× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Mac OS X „porazil“ MS Vista i Linux!

[ http://programujte.com/profil/7066-martin-zikmund/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       22. 3. 2008       21 253×

V březnovém vydání časopisu CHIP jsem narazil na velice zajímavý článek nazvaný „Souboj operačních systémů – kdo s koho?“, který si dal za úkol porovnat moderní operační systémy a konečně ukončit spor zastánců toho, či onoho systému o to, který je lepší. Výsledky jsou opravdu velice zajímavé.

Test probíhal v několika fázích. Porovnával se výkon systému, dostupnost programů, bezpečnost na Internetu, ochrana dat, přehlednost a použitelnost, kompatibilita ovladačů a mnohé další faktory. Výsledek testu je jasný a poměrně překvapivý. Operační systémy Ubuntu Linux a Windows XP skončily oba na posledním místě, což vyvrací nepřekonatelnou kvalitu, kterou linuxoví milovníci přisuzují svému operačnímu systému. Na druhém místě skončil OS Microsoftu, Windows Vista.

To dokázalo, že neustálé pohrdání nad ním je neoprávněné, a je způsobeno hlavně strachem před něčím novým, inovací, stejně jako to bylo v dobách začátků samotných počítačů. Na prvním místě ale naprosto suverénně a nečekaně skončilo jablíčko Apple Mac OS 10.5, které si první místo zasloužilo hlavně svojí bezpečností, ale i přehledností a celkovým dojmem ze systému z pohledu uživatele. Nuže, nedáte si jablko? :-)

Kvůli autorským právům nemohu publikovat větší části a podrobnosti testu, avšak pokud vás tento test zaujal, není nic jednoduššího, než si zakoupit březnové vydání časopisu CHIP, které vám prozradí vše další.

Zdroj: Počítačový měsíčník CHIP březen/2008

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2008032200-mac-os-x-porazil-ms-vista-i-linux/ ].