× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Microsoft Expression Blend - Tvorba animací

[ http://programujte.com/profil/9617-jakub-kottnauer/ ]Google [ https://plus.google.com/+JakubKottnauer?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       13. 8. 2008       25 006×

Ukážeme si jednu z nejužitečnějších věcí pro tvoření aplikací s bohatým uživatelským rozhraním – tvorbu animací, a několik dalších funkcí.

Začneme tím, že si vytvoříme nový projekt. Výběr jazyka je na vás, dnes to bude jen o úpravách XAMLu.

Na pracovní ploše vytvoříme úzký vysoký obdélník (bude tvořit „nohu“ větrníku, který budeme vytvářet) – ten má klávesovou zkratku M, a vyplníme ho třeba tmavě šedivou barvou. Při zvoleném obdélníku klikneme nahoře v menu na Object → Path → Convert to Path. Tento zákrok přemění typ Rectangle na typ Path (toho si můžete všimnout v Objects and Timeline), což je upravitelný vektorově popsaný útvar. Vezmeme nástroj Pen (P) a někde v horní polovině obdélníku si po obou jeho stranách vytvoříme bod (stačí kliknout na stranu obdélníku). Poté nástrojem Direct Selection (A) můžeme jednotlivými body a stranami hýbat, při stisknuté klávese Alt i strany zakulacovat. Tento postup můžete znát z jiných grafických editorů, kde se používá opravdu hojně. Zkuste si s tím chvilku hrát, měli byste dostat tvar podobný tomu na obrázku.

Teď pomocí nástroje Grid vytvoříme mřížku (je to 4. nástroj odspodu). K čemu nám ale tahle skupina nástrojů vůbec je? Všechny z nich slouží pro rozmisťování prvků. V Dock Panelu se prvky v něm ukotví k nějaké straně, ve Wrap Panelu se prvky zalamují, ve Stack Panelu se řadí za sebe,… V Gridu můžeme vytvořit tabulku pomocí řádků a sloupců a do jejích buněk pak umisťovat jednotlivé prvky. Až Grid vytvoříte, v Objects and Timeline na něj dvakrát poklepejte, aby se zaktivoval (že je aktivní poznáte podle žlutého rámečku) a prvky se tím pádem umisťovaly do něj.

Uvnitř Gridu vytvoříme obdélník, aby rozměrově odpovídal budoucí lopatce větrníku, a dáme mu nějakou hezkou barvu. Opět náš obdélník převedeme na Path a na obou stranách ho upravíme, aby tvarem připomínal lopatku. Možná se vám bude hodit umět umazávání vytvořených bodů. Toho docílíte tím, že nástrojem P kliknete na už vytvořený bod. Hotová lopatka by mohla vypadat nějak takto:

S označenou lopatkou stiskneme Ctrl + C pro zkopírování a dvakrát Ctrl + V na vložení. Tím budeme mít tři identické lopatky. Ještě si pomocí nástroje Ellipse (L) vytvoříme kolečko jako střed té točivé části na větrníku. Pro dodržení stejného poměru stran držte při vytváření kolečka klávesu Shift.

Teď vše porovnáme tak, jako je na obrázku. Když chceme pootočit nějaký objekt, najedeme do nějakého jeho rohu a objeví se nám symbol rotace. I tady využijeme klávesu Shift – když otáčíme objekt a držíme při tom Shift, otáčení probíhá po 15° úsecích, takže můžeme docílit stejný vzdáleností jednotlivých lopatek. Na závěr přesuňte tečku, která se nachází uprostřed Gridu, do středu středového kolečka. Tento bod totiž funguje jako osa otáčení a my chceme, aby se lopatky otáčely podle středu kolečka (na obrázku ještě není tečka správně přesunutá).

A máme vše připraveno pro vytvoření animace. Díky tomu, že jsme tu část, která se bude otáčet, umístili do jednoho kontejneru, můžeme otáčet kontejnerem samotným. Vrhneme se na animování. V sekci Interaction klikneme na „+ Event“. Díky tomu můžeme přiřadit určitou animaci k nějaké události (Event). Hned se nám objeví možnost nastavení té události. Výchozí stav je „When Window.Loaded is raised“, což je v překladu „Když je vyvolána událost Window.Loaded“. To odpovídá načtení okna a to nám právě teď vyhovuje. Zkuste experimentovat, slovo Loaded nahraďte MouseDown (díky tomu dojde ke spuštění animace při kliknutí myší). Vedle tohoto nastavení klikněte na malé znaménko plus.

Vyskočí na nás hláška, že neexistuje žádná Storyboard (jinak řečeno animace), kterou bychom mohli k této události přiřadit. Klikneme na OK. Pracovní okno se změní, je kolem něj červený rámeček, který indikuje, že vlastnosti, které teď změníme, se uloží jako animace. Vlevo vidíme časovou osu pro každý prvek (viz obrázek).

Žlutou čáru přesuneme zhruba nad 3 vteřiny, označíme Grid a celý ho otočíme o 360°. Pomocí tlačítka Play nad časovými osami si můžete celou animaci přehrát. Teď v Object and Timeline otevřeme podpoložky Gridu co nejhlouběji to půjde, měli bychom se propracovat až k Angle. Na Angle klikneme pravým tlačítkem, zvolíme (jedinou) položku Edit Repeat Count a v novém okně klikneme na znak nekonečna (ležatá osmička) a potvrdíme tlačítkem OK. Díky tomuto se bude animace opakovat pořád dokola, jinak by se spustila jen jednou.

Stiskneme F5, aplikace se zkompiluje a spustí. Měl by se před vámi objevit točící se větrník!

Že to nebylo tak moc těžké? Blend toho ale umí daleko víc! Ale o tom zase někdy jindy. Za trochu infantilní vzhled „větrníku“ (který vypadá spíš jako větrná elektrárna) se omlouvám, jsem si ale jistý, že vy dokážete vytvořit o dost hezčí „uživatelsky bohatou aplikaci“.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2008072702-microsoft-expression-blend-tvorba-animaci/ ].