× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Silverlight 2 Digg klient - Úvod

[ http://programujte.com/profil/9617-jakub-kottnauer/ ]Google [ https://plus.google.com/+JakubKottnauer?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       9. 3. 2009       18 587×

V této nové sérii článků si postavíme Digg klienta pomocí Silverlightu 2. Během toho si ukážeme zajímavé schopnosti této technologie.

Tento tutoriál původně napsal Scott Guthrie [ http://weblogs.asp.net/Scottgu/ ] a publikoval ho na svém blogu, a protože je podle mého názoru velmi vhodný pro začátečníky, rozhodl jsem se ho přeložit. Naším cílem je vytvořit pomocí Silverlightu klienta pro komunitní síť Digg, kam lidé přidávají odkazy na stránky a blogy, anebo krátké texty, které pak ostatní lidé hodnotí. Naše aplikace bude umět tento archiv prohledávat a zobrazovat informace o nalezených záznamech. Na konci seriálu si vzniklou Silverlight aplikaci převedeme do desktopové verze do WPF, uvidíte, že je to snadné.

Během tvorby klienta se setkáme s několika částmi Silverlightu – ovládací prvky, komunikace se serverem, databinding, stylování, používání šablon, LINQ, … Neděste se, není to nic složitého. Je přímo ideální, pokud máte dřívější zkušenosti s WPF (i zde na Programujte několik článků týkajících se WPF vyšlo). Pokud sledujete články týkající se Expression Blendu, tak jejich obsah zde bohužel nevyužijeme, toho XAMLu také nebude tolik, proto si ho napíšeme ručně. Server Digg byl vybrán hlavně pro své výborně popsané API [ http://apidoc.digg.com/ ], kam také budeme posílat dotazy a pomocí LINQu a LINQ to XML je pak budeme přeměňovat na objekty vhodné pro použití v naší aplikaci. Pokud vám nějaký z termínů použitých v předchozích odstavcích není známý, nevadí. Vše si vysvětlíme, až k tomu dojdeme. Na konci seriálu bychom měli mít podobnou aplikaci:

Jediné dvě věci, které budeme během seriálu potřebovat, jsou Visual Studio 2008 SP1 (či Express verze) a také tzv. „Silverlight Tools“, tedy add-in, který přidá do našeho Visual Studia podporu pro Silverlight. Silverlight Tools stáhnete ze stránek Microsoftu [ http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=c22d6a7b-546f-4407-8ef6-d60c8ee221ed&displaylang=en ].

To je na úvod vše, zatím si vše potřebné připravte, můžete si prohlédnout i hotové příklady v galerii na Silverlight.net [ http://silverlight.net/showcase/ ] a v příštím díle se už vrhneme do tvorby naší vlastní aplikace.

Zdroj: http://weblogs.asp.net/scottgu/pages/silverlight-2-end-to-end-tutorial-building-a-digg-search-client.aspx

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2009030800-silverlight-2-digg-klient-uvod/ ].