× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Google 1. lekce - Vyhledávání

[ http://programujte.com/profil/120-pavel-kosina/ ]Google [ :5:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       22. 12. 2007       34 242×

Pro většinu z nás je Google synonymem pro vyhledávání na Internetu. Google skutečně vyhledá téměř všechno, téměř vždy lépe než jakýkoliv konkurent. Google ale roste, zaměstnává skvělé programátory, podporuje open-sourcový vývoj, a tak není divu, že jeho nabídka roste. V tomto kurzu bych se rád věnoval tedy všemu kolem Google.


Úvod k celému kurzu

Vítám vás v novém kurzu o Google aplikacích. Dnešní lekce by mohla být věnována tomu, na čem Google vyrostl, tedy vyhledávání na Internetu. V dalších lekcích se podíváme na ostatní – Skupiny, Fotografie, Gmail, Blogger, Dokumenty a další. Změna programu vyhrazena. Kurz je primárně určen pro absolutní začátečníky.

Google Vyhledávání

www.google.com [ http://www.google.com ] nebo www.google.cz [ http://www.google.cz ].
Základní obrazovka vyhledávání se občas mění, ale zatím nikdy neobtěžovala žádnými reklamami, nebo zbytečně velkými texty, jako všechny její předchůdci. Ta jednoduchost a síla mě přitahovaly již od začátku. Přeji Googlu, aby to vydrželo co nejdéle.


Prosté vyhledávání

Jednoduše do vyhledávacího pole napíšeme, co chceme. Tip: Ušetřete sekundu času! Používejte klávesnici. Po napsání hledaného slova jednoduše stiskněte Enter, namísto hledání myši a klepání na Vyhledat Googlem.

Příklad: Hledáme střední elektro školu v Liberci.
Při vyhledávání slov střední škola mně osobně vyleze asi 3 miliony stránek. Použitelných bývá jen několik prvních desítek, většina lidí nehledá dále než za první stránku.

Mnou hledaná škola ale na první stránce není. Svůj dotaz tedy upřesním – napíši třeba střední škola Liberec – vyhledá všechny střední školy v Liberci. Abych byl přesný, vyhledá ty střední školy, které vůbec internetové stránky mají. A na přední místa umístí ty školy, které jsou z pohledu Googlu nejlepší. Nejlepší myslím internetově, tedy kvalitně udělané webové stránky (podle jakéhosi vnitřního googlovského algoritmu) a pak podle spousty dalších věcí. No a moje hledaná škola je hned druhá. Tedy dnes a u mě je druhá. Jindy a jinde se může pořadí měnit.


Časté chyby při vyhledávání

  • Překlepy: Je samozřejmé, že když se špatně zeptáte, nic relevantního nedostanete. Ale i tady nabízí Google pomoc. Když napíšete sední školy, Google na první místo napíše: Měli jste na mysli: stredni skoly
  • Skloňování: Je výhodnější všechna slova psát v prvním pádě, tedy střední škola Liberec a ne střední škola v Liberci (neplatí absolutně, jako ostatně nic…).
  • Čeština: Naopak moc nezáleží na tom, jestli použijete češtinu či nikoliv. Jinými slovy, hledání střední školy a stredni skoly dává přibližně stejné výsledky, jen se přesouvá pořadí nalezených stránek.
  • Malá a velká písmena: Naprosto nezáleží na tom, napíšete-li Střední školy nebo střední školy.

Hledání obrázků

Někdy nehledáte text, ale jen chcete najít určitý obrázek, fotku na dané téma. Dejme tomu, že hledáte obrázek od Josefa Lady. Můžete tedy zdlouhavě normálně prohledávat odkazy, které dostanete na slova Josef Lada, ale daleko výhodnější bude, když si vzpomenete, že Google značně vyhledávání obrázků zjednodušil. Stačí vlevo nahoře klepnout na „Obrázky“, a dostanete nejen malby od Lady, ale i Ladu samotného ;-).


Hledání souboru

Pokročilejší technikou vyhledávání je například hledání konkrétního souboru. Třeba hledám prezentaci v PowerPointu (soubor s příponou ppt), v jehož názvu se vyskytuje střední škola. Napíši trochu neobvyklé střední škola filetype:ppt.

Jak jsem na toto přišel? Na úvodní obrazovce klepněte na Pokročilejší vyhledávání a zkuste tam naklikat, co chcete. Jakmile následně zvolíte Vyhledat Googlem, objeví se Google s asi 500 stránkami/soubory. A v poli, kde se píše, co chcete vyhledat, je právě napsáno: střední škola filetype:ppt. Toho pak můžete využívat, že to budete psát rovnou, nebo později se budete takto Googlu dotazovat přímo z vašich programů. Spíše bych měl ale napsat, že se využívá tvaru adresy, který se objeví ještě nad tím, v poli www adresy. Tato adresa se pak často využívá ve fórech v odpovědích na jednoduché dotazy, kdy tazatel, co chce umět programovat, neumí ani použít Google ;-).


Úkol

Objevte další možnosti vyhledávání a napište o tom. Někdo možná zná ze své zkušenosti, ostatní hledejte v Googlovském Helpu. Těším se na odpovědi! Odpovídejte v komentářích – sdílejte své znalosti!


Diskuze

Diskutujte a ptejte se zatím na offtopic [ http://programujte.com/index.php?akce=diskuze&kam=diskuze&sekce=98-offtopic ], název vlákna začínejte na Google::. Např.: Google::nefunguje vyhledávání ve zdrojácích.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007122000-google-1-lekce-vyhledavani/ ].