× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Základy programování v jazyce Boo - 1.díl

[ http://programujte.com/profil/288-martin-starman/ ]Google [ :4:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/2327-tomas-barton/ ]Google [ ?rel=author ]       19. 2. 2009       16 805×

V dnešním článku se podíváme na software, který budeme potřebovat pro naši práci a provedeme si základní nastavení.

K naší práci budeme potřebovat nějaké vývojové prostředí a jednu z platforem Mono nebo .NET. Co si vyberete, je pouze na vás. Ale abyste měli výběr jednodušší, probereme si je v článku a řekneme si jehich výhody a nevýhody.

Vývojová prostředí

SharpDevelop

SharpDevelop je open source vývojové prostředí, ve kterém lze programovat v jazycích C#, Visual Basic .NET nebo Boo na platformách .NET či Mono. Aktuální stabilní verze je 2.2. Vývojová 3.0 Beta 3. Jeho hlavní vlastnosti jsou doplňování kódu, zvýraznění syntaxe, návrh formulářů apod. Nevýhodou však je, že ho spustíte pouze na systému Windows. Download a další informace získáte na oficiálních stránkách [ http://sharpdevelop.net/OpenSource/SD/ ].

MonoDevelop

MonoDevelop [ http://monodevelop.com/ ] je IDE, které vychází z vývojového prostředí SharpDevelop. Jak již název napovídá, toto prostředí se zaměřuje na vývoj na platformě Mono a podporuje veškeré jazyky .NET. MonoDevelop je vyvíjen pod licencí GPL. Z jeho vlastností můžeme jmenovat doplňování kódu, debugger, zvýraznění syntaxe apod. Aktuální stabilní verze je 1.0 a vývojová 2.0 Alpha 2 (1.9.1). Monodevelop lze spustit jak na Windows, tak i na Mac OS X nebo na Linuxu.

MiniLainx

MiniLainx je jednoduchý editor, který byl vytvořen pro výuku programování v jazyce C# a Boo pro studenty prvního ročníku Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Jelikož se seriál opírá o přednášky ze zmiňované univerzity, bude v dalších článcích používán právě MiniLainx. Zvolil jsem ho i pro jeho jednoduchost a myslím, že pro tento seriál plně dostačuje. MiniLainx je postaven na frameworku Qt 4 a lze jej tedy spustit na systémech Windows, Mac i Linux. Balíčky a zdrojové kódy najdete na stránkách Jiřího Fišera [ http://ithil.ujep.cz/fiser/index.php/download/2-software/5-minilainx ].

.NET nebo Mono

Dalším naším rozhodnutím bude, zda-li budeme používat platformu .NET nebo její svobodnou implementaci Mono. Pokud používáte systém Windows, můžete si vybrat. Pokud používáte nějakou Linuxovou distribuci, budete muset sáhnout po Monu. Výběr je pouze na vás. Já budu používat Mono.

  1. Stahuj Mono [ http://www.go-mono.com/mono-downloads/download.html ]
  2. Stahuj. NET Framework [ http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=333325fd-ae52-4e35-b531-508d977d32a6&DisplayLang=cs ]

Nastavení a instalace software

Nejprve si stáhneme vývojové prostředí. Pokud chcete používat stejný software jako v tomto seriálu, stáhněte si MiniLainx [ http://ithil.ujep.cz/fiser/index.php/download/2-software/5-minilainx ] a Mono [ http://www.go-mono.com/mono-downloads/download.html ]. MiniLainx si zkompilujte, používáte-li Linux, nebo rozbalte, používáte-li Windows. Dále si nainstalujte Mono. Pamatujte si umístění, kam Mono instalujete. Máte-li vše nainstalované, spusťte MiniLainx. Měli byste vidět toto:

Nyní musíte nastavit cestu, kde má MiniLainx hledat Mono. Přejděte proto do menu Nástroje a Najdi Mono. Po potvrzení začne prohledávání disku a hledání nainstalovaného Mona.

Pokud MiniLainx Mono nenajde, zadejte cestu ručně a klepněte na OK. Další nastavení lze provést v menu Úpravy a Nastavení.

Tímto dnešní článek končí. Do příště si nainstalujte veškerý software, protože v dalším článku si již probereme základní pravidla programování v jazyce Boo a ukážeme si program Hello World.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2008122304-zaklady-programovani-v-jazyce-boo-1-dil/ ].