× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Změní Ubuntu jméno?

[ http://programujte.com/profil/6567-petr-hartl/ ]Google [ :2:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       22. 1. 2008       16 246×

Někomu se prostě pořád něco nelíbí. V současné době by se takto dal označit jistý Rick Lehrbaum, který požaduje změnu názvu linuxové distribuce Ubuntu.

Snad každý, kdo někdy třeba i omylem někde „zavadil“ o Linux, ví, co je to Ubuntu a jeho další provedení, tedy Kubuntu, Edubuntu a Xubuntu. Jistý Rick Lehrbaum však požaduje změnu, kterou v otevřeném dopisu směřuje Marku Shuttleworthovi (řediteli společnosti Canonical Ltd.). Nelíbí se mu, že názvy jednotlivých distribucí jsou podle něj matoucí a žádá o jejich změnění. Sám navrhuje tuto podobu.

  • Ubuntu → Ubuntu GNOME Edition
  • Kubuntu → Ubuntu KDE Edition
  • Edubuntu → Ubuntu Educational Edition
  • Xubuntu → Ubuntu Xfce Edition

Jediná verze, která podle Ricka Lehrbauma nepotřebuje změnu v názvu, který je dnes již stejně samozřejmý a jasný, jako že Linux je zadarmo, nebo třeba že standardní Linuxové uživatelské jméno je root a heslo toor, je serverová verze – Ubuntu Server Edition.

Uvidíme, jestli až si budeme stahovat či jakkoli jinak získávat třeba Kubuntu, nebudeme muset shánět Ubuntu KDE Edition.

Změna je život, ale jméno Franta Skočildopole si taky nezměníme jen proto, že se někomu nezamlouvá a má problémy jej pochopit, ne?


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2008012200-zmeni-ubuntu-jmeno/ ].