formátu. Callisto 5 má i speciální nástroj na vytváření ilustrací, tedy i možnost vytváření ilustrovaných animací nebo filmů.

GIF Animator 5

Tento nástroj pro vytváření GIF animovaných obrázků, předpokládám, zná většina z vás. GIF animace jsou specifické pro všechny druhy bannerů (GIF animace je společně s Flashem pro tento směr nejpoužívanější). Jeho současná pátá verze přináší několik novinek. Možnost práce s vektorovou grafikou ocení jistě mnoho z vás a kvalitu výsledku jistě také. Nový GIF Animator totiž také změnil systém renderování a zachovává obrázkům originální proporce, tudíž se dočkáme mnohem hezčích výsledků.

3D Photo Maker

O tomto nástroji se zmíním jen okrajově. Převádí fotografie do podoby, v jaké je trojrozměrnými brýlemi můžeme vidět jako prostorové.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007121002-v-hledacku-software-2007/ ].