× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Co chybí na Webu 2.0?

[ http://programujte.com/profil/8189-jan-sedlak/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       24. 2. 2008       23 990×

Hrne se to na nás ze všech stran. Youtube, Flickr, Digg, Wikipedia… Web 2.0 se stal fenoménem dnešní doby. Existuje však něco, co mezi „sociálními stránkami“ chybí.

JJestli aspoň trochu surfujete po Internetu, nemohli jste si toho nevšimnout. Web 2.0 je na Internetu často skloňovaný pojem, nejspíše proto, že se konečně stal internet dostupný i běžným BFU. Uživatel na Web 2.0 stránkách může hodnotit, tagovat, hledat relevantní články, stránky, fotky, videa apod. Může se stát součástí tohoto velkého kolosu. Může se zde najít uživatele se stejnými zájmy, koníčky, vkusem, stylem a s nimi pak sdílet své. Jak je ostatně vidět na stránkách Go2Web20.net [ http://www.go2web20.net/ ], tak ve světě Webu 2.0 je spousta různých stránek se spoustou zaměření (nehledě na to, že 50 % stránek od sebe navzájem kopíruje). Co jsem však zjistil já?

Založil jsem si uživatelské účty (Account) na všech možných Web 2.0 stránkách, najdete mě na MySpace.com, Last.fm (a to včetně mé hudby), del.icio.us, Digg.com, Flickr.com, YouTube.com, avšak u většiny jsem po několika měsících zjistil, že danou službu prostě nejsem schopen používat. Že mi nevyhovuje. Když si chci uložit stránku do záložek, prostě ji tam uložím. Klikat na ikonu del.icio.us a složitě popisovat a tagovat (neřkuli o diggu, který ani nemá žádný plugin pro Firefox) a pak z toho de facto nemít žádnou výhodu. Děkuji pěkně, radši si prostě kliknu na Uložit do záložek a dále se o to nestarám. Dále YouTube.com a Flickr.com. Nejsem schopen pochopit, proč se dané služby tak rozšířily, já osobně jsem se nenarodil se žádnou úchylkou, která by mi říkala, že se mám dívat na videa/fotky cizích lidí a ani sám nejsem dvakrát nadšen ukazovat své soukromá videa a fotky naprosto cizím lidem, kteří mi nemají co lézt do soukromí. Nemluvím o tom, že to pak může vyústit v takové nechutnosti, jako je nedávno zveřejněná aféra s natáčením roztrhání opilé kočky.

Nesnažím se říci, že Web 2.0 má jen samá negativa. ALE. Pro mě, pro člověka ryze racionálního, na Webu 2.0 neexistují služby. Marně jsem hledal schopnou RSS čtečku založenou na Webu 2.0. Jen si to zkuste představit – založíte si účet, naimportujete své RSS feedy, server si bude pamatovat, které články jste četli a bude kontrolovat nové. K tomu všemu však přidá hodnocení kvality nově zveřejněných článků a to „celoserverově“. A co víc. Feedy či články byste si mohli otagovat a pak vyhledávat mezi podobnými zdroji. Mohli byste vyhledávat mezi uživateli, kteří mají podobné feedy a přidávat ty, které mají oni navíc. O feedech by se zde mohly vést dlouhé diskuze, mohly by se hodnotit. Každý uživatel by mohl mít žebříček nejoblíbenějších článků a feedů. Najdete však takovou službu na Internetu? Ne. Nebo alespoň jsem žádnou takovou nenašel.

Další věc, co mi ve světě Webu 2.0 chybí, je portál pro programátory. Portál Web 2.0 mají webdesignéři, 2D i 3D grafici, studenti, normální lidé, dokonce i milovníci výkalů, ale ne programátoři. SourceForge.net je sice pěkná služba, která programátory v jistém rámci může „spojovat“ (ale v tom je lepší portál Programujte.com :-)), ale určitě by snesla více sociálních prvků, stále je zde „právě příchozí“ jenom pasivním pozorovatelem. Představuji si takový portál, kde každý programátor může zveřejňovat své programy, či prostě jenom části kódů. Kde se může nezávisle pracovat na množství opensource programech. Kde se i části kódů můžou tagovat a „hledat podobné“ (což by mělo za následek velké zefektivnění práce). Kde by mohli být i sami programátoři podle svých schopností a dovedností tagováni a hlavně hodnoceni. Kde by u každého bylo ukázáno, kolik kódu a kterého napsal. Stránka, která by sdružovala do skupin lidi se stejnými dovednostmi, ale jiným zaměřením, aby mohli následně programovat na jednom projektu dohromady. Rozšířilo by to pojem „sociální skupiny“ do netušených výšin, navíc by byly produkty této služby alespoň hodnotné.

Toto je směr, kterým by se podle mě měl Web 2.0 dále ubírat, aby se rozšířil i mezi odbornější veřejnost, protože Internet je, byl a vždycky bude řízen právě touto skupinou lidí, ač se Web 2.0 snaží o pravý opak.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2008022302-co-chybi-na-webu-2-0/ ].