× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Windows XP - zrušenie podpory zo strany Microsoftu?

[ http://programujte.com/profil/6260-tocimanko/ ]Google [ ?rel=author ]       11. 2. 2008       17 851×

Dňa 30. júna Microsoft plánuje zastaviť distribúciu nových licencií k Windows XP prostredníctvom predajcov, ktorí ešte tento operačný systém poskytujú. InfoWorld plánuje prezentovať petíciu Microsoftu po tom, čo nazbiera 100 000 podpisov. Predaj Windows XP s novými počítačmi bol postupne od jari 2007 nahradzovaný novým operačným systémom Windows Vista. Milióny ľudí si tak nemohli vybrať operačný systém Windows XP. Dôvodom, prečo ľudia nechcú prejsť na Windows Vista je najmä strach z nekompatibility starších zariadení. Spoločnosť Gartner, ktorá sa zaoberá prieskumami radí klientom, aby na Vistu neprechádzali skôr ako v roku 2009. Dôvodom je očakávané vydanie Vista SP1 a zlepšenie kompatibility voči zariadeniam tretích strán. Väčšina nových zariadení je však už s Windows Vista kompatibilná a tak okrem kompatibility môže hrať u používateľov hlavnú rolu aj strach z nového ovládania a straty komfortu, ktorý Windows XP prináša.

4. februára oznámil Microsoft, že vydáva Vista SP1, ktorý bude verejne dostupný začiatkom marca. Napriek tomu v kruhoch administrátorov zatiaľ nevládne veľké nadšenie. Podľa viacerých z nich pretrváva problém s kompatibilitou systémov, a preto ani po uvoľnení SP1 zatiaľ neplánujú prechod na Windows Vista.

Aj keď podľa Mikea Nasha, viceprezidenta produktov Windows v Microsofte, SP1 znamená veľký pokrok v oblasti výkonu, spoľahlivosti a kompatibility, je známe, že stále pretrvávajú problémy s drivermi pri rebootovaní systému, čo vedie k pádu celého systému a neslávne známym modrým obrazovkám smrti [ http://sk.wikipedia.org/wiki/Modr%C3%A1_obrazovka_smrti ]. Service Pack 1 mal riešiť aj veľmi zdĺhavé kopírovanie súborov, ale zlepšenie nenastalo. Pre IT administrátorov je stabilita systému dôležitejšia ako bezpečnostné zlepšenia vo Viste, a preto hodnotia Windows 2000 aj XP ako oveľa stabilnejšie už v čase svojho uvedenia na trh. Ďalší dôvod na oddialenie prechodu na Vistu je fakt, že potrebuje výkonnejší hardvér a s väčšou funkcionalitou a možnosťami významne rastie aj riziko ďalších potenciálnych problémov. Za šesť týždňov by tak aj verejnosť mala spoznať nový Vista SP1, v súčasnosti oficiálne distribuovaný iba OEM výrobcom.

Zdroj: IT News

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2008021100-windows-xp-zrusenie-podpory-zo-strany-microsoftu/ ].