× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Internetové bankovnictví v České spořitelně

[ http://programujte.com/profil/5336-martin-simko/ ]Google [ https://plus.google.com/104110122892656564211?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       12. 2. 2008       39 331×

Myslíte si, že aktivace internetového bankovnictví u České spořitelny je opravdu tak jednoduché a bez problémů, jak píší v informační brožuře? Tak čtěte dále…

Začínáme

Určitě to také znáte. Dosáhnete věku, kdy už potřebujete svůj vlastní účet v bance, a tak se poohlížíte, kde by to pro vás bylo nejvýhodnější. Tento problém jsem řešil na přelomu roku také. Po zvážení nabídek bank jsem vybíral mezi Komerční bankou [ http://www.kb.cz ] a Českou spořitelnou [ http://www.csas.cz ]. Nakonec jsem se rozhodl pro Českou spořitelnu. Na začátku tohoto roku jsem tedy zašel na pobočku zmíněné banky a s pohlednou paní jsem si založil studentský účet Student +.

Součástí účtu je také internetové bankovnictví. Netrpělivě jsem čekal, až mi přijde dopisem klientské číslo a bezpečnostní heslo pro první přihlášení do aplikace internetového bankovnictví Servis 24 [ http://www.servis24.cz ]. Dopis přišel asi 3 dny po zřízení účtu. Sedl jsem si do křesla a pečlivě vyťukával čísla pro přihlášení. První odeslání formuláře skončilo vypsáním chybové hlášky, že jsem zadal špatně svůj bezpečnostní kód. Říkal jsem si, že jsem se musel přepsat a celou akci jsem opakoval znovu. Druhé odeslání. Stejná chyba. Třetí pokus. Opět stejná chyba… Dal jsem si na chvíli pohov, protože jsem nevěděl kolik pokusů mi ještě zbývá.

Asi po půl hodině, kdy jsem detailně studoval brožuru s postupem aktivace, jsem zkusil štěstí znovu. Bohužel pro mě to ale opět skončilo chybou a svůj přístup do internetového bankovnictví jsem si zablokoval.

Zákaznická linka

Nelenil jsem a ihned zavolal na zákaznickou linku, abych si účet odblokoval. Zadávám svoje heslo, bezpečnostní kód a klientské číslo. Hlasový automat mi ale ohlásil, že můj bezpečnostní kód je zablokovaný a pro jeho odblokování musím zavolat na zákaznickou linku. Myslel jsem si, že to je jen další krok k odblokování a ochraně účtu. Volám tedy znovu. Po zadání všech potřebných údajů mi však automat opět ohlásil tu samou hlášku, ať si zavolám na zákaznickou linku. To mě už trochu vytočilo. Jen připomenu, že pro odblokování se volá na zpoplatněnou linku, takže jsem platil dva asi 5minutové hovory zcela zbytečně. Ve smlouvě jsem našel zelenou linku, kam jsem ihned volal, abych se dozvěděl, jak mám dále postupovat. Mladá slečna operátorka mi sdělila, že pro odblokování musím zajít na pobočku a nechat si vygenerovat nový bezpečnostní kód. S tímto faktem jsem se smířil a spěchal na pobočku České spořitelny s vědomím, že se ještě dnes na účet podívám.

Na pobočce

Když na mě přišla řada, vysvětlil jsem úřednici svůj problém. Ta mi obratem vygenerovala nový bezpečnostní kód a nabídla mi, že spolu internetové bankovnictví aktivujeme přímo na pobočce. Souhlasil jsem. Slečna začala zadávat hesla a kódy. První pokus, chyba, špatný bezpečnostní kód. Druhý a další pokusy to samé. Bezpečnostní kód opět zablokován. Slečna tedy opět vygenerovala nový bezpečnostní kód. Nyní jsme zkusili aktivaci po telefonu, ale se stejným výsledkem jako u předchozích případů. To už slečnu úřednici trochu vytočilo a rozhodla se zavolat na ústřednu do Prahy. Rozhovor trval asi 15 minut a vedl se stále kolem jednoho tématu, a sice, ať mi vygenerujeme nový bezpečnostní kód a zkusíme aktivaci internetového bankovnictví provést znovu. Pánovi na druhé straně telefonu asi nestačilo, že mu slečna tak desetkrát opakovala, že jsme to už zkoušeli dvakrát a pořád to končí neúspěšně. Telefonát skončil a na světě byl nový bezpečnostní kód.

Vzal jsem do ruky telefon a s přáním, ať už to funguje, volal na zákaznickou linku. Nadiktoval jsem operátorce všechny potřebné údaje a pro jistotu je po sobě ještě dvakrát zkontroloval. Sdělení operátorky, že toto je moje poslední možnost aktivace a poté bude již moje heslo a klientské číslo zablokováno, mě znejistilo a donutilo ještě k jedné kontrole zadaných údajů. Vše sedělo. Svolil jsem tedy s odesláním údajů. Po chvíli mi bylo oznámeno, že moje klientské číslo a heslo jsou zablokovány a budou mi zaslány nové za poplatek 100 Kč. To mě rozčílilo. Proč bych měl platit za chybu banky? Slečna na pobočce mi však hned vstoupila do řeči s tím, že tento poplatek mi stornují a začala se mi omlouvat za vzniklé komplikace. Přidala také starou frázi, že toto se jí ještě nikde nestalo a věří, že se to nebude nikdy opakovat. Poděkoval jsem tedy a šel domů.

Dopis od banky

Do týdne jsem měl na poště nový dopis s klientským číslem a přístupovým heslem. Neměl jsem takovou odvahu si aktivaci provést sám doma a poté platit poplatek za nové údaje při případné blokaci. Vydal jsem se tedy opět na pobočku, kde mě stejná slečna jako dříve vítala milým úsměvem. Zkusili jsme tedy aktivaci provést spolu. Natočila na mne svůj monitor a začala zadávat údaje. Vše bylo vyplněno a zkontrolováno. Odeslala formulář. Na chvíli se mi skoro zastavilo srdce. O to větší byla poté moje radost, že aktivace konečně proběhla v pořádku. Vzal jsem si tedy svoje dokumenty a utíkal si domů změnit heslo.

Závěrem

Problémy s aktivací internet banking ve mně zanechaly hořkost a mírnou nedůvěru k České spořitelně. Na druhou stranu jsem si ale říkal, že bezpečnost v tomto případě je nezbytná, ale to, že se na svůj účet nemohu dostat ani když mám všechny potřebné dokumenty a jsem na pobočce banky, mi přijde více než zajímavé. Několikrát generovaný bezpečností kód, který se stejně nedal ani jednou použít, ještě více. Banka v tomto případě podle mne zklamala a jediné, co mohu vyzdvihnout, je ochota slečny u přepážky.

Tento případ je pouze moje osobní zkušenost a pevně věřím, nebo spíše doufám, že se to nestává moc často. Máte podobné zkušenosti, nebo naopak zcela jiné? Budu rád, když se s nimi podělíte v komentářích pod článkem.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2008020300-internetove-bankovnictvi-v-ceske-sporitelne/ ].