× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Akcelerátory v IE8

[ http://programujte.com/profil/14350-ladislav-janecek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/14523-martin-simecek/ ]Google [ ?rel=author ]       21. 4. 2009       17 853×

Akcelerátory v Internet Exploreru 8 rozšiřují práci s webovými stránkami. Popíšeme si jejich použití, vytvoření a instalaci do prohlížeče.

Další nová funkce obohacující práci s webovými stránkami, kterou poskytuje Internet Explorer 8, se nazývá akcelerátor. Umožňuje návštěvníkům snadnější manipulaci a práci s obsahem vašich stránek. Například vyhledávání určitého slova pomocí nějakého internetového vyhledávače, aniž byste jej museli navštívit. Pokud tedy chcete vyhledat nějaké slovo, stačí jej označit, stisknout pravé tlačítko myši a v kontextovém menu vybrat příslušný akcelerátor pro vyhledávání. Pomocí akcelerátorů však také můžeme daný text snadno přeložit nebo jej vyhledat v nějaké encyklopedii či slovníku cizích slov.

Vytvoření obsahu XML souboru akcelerátoru

Zdánlivě složitá funkce je však jednoduše stvořitelná. Vše se skrývá v OpenService XML souboru, který obsahuje veškeré definice pro určitý akcelerátor. Pro ukázku si vytvoříme jednodušší variantu „define“ pro vyhledávání vybraného textu a použijeme k tomu jakýmsi parazitním způsobem vyhledávací server Google.com.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<os:openServiceDescription xmlns:os="http://www.microsoft.com/schemas/openservicedescription/1.0">
  <os:homepageUrl>http://www.google.com</os:homepageUrl>
  <os:display>
    <os:name>Google Search</os:name>
    <os:icon>http://google.com/favicon.ico</os:icon>
  </os:display>
  <os:activity category="define">
    <os:activityAction context="selection">
      <os:execute action="http://www.google.cz/search?hl=cs&q={selection}" method="get" />
    </os:activityAction>
  </os:activity>
</os:openServiceDescription>

První atribut, neboli proměnná, v našem XML souboru je homepageUrl. Odkazuje akcelerátor na stránku serveru, který využívá. Dále je zde name, který určuje nadpis akcelerátoru a v závěsu jej doplňuje atribut icon, jenž poskytuje ikonku akcelerátoru. Ten se tak stává z pohledu uživatele atraktivnějším a profesionálnějším. V proměnné activity určíme kategorii define, pokud bychom chtěli vytvořit akcelerátor pro překlad, atribut kategorie by byl translate. Potom tu máme proměnnou activityAction, jež nám říká, jakým způsobem se bude manipulovat s obsahem stránky. Na výběr máme možnost selection, to je vhodné právě pro vyhledávače nebo slovníky cizích slov, a link, který je určen pro zmiňované překladače, které překládají celé webové stránky. Na konec je zde execute, kterým nastavíme, co vlastně daný akcelerátor bude provádět. Na obrázku níže si můžete všimnout, že odkaz v atributu action je právě ten odkaz, kterým vyhledáváme na Google.com.

Odkaz pro instalaci akcelerátoru do prohlížeče

Abyste umožnili návštěvníkům vašich stránek nainstalovat akcelerátor, vložíte do svých stránek obyčejný odkaz s tím rozdílem, že tento odkazuje pomocí JavaScriptu na námi vytvořený XML soubor.

<a href="javascript:window.external.addService('http://adresa.com/Accelerator.xml')">Instalace akcelerátoru</a>

Závěrem dodám

Již tradičně bych na závěr shrnul význam akcelerátorů a jejich použitelnost. To, že Internet Explorer 8 umožňuje uživatelům dynamicky využívat obsah stránek, jej posouvá očividně dopředu. Používání těchto akcelerátorů vám urychlí a zpestří práci s internetem jako takovým. Ve velké míře centralizuje používání všech velkých internetových serverů a jejich aplikací do několika kliků myší, což bylo cílem mnoha společností. Věřím, že používání akcelerátorů a ostatních funkcí, které nám přináší IE8, se stane nedílnou součástí činnosti většiny uživatelů.

Zdroj: www.mstv.cz

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2009041201-akceleratory-v-ie8/ ].