× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Webkamera na vlastním webu

[ http://programujte.com/profil/618-jan-maly/ ]Google [ :?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       6. 6. 2008       38 127×

Jesli máte webku, není to žádný problém.

Určitě jste už narazili na stránky nějakého toho města a všimli jste si webkamery, která je umístěná třeba nad náměstím. Pokud byste chtěli takovouto věcičku taky na své stránky, tak věnujte trochu času na přečtení tohoto článku.

Co budeme potřebovat?

  • webkamera
  • připojení k Internetu (čím rychlejší, tím lépe)
  • FTP přístup na server
  • software

Jakou budete mít webku je prakticky úplně jedno (já to zkoušel na Trust Spacecam 320, dneska se už asi ani neprodává). Čím rychlejší budete mít Internet (upload), tím lépe, určitě bych nedoporučoval dial-up (56 kbps), je to pomalé a pokud chcete vysílat, musíte být nepřetržitě připojeni k Internetu. Další podmínkou je přístup k FTP na serveru (to by neměl být problém, stačí se někde, pokud nechcete platit, zaregistrovat na freehostingu a jede se). Prográmků na webkamery je strašně moc, my budeme potřebovat program, který dokáže posílat obrázky na FTP server. My využijeme služeb freeware softwaru Kamera 2004.

Jak to funguje?

Jak už sem psal, budeme posílat obrázky ve formátu JPG na server (takže to nebude video), dané obrázky budeme obnovovat intervalem, který nastavíme.

Kódujeme…

Teď od omáčky k praxi. Lepší je dát obnovovací stránku do iframe, tak se nám nebude stále obnovovat celá stránka.

Index.html

<html>
<head>
 <title>Webkamera</title>
<style>
 iframe {width:400px;height:300px;border:0;}
</style>
</head>
<body>
 <iframe src="webkamera.html" width="400" height="300"></iframe> 
</body>
</html>

Kamera.html

<html>  
<head>  
 <title>Webkamera</title>  
 <meta http-equiv="refresh" content="5;">  
 <meta http-equiv="Cache-Control" content="must-revalidate, post-check=0, pre-check=0">  
 <meta http-equiv="Pragma" content="public">  
 <meta http-equiv="Cache-Control" content="no-cache">  
 <meta http-equiv="Pragma" content="no-cache">  
 <meta http-equiv="Expires" content="-1">
<style>
 margin{0;}
</style>  
</head>  
<body>  
 <img src="kamera.jpg" height="240" width="320" alt="Webkamera">   
</body>  
</html>

Metatagy

  • http-equiv="refresh" – refresh stránky, číslo v content znamená čas (5s)
  • http-equiv="Cache-Control" – omezí ukládání stránky do cache a na počítači klienta
  • http-equiv="Pragma" – podobně jako Cache-Control
  • http-equiv="Expires" – vypršení

Software

Z freeware programů jsem si vybral Kamera 2004. Umí toho spoustu, je malý, česky a nemusí se instalovat.

Kamera 2004

Stáhněte program Kamera 2004 [ http://www.slunecnice.cz/sw/kamera-2004/ ], anebo se podívejte na stránky autora programu Radka Chalupy [ http://www.radekchalupa.cz/ ].

Nastavení

Spusťte program. Pokud vám hned nenaběhne okno s kamerou, klikněte pravým tlačítkem myši na obrázek kamery v pravém dolním rohu (vedle hodin). Z kontextové nabídky vyberte nastavení.

V dialogovém okně Nastavení na záložce Obecné nastavte Videozařízení (vyberte vaši webkameru). Nastavte další parametry dle své volby. Přejděte na záložku Webkamera. Zde změňte Jméno souboru na Kamera a příponu zvolte JPG. Interval snímkování dejte 50. Složku na FTP nadepište webka. Poslední záložkou je FTP připojení, zde vyplníte údaje pro přihlášení k FTP účtu a zatrhněte Udržovat připojení.

Tímto máme vše nastavené. Na FTP serveru si vytvořte novou složku s názvem webka, do ní budeme posílat obrázek z webkamery.

Závěr

Nyní nahrajte soubory index.html a kamera.html do složky webka, která je již na FTP serveru (pokud jste ji tedy už vytvořili). Zapněte program Kamera 2004 a v menu Kamera vyberte z menu Spustit webkameru (modré éčko jako u IE). Pokud je vše správně, měla by webkamera posílat pomocí programu obrázek na náš FTP server

Pozor
Na některých webhostingzích je zakázán jakýkoli refresh (automatické obnovování). Proto si nejprve zkontrolujte pravidla používání webhostingu, aby jste předešli případných problémům.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2008053100-webkamera-na-vlastnim-webu/ ].